Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Rajoitus lyijypitoisten haulien käytöstä herättää kysymyksiä metsästäjissä – "tulee aiheuttamaan valtavasti muutoksia"

Rajoitus tulee voimaan siirtymäajan jälkeen vuoden 2023 alkupuolella.

Käsi pitää haulikkoa
Kuva: Tiia Lillkvist / Yle
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Paikallisissa metsästäjissä on herännyt kysymyksiä metsästykseen tulevien uusien rajoitusten vaikutuksista.

EU:n jäsenmaat hyväksyivät eilen komission ehdotuksen lyijypitoisten haulien käytön ja hallussapidon rajoittamiseksi kosteikkoalueilla. Suomi äänesti komission ehdotusta vastaan.

Rajoitus koskee niin metsästystä kuin urheiluammuntaa ampumaradoilla, jotka sijaitsevat kosteikoilla.

Suomen Metsästäjäliiton Suur-Savon piirin toiminnanjohtaja Markku Hyytiäinen kokee, että rajoituksen valvonnan järjestäminen tulee olemaan hankalaa Suomen kaltaisessa harvaan asutussa ja kosteikkovaltaisessa maassa.

Merkittävä osa Suomen pinta-alasta on rajoitukseen sisältyvän laajan määritelmän mukaisesti kosteikkoa, joka kuuluu nyt hyväksytyn rajoituksen piiriin.

Huolena on, että säädösten myötä metsästäjien kalusto voi mennä laajalti vaihtoon.

– Se tulee aiheuttamaan valtavasti muutoksia. Toki vaihtoehtoisia ratkaisuja on olemassa, mutta ne kaikki maksaa. Kun meidän metsästäjäkunta on iäkkäämpää porukkaa, niin jää nähtäväksi kuka uusii harrastuskalustonsa sen perusteella, että vanha kalusto ei kestä uusia ohjeistuksia ja vaihtoehtoja, Hyytiäinen pohtii.

Hyytiäinen korostaa, kuinka edunvalvontajärjestön puolesta tehtiin töitä, että päätös ei olisi käynyt näin. Huoli on jo herännyt siitä, tuleeko kivääriaseiden käytölle vastaavanlaisia rajoituksia.

– Seuraava äänestys on lokakuussa, jolloin vuorossa on metsästyksessä käytetyt kivääriaseet. Ei maalata silti piruja seinälle.

Lue myös:

Lyijypitoisten haulien käyttöä kosteikkoalueilla rajoitetaan EU:ssa – Suomi vastusti päätöstä

Suosittelemme