Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Taidemuseon suursatsaus toteutui sittenkin: Korona ei estänyt Vincent van Goghin Suomen näyttelyä, mutta teokset joutuvat silti karanteeniin

Didrichsenin taidemuseo on valmistellut jo kahdeksan vuotta historiansa kalleinta taidenäyttelyä. Koronapandemian takia sen toteutuminen oli epävarmaa viime päiviin saakka.

Auvers-sur-Oise -maalaus
Katu, Auvers-sur-Oise on Suomen ainoa Vincent van Goghin teos. Myös tämä maalaus tulee Didrichsenin taidemuseon näyttelyyn. Kuva: Ateneumin taidemuseo
Minna Rinta-Tassi
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailmankuulun taiteilijan teosten saaminen esille Suomeen on ollut suuritöinen urakka. Koronakriisi toi lisämutkia matkaan.

Nyt helsinkiläismuseossa uskalletaan huokaista helpotuksesta: Vincent van Goghin (1853-1890) näyttely avautuu yleisölle lauantaina poikkeusoloista huolimatta.

Didrichsenin taidemuseo on saanut nelisenkymmentä Van Goghin teosta lainaksi hollantilaisesta Kröller-Müller-museosta.

Niiden kuljettaminen Suomeen varmistui vasta viime viikolla.

Vincent van Goghin piirustus
Kuva: Vincent van Gogh: Istuva nainen. Kokoelma: Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Valokuva: Rik Klein Gotink

Turvallisuussyistä kaikkia näyttelyn teoksia ei tuotu samanaikaisesti, vaan kahdella eri kuljetuksella. Näin varmistettiin, ettei mahdollisen onnettomuuden sattuessa menetetä kaikkia teoksia kerralla.

Museonjohtaja Maria Didrichsen ei saa edes paljastaa, millä kulkuvälineellä Van Goghit Suomeen saapuivat.

– Koronapandemian takia sopivan kuljetuksen järjestyminen Hollannista oli pitkään auki.

– Olimme viimeiseen saakka epävarmoja, pääsevätkö taulut lainkaan perille, hän sanoo.

Didrichsenin taidemuseon johtaja Maria Didrichsen kuvattuna Vincent van Goghin "Tie taiteilijaksi" näyttelyssä, Kuusisaari, Helsinki, 2.9.2020.
Museonjohtaja Maria Didrichsen joutui keväästä saakka jännittämään, estääkö koronapandemia näyttelyn toteutumisen. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Hollantilaissyntyinen Vincent van Gogh on yksi arvostetuimmista eurooppalaisista kuvataiteilijoista. Useat taidemuseot haluaisivat esitellä näyttelyissään hänen teoksiaan.

Kun niitä annetaan lainaksi, turvajärjestelyt ovat erityisen tiukat. Varsinkin nyt.

Teokset ovat herkkiä valolle ja kosteudelle

Suomeen saavuttuaan taideteosten kuljetuslaatikot vietiin suoraan Didrichsenin taidemuseoon. Arvoteoksia ei saa säilyttää väliaikaistiloissa.

Teokset odottivat laatikoissaan 24 tuntia ennen niiden esille ottamista. Näin lämpötila saatiin tasaantumaan sopivaksi. Äkillinen vaihdos kylmästä lämpimään voi vaurioittaa tauluja.

– Varsinkin paperityöt ovat herkkiä kosteudelle ja äkillisille lämpötilan vaihteluille. Jos laatikot avaa heti ja nostaa teokset esille, teos voi kärsiä, Maria Didrichsen kertoo.

Vincent van Goghin piirustus
Kuva: Vincent van Gogh: Poika ja Sirppi. Kokoelma: Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Valokuva: Rik Klein Gotink

Normaalitilanteessa Kröller-Müller-museo olisi lähettänyt Suomeen omaa henkilökuntaansa varmistamaan järjestelyiden sujumisen. Nyt he seurasivat taulujen purkamista ja asettelua videoyhteyden välityksellä.

THL:n niin sanotussa liikennevalomallissa Hollanti on tällä hetkellä merkitty punaiseksi. Riski koronatartunnalle on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa ja siksi sieltä saapuville suositellaan omaehtoista karanteenia.

– Meillä piti olla valmis näyttelysuunnitelma, josta ei voinut poiketa. Taulut ripustettiin suoraan seinille ja niille laitettiin vielä suojahuput päälle, Didrichsen kuvailee.

