Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomen naisille tulossa paperilla Ruotsi-ottelusta kaikkien aikojen suurin tappio, miehilläkin vaikeaa – asiantuntija myöntää: “Vaatisi aika ihmeitä”

Yle Urheilun asiantuntijan Jarkko Finnin mukaan naisilta vaaditaan ihmettä Ruotsin kaatamiseksi. Miehissäkin tarvitaan useammalta urheilijalta huippupäivä.

Juhlivatko Ruotsin miehet tänä vuonna Tampereella?
Juhlivatko Ruotsin miehet tänä vuonna Tampereella? Kuva: AOP
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen yleisurheilumaajoukkueiden tilanne viikonlopun Ruotsi-otteluun on ainakin paperilla tukala. Kauden parhaiden tulosten perusteella lasketussa paperimaaottelussa Suomi on taipumassa miehissä Ruotsille 23 pisteellä. Naiset ovat häviämässä paperilla 57 pistellä.

Tappio olisi Suomen naisille maaotteluhistorian suurin. Kovin tappio on tällä hetkellä 55 pistettä ja se on niinkin tuore kuin vuodelta 2017 Tukholmasta.

– Paperilla ja joukkueiden kokoonpanoja katsellessa maaottelut näyttävät aika selkeiltä. Erityisesti naisten puolella Ruotsilla on todella vahva buumi päällä. Ruotsi on saanut kovia kärkiurheilijoita ja kärjen takana olevista urheilijoista suurimman osan paikan päälle, Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni myöntää.

– Vaatisi aika ihmeitä, että naisten puolella Suomi pystyisi Ruotsia vastaan kamppailemaan voitosta. Miesten puolella voi olla mahdollista, että maaottelusta tulee ainakin selkeästi tiukempi. Se vaatii todella hyviä päiviä useammalta suomalaiselta urheilijalta.

Paperimaaottelun perusteella miehissä Suomi häviää selvästi juoksulajeissa. Lähtökohtaisesti paperilla Suomi on parempi vain pika- ja aitajuoksuissa. Muilla juoksumatkoilla tulee pahasti takkiin. 100 ja 200 metrillä Suomelle olisi tulossa molemmista lajivoitot. Ruotsin pikamatkojen ykköstykki Henrik Larsson tosin puuttuu tämän vuoden maaottelusta.

– Olemme nähneet tänä kesänä, että miespikajuoksijat ovat olleet tänä kesänä hyvässä vireessä. Myös pika-aidat ovat lähtökohtaisesti parempia. Muissa lajeissa riittää kyllä haasteita, Finni sanoo.

Samuli Samuelsson
Samuli Samuelsson edustaa Suomea 100 ja 200 metrillä maaottelussa. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miehillä jokerikortteja pidemmille juoksumatkoille

Ainakin yksi jokerikortti Suomella on kuitenkin pidemmillä juoksumatkoilla. Paremmin 3000 metrin estejuoksijana tunnettu Topi Raitanen hakee Ruotsi-ottelussa kovaa tulosta 5000 metrin kisassa. Hänen 5000 metrin ennätys on tällä hetkellä vuodelta 2014 ja se on 15:04.47. Ruotsin parhaiden 5000 metrin kisaajien ennätykset ovat tällä hetkellä hieman alle 14 minuutin.

– Uskon, että Topi on kisassa kuskin paikalla ja pystyy itse kisan ratkaisemaan, Finni sanoo.

Tilastot voivat myös huijata, jos maaottelussa syntyy myös niin sanottuja taktiikkajuoksuja 800 tai 1500 metrillä. Finni kehuu molemmilla matkoilla juoksevaa Joonas Rinnettä. Molemmilla matkoilla parhaat ruotsalaiset ovat tällä kaudella ennätyksiä juossutta Rinnettä muutaman sekunnin edellä aikavertailuissa.

– Joonas Rinne pystyy juoksemaan aika monentyyppisillä taktiikoilla ja hän on tarvittaessa loppujuoksussa vahva. Voi tulla yllätyksiä, vaikka vastus on kova, Finni sanoo.

Joonas Rinne
Mihin Kalevan kisojen tuplamestari Joonas Rinne yltää Ruotsi-ottelussa? Kuva: Tomi Hänninen

Hyppylajeissa korkeudessa, seipäässä, pituudessa ja kolmiloikassa Suomi on miehissä paperilla jopa selvästi parempi kuin Ruotsi. Seipäässä Suomelle tarjotaan paperilla kolmoisvoittoa, kun aiemmin tällä viikolla Timanttiliigassa maailmanennätystä tavoitellut Ruotsin seiväsihme Armand Duplantis ei kisaa nyt maaottelussa.

Luonnollisesti Suomen miesten täytyy säilyttää hyppylajeissa etuasetelma, mikäli he haluavat kamppailla voitosta. Myös heittolajeissa Suomella on paperilla tulossa moukarista kolmoisvoitto.

– Olemme tällä kertaa hypyissä vahvempia, vaikka Ruotsilla on hienot perinteet. Heittolajeissa tilanne on tasainen. Maaotteluissa yksittäiset suoritukset voivat aina kääntää tilannetta. Mutta isossa kuvassa juoksulajeissa Suomella on miehissä ratkaisujen paikat, jos aikoo oikeasti todella haastaa Ruotsia, Finni toteaa.

Naisissa Suomella ei ole etukäteen luvassa kuin keihäässä ja pika-aidoissa kolmoisvoitot. Sekä juoksuradalla että kenttälajeissa Suomi on häviämässä selvästi.

