Hyppää sisältöön

Lyijypitoisten haulien käyttöä kosteikkoalueilla rajoitetaan EU:ssa – Suomi vastusti päätöstä

Rajoitus koskee myös urheiluammuntaa ampumaradoilla, jotka sijaitsevat kosteikoilla.

Suomella on lyijyhaulirajoituksissa kolmen vuoden siirtymäaika. Kuva: Tiia Lillkvist / Yle

EU:n jäsenmaat hyväksyivät torstaina komission ehdotuksen lyijypitoisten haulien käytön ja hallussapidon rajoittamiseksi kosteikkoalueilla. Rajoitus tulee voimaan vuoden 2023 alkupuolella.

Ehdotus hyväksyttiin selvällä määräenemmistöllä EU:n kemikaalilainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavassa Reach-komiteassa.

Suomi äänesti komission ehdotusta vastaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä ympäristöministeriön yhteisen tiedotteen mukaan rajoituksen valvonnan järjestäminen Suomen kaltaisessa harvaan asutussa ja kosteikkovaltaisessa maassa on vaikeaa ja kallista. Lisäksi Suomen pinta-alasta merkittävä osa on nyt hyväksytyn rajoituksen piiriin kuuluvaa kosteikkoa.

Metsästäjäliitto tyrmistyi

Suomen Metsästäjäliitto kertoo olevansa päätöksestä tyrmistynyt.

– Valitettavasti Suomen ja muiden maiden vastustus ei riittänyt, ja komissio jyräsi esityksensä läpi, Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg sanoo liiton tiedotteessa.

Metsästäjäliitto kertoo vastustaneensa ehdotusta loppuun asti yhdessä Euroopan metsästäjien kattojärjestön FACEn kanssa.

Suomella on lyijyhaulirajoituksissa kolmen vuoden siirtymäaika. Metsästäjäliiton mukaan siirtymäaika koskee kaikkia niitä maita, joiden pinta-alasta vähintään 20 prosenttia on vuonna 1971 tehdyn kansainvälisen kosteikkoja ja vesialueita suojelevan Ramsarin sopimuksen mukaan kosteikkoa.

– Lyijyhaulien käyttökielto olisi pitänyt sitoa näkyvään veteen, silloin rajoitus olisi ollut tarkoituksenmukainen, sanoo Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen.

Ministeri Leppä: Kaikki kivet käännetään

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) otti päätökseen kantaa tuoreeltaan Twitterissä.

– Lyijyhaulikiellon eteneminen raskas pettymys. Suomi äänesti vastaan, enemmistö puolsi. Kutsun riistahallinnon ja sidosryhmät käymään tilanteen läpi. Arvioitava vaikutus metsästykseen ja laajemmin ampumaharrastukseen. Kaikki kivet käännetään, Leppä kirjoitti.

Suomessa metsästyslaki on jo rajoittanut vesilintujen metsästystä lyijyhauleilla. Tuleva lyijyhaulirajoitus koskee kaikkea ampumista – mukaan lukien urheiluammunta ampumaradoilla – ja hallussapitoa kosteikoilla, joten se on selvästi nykyistä kansallista säädöstä laajempi.

Euroopassa kuolee vuosittain satoja tuhansia vesilintuja lyijyhaulien aiheuttamaan lyijymyrkytykseen. Ministeriöt kertovat, että Suomi on sitoutunut EU:n kemikaalilainsäädännön mukaiseen tavoitteeseen vähentää sekä terveydelle että ympäristölle vaarallisen lyijyn käyttöä. Lyijy pyritään korvaamaan vaarattomammilla aineilla aina, kun se on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista.

Suosittelemme sinulle