Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Katriina Talaslahti otti kaiken irti Mestarien liigan voitosta – juhlat jatkuivat pikkutunneille: "Me ensikertalaiset toimme energiaa"

Olympique Lyonnais jatkoi hurjaa voittosarjaansa naisten Mestarien liigassa. Katriina Talaslahti sai nimensä hyvin eksklusiiviseen suomalaispelaajien listaan.

Olympique Lyonnais'n pelaajia juhlimassa Mestarien liigan voittoa.
Olympique Lyonnais'een Mestarien liiga -voiton ensikertalaiset. Katriina Talaslahti (toinen vasemmalta) muun muassa Alex Greenwoodin. Sara Björk Gunnarsdottirin ja Nikita Parrisin seurassa. Kuva: Alejandro Rios/DeFodi Images via Getty Images
Jaakko Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun loppuvihellys soi, Katriina Talaslahti näytti ehtineen vaihdosta jo kentän puolelle.

Olympique Lyonnais'een 19-vuotias kolmosvahti oli seurannut Mestarien liigan lopputurnauksen säntillisen turvaetäisyyden päästä, tyhjiin katsomoihin merkityiltä paikoilta. Mutta kun finaali Wolfsburgia vastaan ratkesi, kaikki olivat nurmella.

Lyon on hallinnut Ranskan ja Euroopan kenttiä suvereenisti ja Mestarien liigan voittoa se juhli jo viidennen kerran peräkkäin. Eilisen jälkeen ennätykselliset seitsemän kertaa pokaalia nostaneet Sarah Bouhaddi, Wendie Renard ja Eugenie Le Sommer saivat seurakseen energisiä ensikertalaisia.

– Teimme se joukkueena, kaikki kannustivat toisiaan ja sitä kautta voitimme kaikki kolme peliä ja nyt olemme winners! Talaslahti kommentoi vajaata vuorokautta myöhemmin.

– Kyllä mua ainakin jännitti. Kaikki me vaihtopelaajat laskimme minuutteja, että kunpa se nyt olisi ohi ja viimeinkin voitettaisiin. Saimme maalin 88. minuutilla eli se ratkesi siihen. Kaikki olivat niin onnellisia.

Suomalaisittain Talaslahden saavutus on harvinainen. Mestarien liigan edeltäjän eli Uefa cupin voittoa juhlivat aikanaan Umeå IK:n paidassa Laura Österberg Kalmari, Sanna Valkonen ja Jessica Julin.

San Sebastianin illassa Eugenie Le Sommer iski ottelun ensimmäisen maalin ja näytti osoittavan sormillaan itsevarmasti seitsemää, vaikka peli oli vasta alkutekijöissään. Ennustus kuitenkin toteutui ja konkarit hinasivat muiden muassa päävalmentaja Jean-Luc Vasseurin Mestarien liigan voittajaksi.

Vasseurilla oli hetken verran asiaa myös joukkueensa kolmosmaalivahdille, kun joukkue odotteli mitalejaan nurmella.

– Onnittelimme toisiamme ja hän sanoi minulle, että teimme sen yhdessä. Molemmat meistä saivat ensimmäisen Mestarien liigan voittonsa, Talaslahti kertoo lyhyestä sananvaihdosta.

Lento pelipaikkakunnalta takaisin kotikaupunkiin laskeutui pikkutunteina ja juhlat jatkuivat vielä sen jälkeenkin.

Jäljellä on vielä yksi kokonainen vapaapäivä ennen paluuta arkiseen harjoitteluun.

– Tänään vielä menemme juhlimaan tuossa alkuillasta. Syyskuun lopussa meillä on vielä parin päivän juhlat yhdessä, Talaslahti summaa.

– Se oli niin iso hetki meille kaikille, myös niille, jotka ovat voittaneet ennen. Mutta se oli ehkä isompi hetki ensikertalaisille, ja me toimme enemmän energiaa siihen. Kyllä mä siellä itsekin juhlin.

Uusi kausi käyntiin sunnuntaina

Kovin pitkään Lyon ei voi saavutustaan makustella, sillä sarjakausi käynnistyy jo sunnuntaina 6. syyskuuta Paris FC:tä vastaan. Työhaalarit on puettava päälle jo keskiviikkona.

Talaslahden mukaan tavoitteista ei kuitenkaan tingitä. Äskettäin päättyneellä kaudella joukkue voitti Ranskan mestaruuden, cupin ja Mestarien liigan häviämättä peliäkään.

Saman pitää toistua, ja sitä silmällä pitäen joukkue harjoitteli myös koronapandemian aiheuttaman pelitauon aikana.

– Koronatauko ei ollut meille lomaa, vaan valmistautumista Mestarien liigaan. Ennen lopputurnausta kävimme kahdella harjoitusleirillä, vuorilla ja Puolassa pelaamassa. Tavallaan olemme valmistautuneet koko ajan myös siihen uuteen kauteen.

– Kaksi päivää vapaata, treenit ja viikonloppuna on peli. Se on meidän rytmimme tällä hetkellä, lepäämme sitten jouluna. Vapaata on yksi päivä viikossa, mutta tavoitteemme on pelata samalla tavalla kuin viime kaudella.

Paris FC:n riveissä hyökkää naisten maajoukkueesta tuttu Linda Sällström, jonka sopimus kattaa tulevan kauden. Talaslahti valmistautuu peliin ilman varmuutta peliajasta tulevalla sesongilla, mutta luottaa, että mahdollisuus aukeaa.

– Uskon, että tulevalla kaudella saan peliaikaa ainakin cupissa. Meidän ykkösveska on ollut niin kauan tässä jengissä. Aika on se juttu, pitää odottaa.

Lue myös:

Mestarien liigan seuraava suomalaisvoittaja on käytännössä varma – Katriina Talaslahti taistelee peliajasta maailmanluokan maalivahtien takana

Naisten Mestarien liigan valtias jatkoi mestaruusputkeaan – Katriina Talaslahdesta kolmas suomalaisvoittaja

Suosittelemme