Hyppää sisältöön

Valkovenäläistoimittaja uskoo kotimaansa muuttuneen pysyvästi – "Presidentti Lukašenkaa kutsutaan torakaksi ja psykopaatiksi"

Toimittajan mukaan paikallisia toimittajia on korvattu valtionmediassa Venäjä-myönteisillä toimittajilla.

mielenosoittajia
Puolassa asuvat valkovenäläiset osoittivat mieltään 10. päivä elokuuta. Kuva: AOP
STT

Valkovenäläinen freelance-toimittaja Hanna Liubakova on seurannut viime viikkoina tiiviisti kotimaansa Valko-Venäjän historiallista protestiliikehdintää. Silti hänenkin on lähes mahdotonta ennustaa, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu seuraavaksi.

Yksi asia on kuitenkin selvä: presidentti Aljaksandr Lukašenka on menettänyt suosionsa kaikissa kansanryhmissä.

– Ihmiset ovat etääntyneet hänestä täysin. He tuntevat syvää inhoa tätä kohtaan ja kutsuvat tätä torakaksi ja psykopaatiksi, sanoo Liubakova STT:n haastattelussa.

Yksi suuri syy on se, mitä tapahtui protestien alussa. Kun kansalaiset lähtivät ensimmäistä kertaa osoittamaan mieltään vilpillisenä pidettyjä presidentinvaaleja vastaan, viranomaiset ottivat mielivaltaisesti kiinni ainakin 7 000 ihmistä.

Kun viranomaiset alkoivat vapauttaa mielenosoittajia, alkoi paljastua kammottavia tarinoita kidutuksesta. Tuntikausia kestäneitä lyöntejä, ihmisten seisottamista, raiskausuhkauksia.

– Ei ole liioittelua sanoa, että nämä tapahtumat shokeerasivat koko maata. Näin suurien pidätysten vuoksi lähes jokaisella oli sukulainen tai ystävä, joka joutui poliisiväkivallan kohteeksi. Monet kokivat poliisiväkivaltaa nyt ensimmäistä kertaa henkilökohtaisesti tai todistivat sitä.

Venäläistoimittajia paikallisten tilalle

Liubakova uskoo, että Lukashenkan voisi mahdollisesti kaataa etenkin valtion yritysten ja talouden sakkaaminen kunnolla. Toistaiseksi presidentti on kuitenkin ollut vahva, koska myös turvallisuuskoneisto seisoo tämän takana.

Samalla myös kansalaiset ovat osoittaneet taistelutahtoa.

– Moni ajattelee, että se on nyt tai ei koskaan, hän sanoo.

Yksi avoin kysymys on myös Venäjän rooli. Liubakova uskoo, että vaikka Valko-Venäjällä ei nähtäisi suoraa toisintoa Ukrainan tapahtumista, Venäjä pyrkii lisäämään valtaansa.

Liubakova antaa esimerkin: Valko-Venäjän valtiontelevisiosta erotettiin toimittajia elokuussa, kun nämä menivät lakkoon Lukašenkaa vastaan. Tämän jälkeen tilalle nostettiin Venäjältä palkattuja toimittajia, jotka levittävät Venäjälle myönteistä narratiivia.

– Emme välttämättä näe tankkeja, mutta Venäjän vaikutusvalta kasvaa, hän sanoi.

Liubakova toivookin länneltä ja EU:lta yhtenäistä tukea Valko-Venäjälle.

– Valkovenäläisten ei pitäisi kokea olevansa yksin, mutta heillä ei ole paljon työkaluja, jolla taistella. He protestoivat rauhanomaisesti, mutta heitä pidätetään silti.

Kansalaisten solidaarisuus ei hajoa

Mitä tahansa tapahtuukin, Valko-Venäjä on silti muuttunut, Liubakova uskoo. Kansalaisten välistä tunnesidettä ja yhtenäisyyttä ei voi katkaista.

- Ensin Lukashenka pidätti opposition vaaliehdokkaat. Tämän jälkeen hänet haastoivat kolme oppositioon kuuluvaa naista (Svjatlana Tsihanouskaja, Veranika Tsapkala ja Maryja Kalesnikava). Kun hän pidätti tavallisia kansalaisia, yhä useammat ihmiset tulivat kadulle. Tiistaina hän pidätti opiskelijamielenosoittajia, minkä jälkeen yhä useammat opiskelijat tulivat kadulle.

– Mitä tahansa hän tekee, se lähinnä provosoi ihmisiä enemmän kaduille.

Suosittelemme sinulle