Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Lahden putkapahoinpitely: poliisille tuomio törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta

Samoista rikoksista syytettyinä olleet kaksi vartijaa vapautettiin syytteistä. Poliisiylijohtaja sanoo, ettei väkivallalle ole sijaa poliisin toiminnassa.

Putkavideo Lahden poliisisasemalta 3.2.2019
Elina Rantalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Hämeen poliisin vanhemman konstaapelin yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomion mukaan poliisi käytti säilöönottotilanteessa tarpeetonta väkivaltaa raudoitettuna ollutta asiakasta kohtaan.

Tuomioon johtanut voimankäyttötilanne tapahtui Lahden poliisiaseman putkassa helmikuussa 2019. Partio toi lahtelaisessa ravintolassa riehuneen, päihtyneen miehen asemalle aamuyöllä. 30-vuotias vastusti säilöönottoa ja poliisia, minkä vuoksi hänet sidottiin, raudoitettiin ja pidettiin kiinni. Tapahtumien seurauksena putkaan tuotu asiakas sai kasvoihinsa ruhjeita, verenvuotoa ja murtuman nenäänsä. Lisäksi hän meni hapenpuutteen vuoksi elottomaksi, ja häntä jouduttiin elvyttämään.

Oikeus perustelee tuomiota sillä, että poliisi oli käyttänyt tilanteessa tarpeetonta väkivaltaa ja liiallista voimaa suhteessa käsiraudoissa ja jalat sidottuna olleeseen uhriin. Oikeus katsoi tulleen todistetuksi sen, että poliisi oli nojannut kiinniotetun yläselkään polvellaan niin, että tämän hengitys oli estynyt.

Poliisi ja valtio velvoitettiin suorittamaan asianomistajalle korvauksia kärsimyksestä 3 000 euroa.

Lue myös: Analyysi: Poliisi sai vankeutta putkaan tuodun törkeästä pahoinpitelystä – Videosta herää kysymys: puhuivatko poliisit totta todistajina?

Vartijat eivät toimineet sääntöjen vastaisesti

Törkeästä pahoinpitelystä epäiltiin myös kahta Lahden poliisilaitoksella työskentelevää vartijaa, mutta heidän syytteensä oikeus hylkäsi. Oikeuden mukaan vartijoiden toiminta ei ollut sääntöjen vastaista, eikä se estänyt asianomistajan hengitystä. Vartijoiden ei myöskään katsottu toimineen yhdessä poliisin kanssa siten, että he olisivat rikosoikeudellisessa vastuussa tämän toimista.

Oikeuskäsittelyssä kaikki kolme vastaajaa kiistivät syytteet ja sen, että olisivat aiheuttaneet miehelle syytteessä kuvatut vammat.

Videotallenne tapahtumien kulusta on katsottavissa tämän jutun alusta. Videota on käsitelty siten, että siinä esiintyvien kasvot on sumennettu.

Kaikki vastaajat ovat olleet pidätettynä virastaan, poliisi talvesta 2019 lähtien ja vartijat heinäkuusta, syytteiden nostamisesta lähtien. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tuomitun poliisin avustaja, asianajaja Heikki Uotila kertoo, että on mahdollista, että tuomiosta valitetaan hovioikeuteen. Uotilan mukaan hänen päämiehensä on luonnollisesti pettynyt tuomioon, mutta päätöstä valittamisesta ei ole vielä tehty.

Poliisiylijohtaja: "Väkivallalle poliisin toiminnassa ei ole sijaa"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on kommentoinut tapausta blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun). Kolehmaisen mukaan Poliisihallitus arvioi, aiheuttaako tuomio tarvetta kehittämistoimenpiteille.

– Poliisissa ei hyväksytä tekoja, jotka ovat lain, ohjeistusten tai poliisin arvojen vastaisia. Väkivallalle poliisin toiminnassa ei ole sijaa, kirjoittaa Kolehmainen.

Poliisiylijohtaja toteaa, että jokainen poliisin toimintaan liittyvä rikostuomio on liikaa, mutta se ei saa leimata kaikkien muiden poliisien työtä. Kolehmainen muistuttaa, että Suomi on oikeusvaltio, jossa viranomaisten toiminta perustuu kaikilta osin lakiin ja siihen voi luottaa.

Hämeen poliisin apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen
Hämeen poliisin apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen ei vielä kommentoi, miten tuomio ja syytteistä vapautuminen tulevat vaikuttamaan kolmen vastaajan työsuhteisiin. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Myös Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen toivoo, ettei tapaus horjuta kansalaisten luottamusta poliisiin.

– On onneton yhteensattuma, että tämä on tapahtunut samaan aikaan Yhdysvaltain tapahtumien kanssa niin, että joku voi vetää niille yhtäläisyysmerkin. Tätä tapausta, eikä poliisin toimintaa Suomessa yleensä voi verrata Yhdysvaltoihin, painottaa Seppänen.

– Joskus tapahtuu vahinkoja ja joskus ylilyöntejä. Voimankäyttötilanteissa joudutaan reagoimaan ihmisten toimintaan ja ne voivat olla yllätyksellisiä. Tavoite on tietenkin, ettei ketään satu.

Seppäsen mukaan tapahtumia käydään Hämeen poliisissa läpi koulutuksissa sekä tiedollisesti että harjoitusten kautta. Tuomitun ja syytteistä vapautettujen kurinpitotoimia Seppänen ei vielä kommentoi.

– Syytteistä vapautuneiden osalta se tapahtuu nopeasti. Mutta muuten joudumme odottamaan, kunnes tuomio on lainvoimainen.

Seppäsen mukaan mahdollisia kurinpitotoimia ovat kirjallinen varoitus, määräaikainen virasta pidättäminen sekä irtisanominen. Syytteistä vapautettujen vartijoiden on mahdollista palata työhönsä.

Lue myös:

Poliisin lisääntynyt työstressi voi johtaa voimankäytön ylilyönteihin – Tutkija: "Jossain meillä kaikilla menee suorituskyvyn rajat"

Poliiseista tehdään noin tuhat rikosilmoistusta vuodessa – ani harva johtaa syytteeseen, vielä harvempi tuomioon

Suosittelemme sinulle