Hyppää sisältöön

Tällainen on Novitšok-hermomyrkky – Navalnyista löytynyt myrkky tuttu Skripalien myrkytystapauksesta

Aikoinaan Neuvostoliitossa kehitetty hermomyrkky voi pahimmillaan tappaa ihmisen muutamassa minuutissa.

Saksan hallitus vahvisti keskiviikkona, että Berliinissä hoidossa ollut venälainen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkytettiin Novitšok-hermokaasulla. Kuva: Clemens Bilan / EPA
Olli-Pekka Sulasma

Saksan hallitus vahvisti keskiviikkona, että venäläisestä oppositiopoliitikosta Alexei Navalnyista on löytynyt jäämiä hermomyrkky Novitšokista. Sen kehitti Neuvostoliiton armeija 1970- ja 1980-luvuilla.

Aiemmin myrkky on tullut tutuksi muun muassa entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin myrkytystapauksessa vuonna 2018 Britanniassa.

Novitšok-ryhmään kuuluvan A-230-nimisen kemikaalin sanotaan olevan 5–8 kertaa myrkyllisempää kuin VX-hermokaasu. Aine voi tappaa ihmisen minuuteissa.

Skripalin tapauksen aikaan Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi, että joitakin Novitšok-yhdisteitä voidaan säilyttää kahtena vähemmän myrkyllisenä kemikaalina, jotka yhdistämällä syntyy tappavampi aine.

Oireita jo 30 sekunnissa

Novitšok tarkoittaa venäjäksi "uutta tulokasta".

– Novitšok-hermomyrkky voi olla kahdeksan kertaa myrkyllisempää kuin sariini, ja sitä on vaikeampi tunnistaa, Readingin yliopiston professori Gary Stephens kuvailee Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Novitšok-hermomyrkkyä on olemassa sekä nestemäisessä että kiinteässä muodossa. Sitä voi hengittää sisään esimerkiksi aerosolina tai sitä voi joutua elimistöön ihon kautta.

Myrkky alkaa vaikuttaa nopeasti: ensimmäiset oireet voivat esiintyä jo 30 sekunnin kuluttua. Ihminen hikoilee voimakkaasti, oksentelee ja menettää tajuntansa.

Myrkky supistaa lihaksia, jonka takia keho tärisee ja silmien pupillit laajenevat.

Vain nopea toiminta oireiden lievittämiseksi voi pelastaa hermomyrkylle altistuneen henkilön hengen.

Itse myrkkyä vastaan ei ole olemassa vasta-ainetta.

Venäjän armeijan käsissä

Skripalien tapauksen yhteydessä kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n neuvonantaja Ralf Trapp arvioi Ylelle, että ainoastaan Venäjän armeija osaa käsitellä Novitšok-hermomyrkkyä tarpeeksi taitavasti käyttääkseen sitä jotakin henkilöä vastaan.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n päämaja Haagissa, Hollannissa. Kuva: Epa-Efe/Bart Maat

Kylmän sodan aikana monet suuret länsimaat tutkivat Novitšok-hermomyrkkyä, koska halusivat varautua mahdolliseen kemialliseen hyökkäykseen. Näiltä ajoilta esimerkiksi Britannialla ja Saksalla on pieniä Novitšok-varastoja.

Lisäksi Tšekin tasavallalla ja Ruotsilla tiedetään olevan vähäiset Novitšok-varastot.

Trapp korosti, että hermomyrkyn onnistunut käyttö vaatii paitsi myrkyn luomisen laboratoriossa, myös tiedon siitä, miten myrkky varastoidaan, kuljetetaan ja sitä käytetään oikein.

Lue lisää:

Saksan hallitus vahvistaa: venäläispoliitikko Navalnyi myrkytettiin Novitšokilla

Kirjeenvaihtajalta: Oliko Putin raivoissaan, kun sai tietää Navalnyin myrkytyksestä?

Suosittelemme sinulle