Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Selvitystilassa olevan Zsar-luksusmuotikylän viereen nousi kaikessa hiljaisuudessa uusi kauppakeskus – asiantuntija: "En vielä laittaisi ruksia hankkeen päälle"

Uusi ostoskeskus valmistuu syksyn aikana.

Vaalimaalle rakentuva ostoskeskus
Vaalimaalle valmistuu pian uusi kauppakeskus. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Mirjam Tahkokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen kaakkoisrajalla Vaalimaalla on vielä uskoa venäläisten ostosmatkailijoiden imuun.

Viime viikolla paljastui, että alle kaksi vuotta sitten avattu muotiin keskittyvä ostoskylä Zsar on selvitystilassa. Lisäksi yhtiöllä on useita velkomistapauksia käräjillä ja maksuhäiriömerkintöjä.

Lue lisää: Luksusmuotikylä Zsar asetettu selvitystilaan – avattiin alle 2 vuotta sitten

Zsarin viereen on noussut vuoden sisällä uusi, Zsaria suurempi kauppakeskus.

Zsarin katua
Ostoskylä Zsar on kärsinyt korona-ajan matkustajarajoituksista. Yhtiö on nyt selvitystilassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Uudella Scandinavian shopping center -ostoskeskuksella on kokoa runsaat 18 000 neliömetriä. Zsarin koko on nyt noin 12 000 neliömetriä. Sitä oli tarkoitus laajentaa jopa 20 000 neliöön.

Uuden kauppakeskuksen rakennustyöt ovat loppumetreillä. Suurin osa tiloista ja piha-alue valmistuvat kuukauden sisällä.

Rakennusurakoitsijana toimivan Efika Oy:n toimitusjohtaja Toni Long kertoo, että kauppakeskus valmistuu kokonaisuudessaan lokakuun aikana.

Yle ei ole tavoittanut useista yrityksistä huolimatta kauppakeskuksen toimitusjohtajaa Sergei Ananievia kertomaan hankkeen etenemisestä.

Ananiev kertoi kesällä Kymen Sanomille, että ostoskeskus avaa lokakuussa, olipa itäraja auki tai kiinni.

Lue lisää: Itärajalle nousee uusi, valtava ostoskeskus – kertaalleen kuopatun kauppakeskuksen perustukset uudelleen käyttöön

Vanhojen perustusten päälle

Scandinavian shopping centerin paikalla on jo kerran aloitettu yhden kauppakeskuksen rakennustyöt. Pian valmistuva ostoskeskus on rakennettu osittain vanhojen perustusten päälle.

Tontille kaavailtiin vuosia sitten kauppakeskus Vaalimaa shopping centeriä. Ostoskeskukseen oli tulossa muun muassa RAY:n uusi kasino. RAY kuitenkin vetäytyi aikeistaan syksyllä 2014, ja ostoskeskus menetti vetonaulansa.

Nyt rakennettavan kauppakeskuksen on aiemmin kerrottu keskittyvän erikoisliikkeiden lisäksi päivittäistavarakauppaan.

Näin venäläisiä halutaan houkutella Vaalimaalle, koska Kaakkois-Suomessa ostosmatkaileville venäläisille elintarvikkeet ovat vaateostoksia tärkeämpiä hankintoja. Nykyisin venäläiset tekevät ostoksensa lähinnä Lappeenrannassa ja Imatralla.

Matkustajavirta tyrehtyi

Matkailijavirrat Suomen ja Venäjän välillä ovat viime maaliskuusta alkaen tyrehtyneet koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitusten takia.

Elokuussa valtioneuvosto lievensi Suomeen saapuvien venäläisten matkustusrajoituksia siten, että Suomeen saa matkustaa seurustelukumppanin luokse. Seurustelusuhteen lisäksi Venäjältä pääsee Suomeen myös muiden välttämättömien syiden perusteella.

Zsarin kauppakatua
Zsar-ostoskylä sijaitsee kivenheiton päässä Vaalimaan uudesta ostoskeskuksesta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Matkailuun perehtyneen tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n mukaan itärajan sulkeutuminen on muuttanut rajakaupan tilanteen erittäin vaikeaksi. TAK Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka uskoo silti, ettei Vaalimaan uudella kauppakeskuksella ole "suoranaista hätää".

– Kun venäläiset pääsevät taas liikkumaan, asiakasvirrat lähtevät kasvamaan. En vielä tässä kohtaa laittaisia ruksia sen hankkeen päälle, Pasi Nurkka sanoo.

Tarjonta horjahtelee

Pieni rajakylä Vaalimaa kilpailee venäläisistä ostosmatkailijoista Etelä-Karjalan kaupunkien Lappeenrannan ja Imatran kanssa. Vaalimaa on osa Kymenlaaksossa sijaitsevaa Virolahden kuntaa.

Etelä-Karjalassa on ostospaikkoja lähellä Venäjän rajaa, kun taas Kymenlaakson puolella Vaalimaalla tarjonta on ollut vähäisempää. Palveluita ja varsinkin ruokakauppoja tarvitaan enemmän, jotta monipuolinen tarjonta lisäisi alueen houkuttelevuutta.

Zsar-ostoskylän talousvaikeudet ja epävarma tilanne varjostavat alueen tulevaisuutta.

– Harmi kauppakeskuksen rakentajille, että kaupallinen tarjonta horjahtelee ja alueen vetovoimaisuuskin ehkä vähenee. Tämä ei silti välttämättä tarkoita, että se tekisi markkinatilanteen paljon huonommaksi, Pasi Nurkka arvioi.

Nykyisin venäläiset hurauttavat Vaalimaan kautta lähinnä Helsinkiin, Kotkaan ja Haminaan. Palatessaan kotimaahansa venäläiset käyvät ruokaostoksilla Suomen puolella.

Pasi Nurkka uskoo, että jatkossa nykyistä suurempi osa venäläisistä matkailijoista saattaa tehdä ruokaostoksensa Vaalimaalla, jos tarjonta paranee.

– Nyt matkailija saattaa tulla Suomeen Vaalimaan kautta ja palata Venäjälle Nuijamaan kautta. Yhtä lailla kiertoa voi tapahtua toisinkin päin.

Suosittelemme sinulle