Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kuhmossa havaittu harvinainen pääkallokiitäjä – lajia esiintyi etenkin ruttovuosina, ja siksi sitä on pidetty myös paholaisen lähettämänä

Pääkallokiitäjiä tulee Suomeen aina välillä, mutta ne eivät selviä täällä pitkään.

Pääkallokiitäjä.
Pääkallokiitäjä kuvattuna Oulun yliopiston eläinmuseossa. Kyse e ole jutussa mainitusta, Kuhmosta löytyneestä yksilöstä. Arkistokuva. Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainuun Kuhmossa on havaittu perhoslaji pääkallokiitäjä.

Kyseessä on toistaiseksi ensimmäinen havainto lajista Suomessa tänä vuonna. Pääkallokiitäjän löysi Mona Komulainen 29.8.2020 Kuhmon Hukkajärven suunnalta.

– Mutta se ei tarkoita, etteikö niitä olisi Suomessa enemmän, kun niitä voi tulla ilmavirtausten mukana useampiakin, sanoo Kainuun ely-keskuksen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen.

Pääkallokiitäjä on kookkain Suomessa tavattava perhoslaji, ja sen siipien kärkiväli on 10–13 senttimetriä. Laji elää vakituisesti Afrikassa ja Välimeren ympäristössä, josta se kulkeutuu lähes vuosittain ilmavirtausten mukana myös Pohjolaan.

Hyönteinen on todella herkkä kylmälle, eikä se pysty selviämään Suomen talvesta. Kaikki syksyllä meille kulkeutuneet yksilöt kuolevat aika pian.

Myös Kuhmosta havaittu yksilö löytyi kuolleena, kun lämpötila oli löytöaamuna 2,5 astetta.

Lajin toukka syö koisokasvien muun muassa perunan lehtiä ja on vakituisella elinalueellaan paha perunan tuholainen.

Kainuussa pääkallokiitäjää on havaittu vuosien saatossa 13 kertaa, ja ensihavainto on Kainuusta vuodelta 1925. Viimeisimmät havainnot lajista ovat vuosilta 1975.

Lajia esiintyi runsaasti keskiajalla, kun Euroopassa oli sotia ja ruttoa. Sen ajateltiin olevan paholaisen lähetti, koska aikuisen yksilön selässä on pääkallokuvio ja perhonen pystyy ääntelemään häirittäessä piipittämällä.

– Se on hyönteisharrastajien unelma, ensimmäisenä niissä piireissä kysytään, että onko nähnyt pääkallokiitäjää, sanoo Leinonen.

Voit keskustella aiheesta 3.9. kello 23:een saakka!

Juttua on korjattu 3.9. kello 15.50: Jutussa luki, että paavi olisi julistanut pääkallokiitäjän pannaan ja pääkallokiitäjä olisi siksi edelleen pannassa. Tämä on luultavasti virheellistä tietoa. Lue laajempi juttu aiheesta tästä.

Suosittelemme sinulle