Näyttelyn jälkeen teokset karanteeniin

Nyt Vincent van Gogh – tie taiteilijaksi -näyttely on valmis. Sen valmistelut aloitettiin Didrichsenin taidemuseossa jo kahdeksan vuotta sitten.

Vincet van Goghin piirustus
Kuva: Vincent van Gogh: Tuulimyllyjä, Dordrecht. Kokoelma: Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Valokuva: Rik Klein Gotink

Museo sai Van Goghin piirustukset lainaan viideksi kuukaudeksi, mikä on poikkeuksellista.

Valon arkuuden ja teosten haurauden takia laina-aika on useimmiten kolmisen kuukautta. Silloinkin työt laitetaan näyttelyn jälkeen noin vuodeksi pimeään varastoon.

Näyttelyn jälkeen teosten on päästävä lepäämään.

Maria Didrichsen

– Nyt teokset joutuvat karanteeniin ehkä jopa kahdeksi vuodeksi, koska ne ovat poikkeuksellisen pitkään esillä, Maria Didrichsen sanoo.

– Näyttelyn jälkeen teosten on päästävä lepäämään. Siten turvataan niiden säilyminen tuleville sukupolville.

Näyttelyyn metallinpaljastimen kautta

Museonjohtaja pohtii, miten koronatilanne vaikuttaa näyttelyn kävijämäärään.

– Totta kai korona on edelleen varjona taustalla. Onhan tässä miettimisen aihetta, koska näyttelyn kustannuksetkin ovat suuret.

Maria Didrichsen ei voi sopimussyistä kertoa, mitä näyttely on tullut maksamaan. Kyseessä on kuitenkin taloudellisesti museon kaikkien aikojen suurin satsaus.

Koronatilanteen takia museoon otetaan kerralla sisään vain noin sata katsojaa, mikä on puolet vähemmän kuin normaalisti. Näin tehdään, jotta näyttelytilaan ei synny ruuhkaa.

Kävijöiden kannattaa varautua jonottamaan sisäänpääsyä oven ulkopuolella.

Näyttelyyn kuljetaan metallinpaljastimen kautta. Se on osa mittavia turvajärjestelyitä.

Metallinpaljastin oli käytössä viimeksi norjalaistaiteilija Edvard Munchin (1863-1944) näyttelyssä vuonna 2014.

Vincent van Goghin piirustus
Kuva: Vincent van Gogh: Pataa puhdistava maalaisnainen. Kokoelma: Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Valokuva: Rik Klein Gotink

Myös näyttelyn avajaiset toteutetaan poikkeusjärjestelyin. Tungoksen välttämiseksi niitä järjestetään neljä.

Pukukoodisuositus avajaisissa on kasvomaski.

Teoksissa työväkeä ja maisemia

Jos tulee Didrichsenin taidemuseoon vain nähdäkseen Vincent van Goghin kuuluisia auringonkukkamaalauksia, saattaa pettyä. Niitä ei nyt nähdä.

Esillä on Kröller-Müller-museon omistama maalaus Omakuva.

Vincent van Goghin piirros
Vincent van Goghin maalaus Omakuva vuodelta 1887. Kuva: Vincent van Gogh: van Gogh. Kokoelma: Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Valokuva: Rik Klein Gotink

Näyttelyn toinen öljyvärityö on saatu lainaksi Ateneumin taidemuseosta. Katu, Auvers-sur-Oise on Suomen ainoa Van Goghin taideteos.

Lisäksi näytteillä on yksi grafiikantyö sekä 39 taiteilijan uran alkuvaiheen piirustusta.

Keskeisiä aiheita niissä ovat maalaisväestön ja maatyön kuvaus, maisemat ja muotokuvat.

Tie taiteilijaksi on laajin Suomessa nähty Van Goghin teosten kokonaisuus ja ensimmäinen yksinomaan hänen taidettaan esittelevä näyttely Suomessa.

Vincent van Gogh - tie taiteilijaksi on esillä Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä 5.9.2020-31.1.2021.

Lue myös:

Virus sulki taidemuseon ja aiheutti suurtappiot: Vincent van Gogh -näyttelyn tulo Suomeen epävarmaa

Thesleffin omakuva esillä ehkä viimeistä kertaa, Simbergiä ei mielellään lainata ulkomaille – Kansallisaarteita joudutaan säilyttämään varastossa etteivät ne tuhoutuisi

Suosittelemme sinulle