Hyppää sisältöön

Saksalaisyhtiöt setvivät yhä natsimenneisyyttään – rengasvalmistaja Continental käytti pakkotyövoimaa ja teki testejä keskitysleirillä

Continentalin tilaama selvitys on uusin monista, joita natsien kanssa yhteistyötä tehneet saksalaisyhtiöt ovat julkaisseet.

Continental testasi valmistamiaan kengänpohjia Sachsenhausenin keskitysleirin vangeilla. Kuvassa on nykyisin muistopaikkana toimivan keskitysleirin portti. Kuva on vuodelta 2017. Kuva: Jürgen Ritter / AOP

Saksalainen autonosien valmistaja Continental oli keskeinen pilari natsi-Saksan sotakoneistossa ja kääri voittoja käyttämällä vankityövoimaa, kertoo tuore raportti.

Continentalin historioitsija Paul Erkeriltä tilaama raportti (siirryt toiseen palveluun) on tuorein saksalaisyritysten tilinteoista, joissa ne selvittävät suhdettaan Adolf Hitlerin hallintoon.

Erker toteaa 800-sivuisessa raportissaan, että yhtiöllä oli keskeinen rooli sekä natsi-Saksan aseistamisessa että sotataloudessa, kertovat muun muassa uutiskanavat n-tv (siirryt toiseen palveluun) ja Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun).

Continental oli toisen maailmansodan aikoihin maailman suurin kumituotteiden valmistaja. Se teki muun muassa renkaita ja autonosia sekä kumipohjia sotilaiden saappaisiin.

Siitä tuli natsihallinnolle tärkeä tavarantoimittaja, sillä se möi muun muassa renkaita autoihin ja lentokoneisiin sekä osia V-1-ohjuksiin, panssarivaunuihin ja tykkeihin. Yhtiö valmisti myös miljoonia kaasunaamareita.

Saksalainen V-1-ohjus oli esillä Lontoossa vuonna 1944. Continental valmisti sodan aikana osia myös siihen. Kuva: AOP

Continental kääri voittoja paitsi myymällä tuotteitaan Saksan armeijalle myös hankkimalla natsien avulla halpaa pakkotyövoimaa.

Yhtiön tehtaissa joutui sodan aikana työskentelemään noin 10 000 pakkotyöläistä. He elivät ja työskentelivät epäinhimillisissä oloissa.

Työläisiksi otettiin muun muassa ihmisiä Saksan miehittämiltä alueilta Belgiasta sekä ranskalaisia ja venäläisiä sotavankeja.

Sodan lopulla yhtiö otti tehtaisiinsa myös keskitysleirivankeja, joita riistettiin ja kaltoinkohdeltiin kunnes he uupuivat tai kuolivat.

Koekaniineina keskitysleirivangit

Keskitysleirivangit joutuivat myös Continentalin koekaniineiksi. Continental testasi kengänpohjiensa kestävyyttä Sachsenhausenin keskitysleirillä Berliinin lähellä marssittamalla vankeja säälimättömästi.

Vankien täytyi kävellä 30–40 kilometriä päivässä leirin pihalla. Jos vangin vauhti hidastui tai hän kaatui, SS-vartijat ampuivat hänet, Erker kertoo.

Continental tilasi leiriltä testejä myös lumisissa ja jäisissä olosuhteissa. Osa vangeista joutui marssimaan kaikkiaan jopa 2 200 kilometriä. Kaikilla ei ollut edes sukkia.

Erkerin mukaan Continentalin johtajat osallistuivat aktiivisesti natsien sotaponnisteluihin. 1930-luvulla he olivat pakottaneet juutalaiset työntekijät ja yhtiön hallituksen juutalaisjäsenet eroamaan.

Raportin esitteli Continentalin hallituksen puheenjohtaja Elmar Degenhart. Kuva on vuodelta 2018 Kuva: Sven Simon / AOP

Erkerin raportin esitteli elokuun lopulla Continentalin hallituksen puheenjohtaja Elmar Degenhart. Hänen mukaansa yhtiö halusi tutkimuksen tilaamalla saada lisätietoa historiansa synkimmästä luvusta sekä kohdata vastuunsa.

Tulevaisuudessa Continental aikoo hyödyntää tutkimuksen tuloksia kehitys- ja koulutusohjelmissaan, jotta työntekijät saavat tietoa yhtiön menneisyydestä.

Suhdettaan natsi-Saksan hallintoon ovat setvineet vuosien varrella useat saksalaisyritykset, muun muassa Volkswagen (siirryt toiseen palveluun), Daimler (siirryt toiseen palveluun), Deutsche Bank (siirryt toiseen palveluun), Audi (siirryt toiseen palveluun) ja Dr. Oetker (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle