Hyppää sisältöön

Koronavilkun lataaminen lähestyy vauhdilla tavoitetta – HUS-lääkäri: Uudellamaalla ihanne jos puolet käyttäisi sovellusta

Koronavilkkua on alle vuorokaudessa ladattu 880 000 kertaa.

Kuvassa on puhelin, jonka ruudulla on Koronavilkku-sovellus elokuussa 2020.
Koronavilkku-mobiilisovellusta on alle vuorokaudessa ladattu 880 000 kertaa. Ylen aamussa Koronavilkusta keskustelivat THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho ja apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Terveysviranomaisten kehittämä koronan leviämistä ehkäisevä Koronavilkku-sovellus on päässyt vajaassa vuorokaudessa lähelle ensitavoitetta miljoonasta käyttäjästä.

Tuoreimpien lataustietojen mukaan noin 880 000 suomalaista on ladannut sovelluksen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiahon mukaan nykyisellä latausvauhdilla Suomessa päästään maailmanennätykseen sovelluksen käytössä.

Mitä enemmän sovellusta käytetään, sitä paremmin se toimii koronatartuntojen jäljittämisessä.

– 880 000 latausta vähentää jo riskiä tautitartunnoista, arvioi Yrttiaho tämän hetkistä tilannetta Ylen aamussa.

Terveysviranomaiset ovat asettaneet ensimmäisen kuukauden tavoitteeksi sen, että miljoona suomalaista lataa sovelluksen. Määrä tulee siitä, että muissa maissa, joissa on vastaavanlainen sovellus jo käytössä, lataukset ovat jääneet noin viidennekseen kansasta.

Yrttiahon mukaan ihannetilanne olisi se, jossa puolella suomalaisista olisi sovellus käytössä.

Uudenmaan alueella koronajäljityksestä vastaava HUS-alueen apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan ihannetilanteesta olisi erittäin paljon hyötyä.

– Erityisesti Uudellamaalla siitä olisi todellista hyötyä, jos puolet käyttäisi sovellusta, Uudenmaan tartuntatilanteesta huolissaan oleva Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalaisen mukaan viimeisen kahden viikon aikana Uudellamaalla on todettu yhtä paljon altistuneita kuin kevään huippuaikoina. Hänen mukaansa ihmisillä on tällä hetkellä aivan liikaa lähikontakteja.

Tartunnan saaneelle avauskoodi, joka ilmoittaa tartunnasta muille

Koronavilkku auttaa jäljittämään mahdollisia tartunnan saaneita.

Sovelluksen puhelimeensa ladannut saa avauskoodin, kun hänellä on vahvistettu koronatestitulos. Sovellus käyttää puhelimen signaalia ja antaa tartunnan saaneen läheisyydessä olleille tiedon mahdollisesta tartunnasta.

Avauskoodi vaihtuu usein, ja sovellus on tehty niin, että puhelimesta ei välity käyttäjän sijainti- eikä muitakaan tietoja.

– Jos saat ilmoituksen, olet ollut 14 päivän aikana tartunnan saajan läheisyydessä, Yrttiaho kertoo sovelluksen toiminnasta.

Sovellus auttaa jäljittäjiä saamaan selville tuntemattomia koronalle altistuneita. Se ei kuitenkaan kerro, keneltä ja missä tartunnan on saanut.

– Sovellus tuo lisäapua jo käytössä olevien keinojen lisäksi. Jos saat ilmoituksen, tee oma-arvio tilanteesta ja hakeudu oireiden ilmestyttyä välittömästi hoitoon, Ruotsalainen neuvoo.

Jos ilmoituksen saaja kokee itsensä oireettomaksi, Ruotsalainen kehottaa sovelluksen käyttäjää olemaan omaehtoisessa karanteenissa ja välttämään lähikontakteja tai käyttämään maskia.

Koronavilkun avulla on mahdollista kohdentaa rajoituksia sinne, missä tartuntoja ja altistumisia on tapahtunut.

Korjaus 1.9.2020 klo 10.18: Tarkennettu Eeva Ruotsalaisen ensimmäisen sitaatin sanamuotoa muodosta "olisi todella hyvä" muotoon "olisi todellista hyötyä". Lisäksi korjattu sitaatin jälkeistä kappaletta. Jutussa luki alun perin virheellisesti, että Ruotsalaisen mukaan Uudellamaalla olisi viimeisten kahden viikon aikana yhtä paljon tartuntoja kuin kevään pahimpaan aikaan. Todellisuudessa kyse oli altistuneista.

Lue myös:

"Olen vähän skeptinen", näin Koronavilkkua kommentoitiin Helsingissä tuoreeltaan – voit keskustella, millaisia ajatuksia uusi sovellus herättää

Näin Suomen koronasovellus toimii – tartuntatautilain väliaikainen muutos hyväksyttiin tänään

Suosittelemme sinulle