Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yrittäjä ei tiennyt vuokraavansa tilojaan uusnatsifestivaalille Tuusniemellä – tapahtuman luonne ja hakaristiliput paljastuivat kesken viikonlopun

Äärioikeistolaista festivaalia on järjestetty jo useamman vuoden ajan.

Viihdekeskus Hojo Hojo Tuusniemellä.
Viihdekeskus Hojo hojossa ei tiedetty viikonlopun festivaalin äärioikeistolaisuudesta. Kuvassa Hojo hojo viime maaliskuussa. Kuva: Seppo Hyvönen / Lehtikuva
Laura Kangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuusniemellä järjestettiin viikonloppuna äärioikeistolainen metallimusiikkitapahtuma.

Kyse oli Apocalyptic Rites -nimisestä tapahtumasta, josta Yle on kertonut myös kaksi vuotta sitten. Festivaalia on järjestetty eri puolilla Pohjois-Savoa jo useamman vuoden ajan.

Tapahtumassa esiintyneistä yhtyeistä suurin osa kannattaa avoimesti valkoista ylivaltaa tai uusnatsiaatetta. Osa yhtyeistä edustaa tyylilajia nimeltä NSBM eli national socialist black metal, suomeksi kansallissosialistinen black metal.

Tapahtumaan myytiin 60 euron hintaisia pääsylippuja, ja siellä esiintyi 13 yhtyettä. Osallistujia oli muutama sata. Tapahtuman järjestäjänä toimi Savon Karkeakulttuuri -niminen yhdistys.

Yksi tapahtumaan osallistunut seurue on myös pitänyt leirissään esillä hakaristilippuja.

Tapahtuma järjestettiin viihdekeskus Hojo hojossa, joka vuokraa leirintäaluettaan erilaisiin yksityistilaisuuksiin. Hojo hojon toimitusjohtaja Pilvi Lamminheimo kertoo, että tapahtuman yhteydet äärioikeistoon selvisivät heille vasta lauantaina kesken tapahtuman.

– Järjestävä yhdistys oli meille sen verran kertonut, että viikonlopun ohjelma tulee olemaan black metallia, mutta natsismiin liittyvistä asioista meillä ei ollut etukäteen tietoa.

Hakaristiliput saivat jäädä

Yhden leirintäalueella yöpyneen seurueen leirissä oli hakaristilippuja. Yksi poliisipartio kävi tapahtumapaikalla tarkistamassa tilanteen.

Lamminheimon mukaan poliisin kanssa keskusteltiin pitkään siitä, puututaanko hakaristilippuihin. Liput saivat kuitenkin jäädä paikoilleen. Lamminheimo vetoaa siihen, että hakaristilippujen esilläpito on laillista yksityisalueella, ja leirintäalue on yksityisaluetta.

Myös alueella käyneet poliisit kertoivat, ettei lippuihin tarvitse puuttua.

– Pitkät tovit poliisin kanssa keskusteltiin ja mietittiin, pitäisikö niihin puuttua, mutta toimimme Suomen lain puitteissa.

Äärioikeistolaisuus ei ollut tiedossa

Lamminheimon mukaan tapahtuma sujui rauhallisesti, eikä siellä ollut järjestyshäiriöitä.

Jos tapahtuman äärioikeistolainen luonne olisi kuitenkin ollut etukäteen tiedossa, tapahtumaa ei todennäköisesti olisi annettu järjestää Hojo hojossa, Lamminheimo toteaa.

– Haluan painottaa, että tämä ei ollu meidän järjestämämme tapahtuma. Osa meidän liiketoimintaamme on tilojen vuokraaminen, ja nytkin vuokrasimme tilat tälle tapahtumalle.

Useat ravintolat ja esiintymislavat muun muassa Helsingissä ovat estäneet äärioikeistolaisten yhtyeiden esiintymisen tai tapahtumien järjestämisen.

Lamminheimon mukaan kaikki asiakkaat ovat lähtökohtaisesti tervetulleita Hojo hojoon niin kauan kuin ne noudattavat lakia, mutta äärioikeistotapahtuma pistää miettimään sitä, miten tapahtumiin suhtaudutaan jatkossa.

– Meillä ei ole mitään tekemistä tämän aatteen kanssa, me emme seiso tämän takana emmekä me hyväksy tätä.

Itä-Suomen poliisin mukaan tapahtumasta ei ollut tehty ennakkoilmoitusta poliisille, ja tapahtuma tuli heillekin yllätyksenä.

Nyt poliisi selvittää, kuka on ollut tapahtumassa vastuuhenkilönä. Poliisi selvittää myös sitä, olisiko tapahtumasta pitänyt tehdä ilmoitus poliisille ja onko siellä noudatettu tarvittavia lupa-asioita.

Vuonna 2018 tapahtuman järjestäjältä vaadittiin ensimmäistä kertaa erillinen ilmoitus, koska tapahtuma oli poliisin mukaan kasvanut merkittävästi.

Tapahtumasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Lue lisää:

Natsismia kannattavia bändejä soittaa salatulla festivaalilla Savon maaseudulla – Poliisi: "Niin kauan kun ei loukata kenenkään perusoikeuksia, he saavat touhuta"

Auran metsästysseuran majalla pidettiin äärioikeiston tapahtuma – seura yllättyi vuokraajien taustoista

Tampereella huhutaan taas salaisesta natsikeikasta – vuokranantaja aikoo ilmoittaa taas poliisille, jos saa selville

Suosittelemme sinulle