Hyppää sisältöön

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteydenpito yhä tiiviimpää: ministerit sukkuloivat tapaamisissa, yhteistä sotaharjoitusta valmistellaan

Lukašenka kiittelee Venäjän RT-televisiokanavaa tuesta Valko-Venäjän valtionmedian työntekijöiden mielenilmausten vesittämisessä.

Valko-Venäjän ulkoministeri Uladzimir Makei ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat keskiviikkona Moskovassa. Kuva: Venäjän ulkoministeriö / AOP
STT–Yle

Korkean tason yhteydenpito Valko-Venäjän ja Venäjän välillä tiivistyy presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastustavien mielenosoitusten jatkuessa. Venäjä on asettunut yhä selvemmin tukemaan itsevaltaisen Lukašenkan hallintoa.

Venäjän pääministeri Mihail Mišustin vierailee huomenna torstaina Valko-Venäjän Minskissä. Asiasta kertoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, joka tapasi tänään keskiviikkona valkovenäläisen kollegansa Uladzimir Makein Moskovassa.

Lavrov myös vahvisti, että Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka vierailee Venäjän presidentin Vladimir Putinin luona Moskovassa lähiviikkoina. Lisäksi Valko-Venäjän puolustusministeri Viktar Hrenin on ilmoittanut vierailevansa Venäjällä perjantaina entisten neuvostomaiden puolustusministerien kokouksessa.

Lavrov syytti aiemmin tällä viikolla länsimaita pyrkimyksistä sekaantua Valko-Venäjän sisäisiin asioihin ja tuomitsi Baltian maiden määräämät henkilöpakotteet Lukašenkalle ja muille hallinnon edustajille.

Keskiviikkona Lavrov ulotti syytökset Ukrainaan ja väitti, että maasta olisi lähetetty 200 koulutettua ekstremistiä Valko-Venäjälle aiheuttamaan epävakautta. Ukrainan mukaan Lavrovin väite on täysin perätön.

Naamioituneet Valko-Venäjän turvallisuusjoukkojen jäsenet ottivat mieltä osoittavia nuoria kiinni keskiviikkona Minskissä. Kuva: Sergei Bobylev / AOP

Yhteistä sotaharjoitusta suunnitellaan

Valko-Venäjällä on ollut laajamittaisia mielenosoituksia vaalien jälkeen, kun maata 26 vuotta hallinnut Lukašenka ilmoitti voittaneensa elokuussa pidetyt vaalit. Mielenosoittajat vaativat Lukašenkan eroa.

Putin on aiemmin ottanut esille mahdollisen sotilaallisen tuen Valko-Venäjälle, jos tilanne alkaa riistäytyä hallinnasta.

Venäjä ja Valko-Venäjä suunnittelevat myös yhteisen sotaharjoituksen järjestämistä.

Venäläisen uutistoimisto RIAn Valko-Venäjän puolustusministeriöstä saaman tiedon mukaan maiden pääesikunnat keskustelivat harjoituksesta puhelimitse keskiviikkona.

Sotaharjoitus olisi määrä järjestää Valko-Venäjän alueella tämän vuoden aikana.

Valkovenäläisen kollegansa tavannut Venäjän ulkoministeri Lavrov (vasemmalla) väittää ukrainalaisten ekstremistien siirtyneen Valko-Venäjälle. Ukraina tyrmää väitteen. Kuva: Venäjän ulkoministeriö / AOP

Lukašenka kiitteli venäläistoimittajia

Lukašenka on jo ehtinyt lähettää kiitokset tuesta Venäjälle. Esimerkiksi tiistaina venäläisen RT-televisiokanavan julkaisemalla videolla Lukašenka kiitteli RT:ltä saamaansa tukea sen jälkeen, kun Valko-Venäjällä osa valtion televisio- ja radiokanavien työntekijöistä otti lopputilin mielenilmauksena vaalien jälkeen.

– Olen kiitollinen tästä tuesta. Se on arvokas. Ymmärrätte, kuinka tärkeitä olette olleet meille tänä vaikeana aikana, Lukašenka sanoi kiittäen niin RT:n toimittajia, johtoa kuin teknistä henkilöstöäkin.

Lukašenkan kanssa keskustellut toimittaja kiirehti painottamaan, ettei RT:n henkilökunta ollut korvaamassa ketään Valko-Venäjällä.

Viime kuussa noin 300 valtion televisio- ja radiotyöntekijää järjesti lakkoja mielenosoittajien tueksi. Lisäksi kymmeniä ihmisiä irtisanoutui, heidän joukossaan myös tunnettuja juontajia.

Valko-Venäjän televisio on hyödyntänyt RT:n materiaalia, ja lisäksi RT:n ryhmä seuraa Lukašenkaa tämän matkoilla eri puolilla maata. Venäläisen RBC-lehden mukaan RT:ltä on myös tullut teknistä apua Valko-Venäjälle.

Valko-Venäjän viranomaiset ovat peruneet monien maassa olevien ulkomaisten toimittajien akkreditoinnit ja ottaneet kiinni paikallisia toimittajia.

Lue myös:

Jokerien kannattajayhdistys boikotoi seuran kotipelejä toistaiseksi – Minskin-matkaa ei hyväksytä

Valkovenäläistoimittaja uskoo kotimaansa muuttuneen pysyvästi – "Presidentti Lukašenkaa kutsutaan torakaksi ja psykopaatiksi"

Valko-Venäjän kouluvuosi alkoi mielenilmausten merkeissä – Miliisit pidättivät opiskelijoita

Venäjä on perustanut poliisiosaston, joka on valmiina siirtymään Valko-Venäjälle – Putin: Toivottavasti sitä ei tarvita

Suosittelemme sinulle