Hyppää sisältöön

Juustodiilerit repivät liki 20 euron kilohintaa Oltermannista – paljastivat asiakasta esittäneelle toimittajalle, miten juusto kulkee Venäjän rajan yli

Yle haastatteli juustodiilereitä, jotka toimittavat juustoja Venäjälle. Yksi kertoi, että juustot kulkevat Suomesta Venäjälle rekoissa.

Andrein ilmoituksen kuvassa on hänen jääkaappinsa sisältö. Kuva: Jevgeni Bogdanov

Venäläisessa verkkopalvelussa kaupataan suomalaisia juustoja korkeaan hintaan.

Yle kertoi viime viikolla erikoisesta juustojen hamstrausilmiöstä itärajan marketeissa. Juustoa ovat rohmunneet itselleen juustodiilerit, jotka toimittavat juustoja Venäjälle ja myyvät ne siellä eteenpäin.

Prisma epäilee asiakkaita juuston diilauksesta Venäjälle – tulli ihmeissään: "Kysynnän täytyy olla kovaa"

Juustojen hamstraus alkoi, kun venäläisten tulo Suomeen hankaloitui koronapandemian takia. Kun venäläiset ostosmatkailijat eivät itse pääse tekemään ostoksiaan suomalaismarketteihin, tekevät diilerit heidän puolesta ostokset Suomessa.

Lappeenrannan Prisma yritti panna stopin juustojen hamstraukselle ja laittoi myyntirajat suosituimmille juustoille, kuten Oltermannille. Ostoraja on 11 kilogrammaa per talous.

Myyntirajoituksista ja itärajan vähentyneestä liikenteestä huolimatta juustoja on ilmestynyt myyntiin venäläiseen verkkopalveluun. Oltermanni-kilosta pyydetään Aviton nettisivustolla liki 20 euroa. Suomessa kilo Oltermannia maksaa noin viisi euroa.

Juustojen myyntirajoitukset ovat voimassa muun muassa Imatran ja Lappeenrannan Prismoissa. Kuva: Riitta Väisänen / Yle

Nyt puhuvat juustodiilerit

Yle tavoitteli kaikkiaan 17 myyjää, jotka kauppaavat netissä suomalaisia juustoja. Kaksi heistä suostui haastatteluun ja kertomaan, kuinka he saavat juustot käsiinsä koronaviruksen rajoittaessa tuloa Suomeen.

Osa myyjistä on tavallisia ostosmatkailijoita, jotka myyvät juustoja omasta jääkaapistaan.

– Juusto parasta ennen 12/2020. Kiirehdi! Toimituksia ei enää tule, lukee esimerkiksi yhdessä Avitossa olevassa ilmoituksessa.

Kaksi Ylelle vastannutta juustomyyjää kertoi, että heillä ei ole montaa juustoa kaupan. Toinen myyjistä ilmoitti, että jäljellä on enää kaksi juustoa. Hänen hintansa Oltermanni-kilolle on 14,81 euroa.

Koska harva myyjä vastasi suoraan haastattelupyyntöön, Ylen toimittaja tekeytyi juuston ostajaksi ja kysyi, onko mahdollista saada jatkossakin juustoja samalta myyjältä.

Toimittajan peitetehtävä tuotti tulosta.

Kuvakaappaus Avito.ru-myyntisivustosta, jossa on myynnissä eri kokoisia Oltermanni-juustokimpaleita. Pienen 250g kimpaleen saa vajaan 4 euron hintaan. Isosta kilon palasta pitää pulittaa jopa liki 20 euroa. Kuva: Kuvakaappaus Avito.ru-sivustosta

Juustodiileri Ylelle: Juusto tulee rekoilla Venäjälle

Seuraavaksi toimittaja lähestyi juustomyyjiä Avitossa tavallisena ostajana, jolle juuston tuoreus on tärkeää. Ylelle vastasi kaikkiaan viisi juuston myyjää.

– Haluaisin ostaa Oltermanni-juustoa 1 kg. Voisitko tuoda tuoreen kappaleen, kysyi toimittaja pietarilaiselta "Andreilta", jonka ilmoitus lupaa "toimitukset joka viikko".

Andreilla ei ollut tarjolla isoa Oltermanni-kimpaletta, ainoastaan 250 grammaisia paloja. Näiden hinta oli neljä euroa.

Valikoiman puute antoi toimittajalle mahdollisuuden tinkiä ja kysyä lisää. Toimitukset onnistuvat ja myyjä lupaa toimittaa lisää juustoja ostajalle.

– Kyllä, voimme tuoda viiden päivän kuluttua, sanoi myyjä.

Seuraavaksi ostajaksi tekeytynyt toimittaja halusi tietää miten juustot kuljetetaan Venäjälle korona-aikana. Toimittaja kysyi suoraan, kuljetetaanko juustot Suomesta rekoilla.

– Kyllä, rekoilla, vahvistaa juustomyyjä Andrei.

Toinen myyjä on "Tatjana" Pietarista. Hän lupaa, että tuoreet juustot toimitetaan ”kohta", ja kieltäytyi antamaan yksityiskohtaisia tietoja toimituksesta. Hänellä on tarjota 250 grammaa Oltermannia neljän euron hintaan. Kilon juustokimpaleesta Tatjana laskuttaa 18,51 euroa eli 1650 ruplaa.

Tulli: Kuljetukset tehdään rekoilla

Nuijamaan tullin päällikön Petri Kukkosen mukaan juustot kulkevat Venäjälle todennäköisimmin rekkoihin piilotettuna.

