Hyppää sisältöön

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen: Kaipolan tehdas ei ole kannattava - ”Jos tehtaiden sulkeminen olisi helpointa täällä, kaikki sulkemamme tehtaat olisivat Suomessa”

UPM on investoinut tuotekehitykseen miljardin.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.
UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen Ykkösaamun vieraana

Ylen Ykkösaamussa lauantaina vieraillut UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen tyrmää väitteet, että Kaipolan tehdas olisi kannattava.

– Graafisia papereita UPM:ssä ohjataan kokonaisuutena. Kuten on nähty viimeisen neljänneksen luvuista, koko paino- ja kirjoituspapereiden tulos oli tappiolla. Siitä voi tehdä sen johtopäätöksen, että koko liiketoiminta ei ole kannattavaa eivätkä tehtaat ole kannattavia.

UPM sulki heinäkuussa Chapellen sanomalehtipaperitehtaan Ranskassa. Suomessa yhtiö aikoo sulkea Kaipolan sanomalehtipaperitehtaan ja myydä Shottonin paperitehtaan Walesissa.

Pääministeri Sanna Marin arvosteli elokuun lopulla Ykkösaamussa tiukasti UPM kannattavan Kaipolan tehtaan sulkemisesta.

Pesonen toisti vielä hetken päästä kantansa Ykkösaamun lähetyksessä.

– Jos koko liiketoiminta on siellä vesirajalla, niin kai siitä voi tehdä sen johtopäätöksen, että koko liiketoiminta on kannattamatonta ja tehtaat on kannattamattomia.

Pesonen perusteli lopettamispäätöksiä sillä, että kirjoitus- ja painopapereiden kysyntä on laskenut jatkuvasti ja yhtiön kilpailukyky on alkanut heiketä jo ennen koronaepidemiaa.

Pesonen korosti myös sitä, että ainut peruste tehtaiden sulkemiselle on kustannuskilpailukyky. Häneen mukaansa Suomessa on parinkymmenen vuoden ajan otettu velkaa ja korotettu veroja samanaikaisesti kun rakenteelliset uudistukset ovat jääneet tekemättä.

Pesonen pitää mahdollisena, että tehtaita suljetaan jatkossakin Suomessa, mikäli velka kasvaa ja veroja korotetaan edelleen.

– No se jää nähtäväksi. Meidän täytyy katsoa tulevaisuuteen ja sitä kustannuskilpailukykyä.

Pesonen toivoo rakenteellisia uudistuksia, kuten sote-ratkaisua ja työmarkkinoiden uudistamista. Hänen mukaansa myös verotukseen tarvitaan korjausta, olipa kyse tuloveroista, haittaveroista tai kulutusveroista.

– Puhutaan vaikka polttoaineen verotuksesta. Se on suoraan kustannustekijä.

Pesonen ei kuitenkaan haluaisi puuttua suomalaisten palkkoihin.

Tehtaiden sulkeminen

Pesonen kiisti Ykkösaamussa myös sen, että tehtaiden sulkeminen olisi Suomessa helpompaa kuin muualla. Pesosen mukaan kilpailukyky on ratkaiseva tekijä.

– Kyllä se globaali kustannuskilpailukyky ratkaisee mistä ja millä aikataululla.

Pääministeri Marin kysyi viikko sitten Ykkösaamussa, onko irtisanominen ja tehtaiden sulkeminen Suomessa liian helppoa. Pesonen vastasi Marinin kysymykseen toteamalla, että Suomesta tehtaita olisi suljettu vielä enemmän, jos niiden sulkeminen olisi täällä erityisen helppoa.

– Jos se olisi helpointa Suomessa niin kaikki meidän viimeisen kymmenen vuoden aikana suljetut tehtaat olisivat Suomessa. Me olemme sulkeneet Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Itävallassa, Suomessa ja USA:ssa. Ainoa kriteeri on kustannuskilpailukyky ja tuotteiden kysyntänäkymä.

Tarvitaan pitkäjänteistä työllisyypolitiikkaa

Pesosentoivomuslista hallitukselle on selkeä: tarvitaan yli hallituskausien ulottuvaa työllisyys-, teollisuus- ja veropolitiikkaa.

– Olen halunnut käynnistää keskustelua tarpeesta kehittää yli hallituskausien ulottuvaa talouspolitiikkaa, joka mahdollistaisi kannattavan teollisen toiminnan ja investoinnit. Siihen kuuluvat niin teollisuus-, vero- kuin työmarkkinakysymykset.