Ruotsin nimilista on naisten puolella etenkin hyppylajeissa todella kova: Pituudessa on mukana moninkertainen arvokisafinalisti Khaddi Sagnia. Seipäässä Ruotsi tulee maaotteluun puolestaan kovalla kaksikolla Angelica Bengtsson ja Michaela Meijer. Bengtsson hyppäsi tällä viikolla Lausannessa Timanttiliigan kisan voittoon tuloksella 472. Meijer ponnisti samassa kisassa lukemiin 464.

– Ruotsi on äärettömän kovalla hyppyjoukkueella liikkeellä, Finni muistuttaa.

Millaisia tuloksia nähdään Ruotsi-ottelussa?

Ruotsi lähtee maaotteluun myös kohtuullisen nuorella joukkueella. Mukana on peräti 24 urheilijaa, jotka ovat syntyneet 2000-luvulla. Jarkko Finnin mukaan ruotsalaisen yleisurheilun näkymät ovat todella vahvat.

– Ruotsi on ollut vahva viime vuosina nuorten arvokisoissa. He tekevät laaja-alaista nousua ainakin eurooppalaiseen kärkeen. Ehkä vähän samalla tavalla kuin 2000-luvun alussa, kun heillä oli niin sanottu kultainen sukupolvi. Silloin menestyminen perustui ehkä todella koviin yksilöihin, kuten Carolina Klüftiin Christian Olssoniin ja Kallurin sisaruksiin, Finni sanoo.

– Nyt on samantyyppisiä kärkiurheilijoita, mutta heidän takana on iso joukko eurooppalaiselle kärkitasolle tai sen lähelle tulleita urheilijoita.

Angelica Bengtsson
Lausannen Timanttiliigassa tällä viikolla loistanut Angelica Bengtsson on yksi Ruotsin suurimmista tähdistä. Kuva: Marco Mantovani/Getty Images

Suomalaisessa yleisurheilussa pitkin kesää on hehkutettu myös kovia tuloksia. Moni suomalainen kärkiurheilija kuitenkin linjasi, että kauden parhaat tulokset tulevat elokuun puolivälin superviikolla Turussa joko Paavo Nurmen kisoissa tai Kalevan kisoissa. Parhaita tuloksia ei kuitenkaan enää nähty ainakaan samassa mittakaavassa kuin alkukaudesta.

Finnin mukaan Ruotsi-otteluun lähtee varmasti nyt suomalaisurheilijoita eri lähtökohdista. Osalla saattaa olla jo kovimmat kisat takanapäin. Osalle maaottelukutsu saattaa olla ensimmäinen tai ensimmäisiä.

– Heille kisa on sytyttävä ja hakevat varmasti kauden parhaita tuloksiaan. Jotkut urheilijat olisivat varmasti tähdänneet enemminkin kansainvälisiin arvokisoihin. Osa heistä on varmasti vähän kyllästettyjä kotimaiseen yleisurheiluun. Heille tämä ei ole niin sytyttävä tilanne ainakaan valmistautumisen puolesta, Finni muotoilee.

Finni uskoo kuitenkin, että kovimmatkin urheilijat löytävät palon maaotteluun Tampereella.

– Kun joukkue kokoontuu ja saadaan tunnelma aikaiseksi joukkueen kesken, ihan varmasti kaikki syttyvät. Mutta ehkä joillekin viimeiset viikot Kalevan kisojen jälkeen ovat olleet harjoituksellisesti puoliksi ylimenokautta. Ei ole enää ollut tarkkaa fokusta tavoitteesta. Joutuu käynnistämään uudelleen koneensa, että saa hyvän tuloksen irti, Finni sanoo.

Finni suuntaakin katseensa terävimmän kärjen takana vaativiin urheilijoihin.

– Luulen, että terävimmän kärjen takana nähdään uusia ennätyksiä, jos olosuhteet antavat myöden, Finni sanoo.

Suomi vs Ruotsi paperimaaottelussa

Miesten ottelu 1. päivänä

LajiSuomiRuotsi
110 m aj148
Moukari166
Seiväs166
5000 m616
3-loikka1210
100 m166
Kiekko616
400 m715
Korkeus13,58,5
4x100 m52
1500 m715
Tilanne 1. päivän jälkeen118,5100,5

Naisten ottelu 1. päivänä

LajiSuomiRuotsi
100 m1210
10 000 m1210
Kuula616
3-loikka616
400 m814
3 000 m ej715
Keihäs166
4x100 m viesti25
1500 m616
Tilanne 1. päivän jälkeen75108

Miesten ottelu 2. päivänä

LajiSuomiRuotsi
200 m1210
400 m aj913
Kuula616
Pituus1210
10 000 m616
4x400 m25
3000 m ej616
Keihäs166
800 m616
Lopputilanne 2. päivän jälkeen193,5216,5

Naisten ottelu 2. päivänä

LajiSuomiRuotsi
400 m aj913
Moukari148
Korkeus10,511,5
200 m715
5 000 m814
100 m aj166
Kiekko913
Seiväs814
4x400 m25
Pituus7,514,5
800 m1012
Lopputilanne 2. päivän jälkeen176234

Lue lisää:

Ruotsi-maaottelun kokoonpano julki – Samuelsson, Kemppinen sekä Baas urakoivat, Kruger jää pois

Ruotsi-otteluun liittyvä epävarmuus sekoitti kärkiurheilijoiden suunnitelmia – Raitasella jää kovatasoinen startti Belgiassa väliin

Ruotsi-ottelu ilahduttaa, mutta myös ihmetyttää osaa kansasta – näin Urheiluliiton pomo vastaa ihmisten huoliin: “Pitää uskaltaa jotain järjestää”

Ruotsalaisten erikoisjärjestelyt yleisurheilumaaottelussa maksavat noin miljoona kruunua: "Tämä on sen arvoista"

Suosittelemme