Vaikka matkustajaliikenne on lähes nollissa, rajan yli kulkevaan rekkaliikenteeseen koronapandemia ei ole vaikuttanut. Ammattiautoilijoiden lisäksi rajan ylittävät Kukkosen mukaan vain lähinnä kaksoiskansalaiset ja maahan palaavat kotimaan kansalaiset.

– Nyt ainoa tapa salakuljettaa tavaraa on viedä se rekka-autossa. Pois lukien tietysti nuo muutamat poikkeukset matkustajaliikenteessä.

Tällä hetkellä Venäjälle menevä saa viedä juustoja mukanaan viisi kilogrammaa laillisesti.

Venäläisten ostosmatkailijoiden kärrystä löytyy usein suuria määriä juustoja. Arkistokuva joulukuulta 2016. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Miksi venäläiset ostavat suomalaista juustoa?

Venäläiset juustoa kauppaavat myyjät kertovat Ylelle, että suomalaisen juuston suosio johtuu mausta ja hinnasta.

– Suomalainen juusto on erittäin maukasta ja halpaa, mutta Venäjällä juusto ei ole maukasta. En halua lisätä sitä ruokaan, kertoo eräs juustoja kauppaava mies.

Yksi Aviton juustomyyjistä on mies Petroskoista. Hän kertoo myös, että suomalaisella juustolla on makunsa vuoksi suuri kysyntä Venäjällä.

Venäjällä ei ole suurta kotimaisen juuston valikoimaa. Venäjällä ei tuoteta esimerkiksi homejuustoa tai cheddar-juustoa. Ylelle kuvaillaan, että venäläinen juusto maistuu aina samalta huolimatta brändistä. Suomalaista juustoa puolestaan pidetään laadukkaana ja edullisena.

Näiden lisäksi suomalaisilla tuotteilla on Venäjällä hyvä maine. Ennen pakotteita Venäjällä pystyi ostamaan tavallisista ruokakaupoista suomalaista juustoa. Suomalainen juusto oli venäläistä juustoa kalliimpaa, mutta sitä oli sentään tarjolla.

Nykyään suomalaisia juustoja voi ostaa vain netistä tai suomalaisten tuotteiden kaupoista.

Ennen pakotteita puolet Oltermanni-tuotannosta meni Venäjälle

Oltermannia valmistava Valio ei voi toimittaa juustoja Venäjälle pakotteiden takia. Venäjä oli pitkään Valion tärkein vientimaa.

Vuonna 2014 Venäjällä tuli voimaan ulkomaisten elintarvikkeiden tuontikielto. Ennen sitä Suomessa valmistetusta Oltermanni-tuotannosta meni puolet Venäjälle. Nyt puhutaan enää muutamasta prosentista.

– Oltermannilla oli valtavan iso markkinaosuus ja paljon faneja Venäjällä ennen kuin raja sulkeutui vuonna 2014, kertoo Valion myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Elli Siltala.

Nykyään valtaosa Venäjällä myydyistä Valion tuotteista on Venäjällä paikallisesti valmistettuja. Valiolla on yksi tehdas Moskovan lähellä.

Valiolla on tällä hetkellä yksi tehdas Moskovan lähellä Venäjällä. Arkistokuva heinäkuulta 2018. Kuva: Toni Määttä / Yle

Oltermannia valmistetaan tällä hetkellä myös Venäjällä. Valion johtaja Elli Siltala kertoo, että juuston valmistaa Valion yhteistyökumppanit ja Valio pakkaa juuston Oltermannin kääreisiin omassa tehtaassaan.

Oltermannin tuotanto on kuitenkin vähäistä Venäjällä eikä vastaa suureen kysyntään.

– Oltermanni-juuston kysyntä olisi tällä hetkellä paljon suurempaa, mitä me pystymme paikallisesti tarjoamaan.

Miksei Valio valmista enempää juustoja Venäjällä, jos menekki on niin kovaa? Siltalan mukaan kysyntä ei ole kuitenkaan niin suurta, että Valio haluaisi perustaa uuden juustolan Venäjälle.

– Tällä hetkellä me kohdistamme suurimmat investoinnit meijereihin ja valmistuslaitoksiin Suomessa. Emme kaavaile juustolan rakentamista Venäjälle, vaan teemme tuotteita yhteistyökumppaneiden kautta, kertoo Siltala Valion strategiasta.

Juusto liian heikkokatteinen myytäväksi jälleenmyyjille

Lappeenrannan Prismasta kerrotaan, että heiltä on kysytty mahdollisuutta ostaa juustoja jopa kuormalavallisia kerrallaan.

Mikä sitten on syynä siihen, etteivät rajan läheisyydessä olevat Prismat mielellään myy juustoja jälleenmyyjille?

– Ei ole perusteltua myydä juustojen välittäjille näin heikkokatteista ja työllistävää tuotetta, kun muita ostoja ei ole. Se ei tue muuta kaupankäyntiä, sanoo toimialajohtaja Risto Punkkinen Lappeenrannan Prismasta.

Juustomyynnin työllistävyyttä Punkkinen selittää sillä, että suuri myynti vaatii jatkuvaa tuotteen lisäämistä hyllyihin. Venäläisten palveleminen kaupoissa vie lisäksi suomalaisia enemmän aikaa. Punkkinen sanoo, että kassatapahtuma on verottomissa ostoksissa täysin poikkeava normaaliin rahastukseen nähden.

– Siihen kuuluu tuotteiden rahastus monesti käteisellä, passien tsekkaus, maksutositteiden tulostus ja ostosten sinetöinti kun asiakas on ne maksamisen jälkeen pakannut. Se vie huomattavasti enemmän työaikaa verrattuna tavanomaiseen pankkikorttiostokseen.

Suosittelemme sinulle