Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pahin jälkiversonta miesmuistiin – puinnit venyvät lokakuulle saakka

Tänä vuonna ei ole luvassa hyvää viljasatoa. Joillakin tiloilla sato epäonnistuu ja osa pelloista saattaa jäädä jopa puimatta.

Kun sopiva puintikeli tulee, pellolle yritetään päästä saman tien.
Puinnit saattavat venyä tänä vuonna lokakuulle saakka. Kuva: Mirva Ekman/Yle
Päivi Rautanen,
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjalaisia viljapeltoja kiusaa nyt pahin jälkiversonta miesmuistiin, harmittelee ProAgria Etelä-Pohjanmaa. Jälkiversontaa on jokaisella kevätviljalajilla, ja tästä syystä puinteja on tehty vähemmän kuin tavallisesti tähän aikaan.

Alkukesän kuivuuden takia itämättä jääneet viljat ovat innostuneet itämään heinäkuun sateiden aikaan. Näin jo tuleentuneen viljan seassa kasvaa uusia vihreitä versoja. Moni pohtii, odottaako niiden kypsymistä.

– Ne heikentävät sadon laatua ja nostavat kustannuksia, sanoo palvelupäällikkö Juha-Matti Toppari ProAgria Etelä-Pohjanmaasta.

Puinnit venyvät ja sadosta heikko

Pääosa alueen puinneista siirtyykin syyskuulle ja viimeisiä lohkoja puidaan todennäköisesti vasta lokakuun alkupuolella. Osa pelloista saattaa jäädä puimatta. Lämmin ja vähäsateinen syksy helpottaisi myöhästynyttä korjuuta.

Puinneissa Kyrönmaalla ollaan pisimmällä. Siellä puinneista on tehty reilu kolmannes.

Viime syksynä viljat saatiin pääosin puitua syyskuun puoliväliin mennessä.

Jo korjattujen viljojen satotaso on keskimääräistä huonompi. Paikoin on korjattu vuosikymmenen heikoimpia satoja. Monella tilalla on koettu pahoja epäonnistumisia.

Perunan tilanne on hyvä

Sen sijaan perunasato näyttää alueellamme hyvältä. Perunaa on nostettu suoraan pakattavaksi ja teollisuuden tarpeisiin pitkin kesää. Varastoperunan nostot aloitetaan varhaisemmista lajikkeista tällä viikolla ja myös tärkkelysperunatehtaat aloittavat vastaanoton.

Myös toinen nurmisato on saatu korjattua onnistuneesti.

Suosittelemme sinulle