Hyppää sisältöön

37 200 nimen adressi kaivostoiminnasta vapaan Käsivarren Lapin puolesta luovutettiin ympäristöministerille

Huoli poronhoidon jäämisestä kaivostoiminnan alle sai paikalliset aktivoitumaan. Kaivostoimintaa vastustava adressi keräsi parissa kuukaudessa 37 200 nimeä.

Juha Tornensis, Per-Antti Labba, Anni-Helena Ruotsala, Minna Näkkäläjärvi, Laura Olsén-Ljetoff, Tuomas Aslak Juuso.
Käsivarren delegaatiossa mukana toimittamassa adressia olivat Juha Tornensis, Per-Antti Labba, Anni-Helena Ruotsala, Minna Näkkäläjärvi, Laura Olsén-Ljetoff sekä Tuomas Aslak Juuso. Kuva: Linda Tammela / Yle
Linda Tammela

Käsivarren tuntureita kaivostoimintaa vastaan puolustava adressi luovutettiin aamulla Helsingissä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselle, joka tuoreeltaan totesi adressin viestin olevan hyvin vahva.

– Jos ajatellaan, että kaivostoimintaa jollekin alueelle tulisi, harkinta pitäisi tehdä niin, että mietitään, mitä vaikutuksia sillä on alueen ympäristölle, luonnolle ja muille elinkeinoille. Vasta tämän kokonaisharkinnan perusteella tehtäisiin lupapäätöksiä, eikä niin, että kaivostoiminta olisi etuoikeutettua, Mikkonen kommentoi.

Adressissa on yhteensä 37 200 nimeä. Adressin allekirjoittajien joukossa on muun muassa kansanedustajia sekä julkisuudenhenkilöitä. Kesäkuussa aloitetun adressin allekirjoitusaika päättyi Suomen luonnon päivänä 29.8.

Adressi käynnistettiin kesäkuussa sen jälkeen, kun turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes hyväksyi Akkerman Finland Oy -malminetsintäyhtiön varausilmoituksen Enontekiön Hietakeron alueelle keväällä. Adressissa vastustetaan kaikkea Käsivarteen suunniteltua kaivostoimintaa, ja allekirjoittajat vaativat, että Geologian tutkimuskeskus ja malminetsintäyhtiö Akkerman Finland Oy poistuvat Käsivarren alueella.

Ympäristöministeri kertoo saaneensa vahvaa viestiä kansalaisilta myös muutoin siitä, että ympäristöstä sekä elinkeinoista on pidettävä parempaa huolta.

Lue lisää: Paleface, Sami Yaffa ja Peltsi puolustavat Käsivarren tuntureita kaivostoimintaa vastaan yhdessä 10 000 muun adressiallekirjoittajan kanssa

"Kaivostoimintaa on usein vain muutaman vuoden, vaikutukset jäävät pysyväksi"

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen nostaa esiin työn alla olevan kaivoslakiuudistuksen (siirryt toiseen palveluun), jonka työryhmän sidosryhmään ympäristöministeriö kuuluu. Hänen mukaansa kaivoslakiin ollaan tekemässä esimerkiksi sellaista muutosta, jossa paikallisten ihmisten mielipiteet otettaisiin huomioon.

– Tällä hetkellähän kaivostoiminta jyrää alleen muita elinkeinoja, kuten esimerkiksi saamelaisalueella poronhoidon. Monin paikoin mahdollisuus harjoittaa muita elinkeinoja katoaa. Usein kaivostoiminta on vain muutaman vuoden mittaista, mutta vaikutukset jäävät pysyväksi, toteaa Mikkonen.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vastaanotti 37 200 nimen "Ei kaivoksia Käsivarteen" -adressin Helsingissä.
– Selkeä viesti, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen saatuaan käteensä 37 200 nimen adressin. Kuva: Linda Tammela / Yle

Ministeri kertoo lisäksi olevansa huolissaan mineraalien hyödyntämisestä vastineetta.

– Itse näen, että tilanne, jossa tänne voi tulla ja hyödyntää meidän mineraalejamme niin, että niistä ei jää valtiolle minkäänlaista korvausta, on kestämätön, ministeri päättää.

Delegaatio oli tyytyväinen ympäristöministerin tapaamiseen

Adressin ensimmäinen allekirjoittaja Minna Näkkäläjärvi delegaatioineen toimitti adressin ministerille. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen Näkkäläjärvi kertoo olevansa rauhallisin mielin.

– Tämä oli hyvä tapaaminen ja luotan siihen, kun ympäristöministeri lupasi tekevänsä kaikkensa, jotta näin ei uudestaan tapahtuisi, poronhoitaja Näkkäläjärvi sanoo.

Minna Näkkäläjärvi pani alulle adressin Käsivarren tuntureiden puolesta kaivostoimintaa vastaan.
Poronhoitaja Minna Näkkäläjärvi on tyytyväinen ympäristöministeriön tapaamiseen ja toteaa saaneensa jonkinlaisen rauhan asian suhteen keskusteltuaan ministeri Mikkosen kanssa. Kuva: Linda Tammela / Yle

Adressin luovuttaneen delegaation toiveena oli muun muassa se, että ympäristöministeri Mikkonen ymmärtäisi heidän huolensa. Näkkäläjärvi painotti jo keväällä, että kaivos toteutuessaan olisi kuin tappouhkaus alueen poronhoidolle.

– Alueet, joihin kaivostoimintaa suunnitellaan, ovat Natura-aluetta ja moninkertaisesti suojeltuja. On vain niin ristiriitaista, että sinne voidaan luvata jonakin päivänä tulevan kaivostoimintaa. Ministeri ymmärsi tämän todella hyvin ja se oli meidän toiveissammekin.

Ympäristöministeriön lisäksi delegaatio on tavannut työ- ja elinkeinoministeriön sekä oikeusministeriön edustajia. Adressi on ministeriöiden lisäksi toimitettu Suomen hallitukselle.

Suosittelemme sinulle