Hyppää sisältöön

Baltian maat julistivat pakotteita valkovenäläisille – Matkustusrajoituksia noin 30 hengelle, joukossa Lukašenka

Liettuan presidentin mukaan lista on ensimmäinen askel ja sitä voidaan laajentaa.

Liettuan presidentti Gitanas Nauseda. Kuva on vuodelta 2019. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Baltian maat Liettua, Latvia ja Viro asettivat tänään maanantaina matkustusrajoituksia noin 30 valkovenäläiselle viranhaltijalle.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka kuuluu pakotelistalle joutuneisiin henkilöihin. Muut henkilöt kuuluvat myös maan ylimpään johtoon.

– Valko-Venäjän hallinnon pitää aloittaa vuoropuhelu maan kansalaisyhteiskunnan kanssa, mutta näemme, ettei se ole valmis siihen, Liettuan presidentti Gitanas Nauseda sanoi.

Nauseda kertoi, että lista on ensimmäinen askel ja sitä voidaan laajentaa myöhemmin.

EU:n piirissä valkovenäläisiä vastaan suunniteltuja henkilöpakotteita käsiteltiin viimeksi perjantaina, mutta päätöksenteko on ollut hidasta.

Perjantaina päättyneessä EU:n epävirallisessa ulkoministerikokouksessa ilmaistiin huolta Valko-Venäjän tilanteesta ja päätettiin edistää pakotteita henkilöitä vastaan, jotka ovat osallistuneet vaalivilppiin ja väkivaltaan mielenosoittajia vastaan.

EU:n pakotelistan odotetaan valmistuvan syyskuun aikana.

Valko-Venäjä kertoi vastaavansa pakotteisiin.

Lue myös:

Valko-Venäjällä taas suurmielenosoitus presidenttiä vastaan – Putin onnitteli Lukašenkaa syntymäpäivästä, Moskovan-vierailu suunnitteilla

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi Valko-Venäjän oppositiojohtajan Vilnassa – Haavisto: Etyj voisi olla hyödyllinen työkalu vuoropuhelun luomisessa

Victoria ja Denis joivat kidutuksen jälkeen viskiä ja söivät saslikia – Vihkisormus jäi miliisille mutta vallankumous on sen arvoista: "Valko-Venäjä ei ole enää yhden kahjon vanhuksen maa"

Suosittelemme sinulle