Pesonen kirjoitti elokuun lopussa avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kertoi UPM:n näkemyksiä Suomen paperiteollisuudesta ja sen toimintaedellytyksistä. Samaan aikaan UPM kertoi Kaipolan tehtaan sulkemissuunnitelmista Jämsässä. Kirjeestä alkoi laaja keskustelu, jossa hallitus ja metsäteollisuus ovat olleet eri linjoilla. Pesosen mukaan teollisuuden ymmärtäminen on pala palalta huonontunut Suomessa.

Pääministeri Sanna Marin sanoi TV:n Ykkösaamussa, että jos se hänestä olisi kiinni, Kaipolan tehdas jatkaisi toimintaansa ja Marin kyseli myös yritysten yhteiskuntavastuun perään.

UPM on investoinut tuotekehitykseen yli miljardi euroa

Pesosen viesti on, että Kaipolan tehtaan sulkeminen voi saada nykymenolla myös jatkoa.

– Asioiden sanominen ääneen ei ole syyllisten etsimistä vaan avaus asioiden korjaamiseksi. Minulle on pettymys, jos vuonna 2030 joudumme toteamaan, että Suomen velka on karannut käsistä, uusia investointeja ei ole ollut yhtään enempää ja Suomessa on yhä enemmän suljettuja tehtaita.

UPM antoi Ylelle myös aiemmin julkaisemattoman kumulatiivisen luvun euromääräisistä investoinneistaan ja panostuksistaan materiaalitutkimukseen, tuotekehitykseen ja tuotannon skaalaamiseen teolliseen mittakaavaan. Vuodesta 2008 alkaen yhtiö on käyttänyt tähän yli miljardi euroa, mistä vain sata miljoonaa euroa on mennyt perinteisten liiketoimintojen kehittämiseen. Uusia tuotteita on syntynyt lukuisia ja teollisia investointeja on tehty, yhtiöstä kerrotaan.

Koronaepidemialla on ollut kahtalaisia vaikutuksia puunjalostusteollisuuteen

Lähes koko elinkeinoleämä on kyykännyt koronaepidemian vuoksi ja Suomen bruttokansantuote laskee tänä vuonna.

– Vaikutukset UPM:ään olivat kaksijakoiset. Graafisten paperien kysyntä on kärsinyt huomattavasti sulkutoimista, kun yritysten, toimistojen ja koulujen sulkemiset ovat vähentäneet printtimainontaa ja kopiopaperien käyttöä. Samaan aikaan sulkutoimet ovat vaikuttaneet päivittäistavaroiden kysyntään ja verkkokauppaan, mikä on lisännyt erilaisten tarrojen ja erikoispaperien kysyntää, sanoo Pesonen.

Painopaperin kysyntä on laskeva markkina maailmassa, mutta kysyntää kuitenkin riittää.

– Maailmassa on kysyntää paperille 15 kertaa enemmän kuin koko Suomessa on tuotantoa. Jos laatu on kunnossa, tällaisella markkinalla pärjää ne, joilla on tehokkaat tehtaat ja hyvä kustannuskilpailukyky. Kyse on kustannuksista, niin sisäisistä kuin ulkoisista. Kaipolassa vuosien sisäisen tehostamisen tie on kuljettu loppuun ja sen myötä ulkoisten tekijöiden merkitys kasvaa yhä suuremmaksi.

Juttua on päivitetty Ykkösaamun lähetyksen jälkeen.

Otsikko muutettu klo 12:16 muotoon: UPM: toimitusjohtaja Jussi Pesonen: Kaipolan tehdas ei ole kannattava - ”Jos tehtaiden sulkeminen olisi helpointa täällä, kaikki sulkemamme tehtaat olisivat Suomessa”

5.9.2020 klo 8.56: Otsikosta ja väliotsikosta muutettu kotimaahan-sana tuotekehitykseksi.

Lue lisää

Marin on oikeassa, asiantuntijoiden mukaan joukkoirtisanominen on Suomessa monia maita helpompaa – tiukennukset tosin voisivat karkottaa investoinnit ja uudet työpaikat

Metsäteollisuuden johto kävi Marinin luona – "Meidän pitää olla valmiita kuuntelemaan kannanottoja monelta suunnalta"

Suosittelemme sinulle