Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Raaseporin linnan luvattomista kaivauksista ehdollista vankeutta yhdelle tekijälle

Linnan ympäristöön kaivettiin satoja kuoppia kolme vuotta sitten ja alueelta vietiin muinaismuistoja kuten keskiaikaisia ammuksia.

Raaseporin rauniolinna.
Raaseporin linnassa ja sen ympäristössä asui aikanaan satoja ihmisiä. Kuva: Paula Tiainen / Yle
Paula Tiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut tuomionsa Raaseporin linnan ympäristössä tehdyistä luvattomista kaivauksista.

Kolmekymppinen mies on tuomittu yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen rakennussuojelurikoksesta ja kavalluksesta.

Hänen hallustaan löytyi kymmeniä lyijykuulia, joita ei käräjäoikeudelle esitetyn asiantuntijalausunnon mukaan voi Suomessa löytyä näin paljon muualta kuin Raaseporista.

Toisen, samoilla rikosnimikkeillä syytetyn miehen osalta syytteet hylättiin.

Miehet kiistivät rikokset, kertoivat ulkoilleensa linnan lähellä

Molemmat syytetyt miehet kiistävät osallisuutensa rikoksiin. Poliisi tapasi heidät Raaseporin linnan lähellä marraskuun lopussa vuonna 2017. Alueelle kaivetut kuopat oli havaittu kuukautta aikaisemmin.

Miesten hallusta ei tuolloin löytynyt metallinpaljastimia, kaivuuvälineitä tai muinaisesineitä, mutta käräjäoikeus pitää silti mahdollisena, että käynti liittyi luvattomiin kaivauksiin tavalla tai toisella. Miesten vaatteet olivat paikalla olleen poliisipartion mukaan märät ja mutaiset.

Nyt tuomitun miehen kotiin keväällä 2018 tehdyssä kotietsinnässä löytyi 62 keskiajalla ammuksena käytettyä lyijykuulaa. Mies kertoi oikeudessa saaneensa ne lapsena lahjaksi, mutta oikeus piti kertomusta epäuskottavana.

Museoviraston käräjäoikeudessa antaman lausunnon mukaan Raaseporin linna on poikkeuksellinen muinaisjäännös, koska se sijaitsee syrjässä eikä sen ympärille ole muodostunut rakennettua ympäristöä. Näin ollen alueen maaperässä on säilynyt runsaasti esineistöä, joka on saman suojelun piirissä kuin itse rakennuskin.

Museoviraston mukaan Raaseporin linnan ja sen ympäristön muinaismuistojen arvo ei ole rahallisesti mitattavissa. Linnassa elokuussa tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa on tutkijoiden yllätykseksi löytynyt muun muassa hyvin säilynyt kalkkiuunin raunio.

Lue myös:

Metallinetsijävandaalit aiheuttivat mittaamattoman tieteellisen vahingon – Raaseporin tutkijat selvittävät, mitä keskiaikaiselle alueelle jäi jäljelle

Yli-innokkaat metallinetsijät tuhoavat muinaismuistoja – Museovirasto haluaa rajoittaa metallinilmaisimien käyttöä

Suosittelemme sinulle