Hyppää sisältöön

Porin alijäämäennuste synkkeni taas

Tälle vuodelle ennustetaan yli 35 miljoonan euron alijäämää.

Porin kaupungintaloa
Porin kaupungintalo. Kuva: Antti Laakso / Yle
Antti Laakso

Porin kaupungin tulosennuste on taas heikentynyt. Alijäämäksi ennustetaan 35,2 miljoonaa euroa.

Ennuste on heikentynyt kuukauden takaisesta 700 000 eurolla. Alijäämäodotus on kuitenkin kaukana vielä joitakin kuukausia sitten pelätystä lähes 53 miljoonan euron alijäämästä. Valtion koronatuet kunnille pelastavat Porin pahimmalta.

Sivistystoimi parantanut, työmarkkinatukiin lisää menoja

Tulosta on kaupungin tiedotteen mukaan kohentanut sivistystoimialan parempi ennuste ja heikentänyt työllisyysmenoihin ennustettu ylitys.

Koronaepidemian vuoksi työmarkkinatuen kuntaosuuksia kertyy maksettavaksi Porissa tänä vuonna 1,5–2 miljoonaa euroa normaalia enemmän.

Sivistystoimialan talouden arvioidaan toteutuvan noin 1,4 miljoonaa euroa arviota paremmin. Sen sijaan joukkoliikenteelle joudutaan todennäköisesti myöntämään lisää tukia koronan aiheuttaman lipputulojen menetyksen kattamiseen.

Porissa ennustetaan, että verotulot ovat tänä vuonna 309 miljoonaa euroa. Koronan ennustetaan vähentävän kertymää 21,9 miljoonalla eurolla.

Väkeä pois pehmeillä keinoilla

Ensi vuodelle Porissa ennustetaan noin seitsemän miljoonan euron alijäämää.

Kaupunki on aloittamassa yt-neuvottelut heikentyneen taloustilanteen tasapainottamiseksi. Neuvotteluista on rajattu ulkopuolelle henkilöstöön koskevat leikkaukset kuten irtisanomiset ja lomautukset.

Kaupunki tavoittelee henkilöstön vähentämistä ns. luonnollisella poistumalla ja rekrytointikielloilla kevään loppuun mennessä 250 ihmisellä. Vakituisten työntekijöiden määrä on vähentynyt heinäkuun tilastoissa vuoden aikana 19 henkilöllä.

Pori hakee tänä vuonna harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta tasapainottamaan heikentynyttä talouttaan.

Suosittelemme sinulle