Hyppää sisältöön

Yle Venäjän Kaukoidässä: Habarovskin protestit hermostuttavat Kremliä ja tarjoavat syyn Navalnyin myrkytykseen

Tulevissa paikallisvaaleissa Habarovsk toimii esimerkkinä Putinia vastustavalle oppositiolle.

Habarovskissa on osoitettu mieltä joka päivä heinäkuun alkupuolelta lähtien. Keskiviikkona kaupungin pääaukiolle kokoontui parisenkymmentä mielenosoittajaa. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

HABAROVSK Juuri ennen myrkytystään oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi puhui Habarovskista.

Navalnyi selittää maanantaina julkaistussa videossa (siirryt toiseen palveluun), kuinka presidentti Vladimir Putinin valta perustuu hänen tukipuolueensa Yhtenäisen Venäjän vahvaan asemaan Venäjän alueilla ja kuinka tärkeää on se, että tätä ylivoimaa vastaan taistellaan tulevissa paikallisvaaleissa.

Taistelutahdon nostattamiseksi oppositiopoliitikko viittaa Habarovskin esimerkkiin. Venäjän Kaukoidässä, noin kuuden tuhannen kilometrin päässä Moskovasta pidetyissä kaupunginvaltuusto- ja alueparlamenttivaaleissa presidentin tukipuolue koki vuosi sitten rökäletappion.

Navalnyi kertoo, mitä tapahtuu, jos valtapuolue menettää otteensa paikallistasolla, kuten Habarovskissa on käynyt.

— Silloin vaalilautakuntaa ei pystytä enää kontrolloimaan, mikä tarkoittaa, ettei vaaleja voida enää väärentää. Ja silloinhan täytyy kuunnella kansalaisia ja toteuttaa heidän vaatimuksiaan, parhaillaan koomassa makaava Navalnyi sanoo videolla.

Tällaiset puheet voivat olla Venäjällä vaarallisia.

Mahdolliseksi Navalnyin myrkytyksen motiiviksi on mediassa esitetty (siirryt toiseen palveluun) oppositiopoliitikon aggressiivista vaalikampanjointia valtapuoluetta vastaan.

Toisena syynä on nähty vallanpitäjien ärtymys kansalaisliikehdintään Valko-Venäjällä ja Venäjän Kaukoidässä. Protestit hermostuttavat etenkin Venäjällä järjestettävien alue- ja paikallisvaalien kynnyksellä: Isku opposition kirkkainta tähteä vastaan voisi olla yritys tukahduttaa protestimielialaa.

Kiinan kupeessa sijaitsevaa Habarovskia on pidetty silmällä kuluneena kesänä sen protestien vuoksi. Lähdimme kaukaiseen suurkaupunkiin seuraamaan Venäjän suurimmaksi ja pitkäkestoisimmaksi kutsuttua Putinin vastaista protestia.

Syyskuisena arki-iltana parikymmentä mielenosoittajaa on kokoontunut jälleen kaupungin ydinkeskustaan Leninin aukiolle.

Joukko huutaa rytmikkäästi “SVO-BO-DAA!” eli vapautta valkoisen hallintorakennuksen edessä. Sitten se lähtee marssimaan yhtä kaupungin pääkatua pitkin.

Oikealta puolelta ohjattavat japanilaisvalmisteiset autot väistävät tottuneesti kulkueen. Jotkut ilmaisevat tukeaan äänitorvella, pari ohikulkijaa liittyy marssijoiden joukkoon.

Mielenosoittajat ovat marssineet joka päivä kaupungin keskustassa pian kahden kuukauden ajan. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Täällä vastustetaan jo 54. päivää peräkkäin presidentti Putinia ja hänen hallintoaan.

Ensinäkemältä Habarovskin kuuluisa protestiaalto näyttää vaatimattomalta. Arkena mielenosoittajien määrä on jo kutistunut pieneksi, mutta paikalla olevat vakuuttavat, että lauantaina taas tuhannet ellei kymmenet tuhannet ihmiset valtaavat kadut.

Habarovskissa käydään näännytystaistelua. Viranomaiset näyttävät laskevan sen varaan, että lähes kaksi kuukautta kestäneet protestit kuivuvat pian kasaan itsekseen.

Hämärtyvällä aukiolla löytyy silti taistelutahtoa.

— Koko maan tulevaisuus riippuu meistä: Jos jatkamme taistelua, niin silloin on vielä toivoa, että Venäjälläkin voi saada aikaan muutoksen, pelkällä etunimellään esittäytyvä Nikolai sanoo.

Mielenosoittajien kannattelema ex-kuvernöörin muotokuva kertoo liikehdinnän syyn.

Habarovskin aluepiirissä kaksi vuotta sitten käydyistä kuvernöörivaaleista tuli protestiäänestys valtapuolue Yhtenäistä Venäjää ja sen istuvaa pormestaria Vjatšeslav Športia vastaan.

Alun perin lähinnä muodon vuoksi ehdolle asetettu räyhäkansallismielisen LDPR-puolueen Sergei Furgal voitti vaalit äänivyöryllä — monen mielestä omaksikin yllätykseksi.

Furgal keräsi kiitosta kansanomaisella käytöksellään ja populistisilla päätöksillään. Hän esimerkiksi leikkasi hallintonsa palkkoja ja kielsi virkamiesten lennot ensimmäisessä luokassa. Hän ei kuitenkaan missään vaiheessa asettunut poikkiteloin Kremlin ajamaa politiikkaa vastaan.

Mielenosoittajat kannattelevat alueen entisen kuvernöörin Sergei Furgalin kuvaa. Sen alla lukee: "Meidän valintamme - Meidän Furgal". Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Samalla kun Furgalin kannatus nousi, presidentti Putinille mitattiin (siirryt toiseen palveluun) Habarovskin aluepiirissä koko maan alhaisimpia luottamuslukuja.

Furgalin alamäki alkoi heinäkuun alussa. Silloin pääkaupungista saapuneet erikoisjoukot pidättivät alueen suositun kuveröörin ja veivät hänet Moskovaan epäiltynä osallisuudesta 15 vuoden takaisiin murhiin.

Venäjällä ei ole harvinaista, että virassa oleva aluejohtaja joutuu rikossyytteeseen. Poikkeuksellista on kuitenkin se, että kansa nousee puolustamaan johtajaansa.

Vaatimukset ovat radikalisoituneet mielenosoitusten pitkittyessä.

Aluksi ihmiset kokoontuivat aukiolle omien sanojensa mukaan “syöttämään puluja” ja vaativat kansankuvernööriksi kutsutun Furgalin tuomista avoimeen oikeudenkäyntiin Habarovskiin.

Protesteihin alusta asti osallistunut Anton Lihonosov kertoo kaupungin laidalla sijaitsevassa asunnossaan, että äärimmäinen epäoikeudenmukaisuuden tunne ajoi ihmiset spontaanisti Habarovskin kaduille puolustamaan kuvernööriä.

— Tilanne on samantapainen kuin Valko-Venäjällä. Ihmisiltä vietiin ääni, meidät petettiin, Lihonosov sanoo.

Marija Manajeva ja Anton Lihonosov kertovat, että protestit ovat yhdistäneet kaupungin asukkaita. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Sittemmin iskulauseet ovat kääntyneet avoimesti presidentti Putinia ja keskusvaltaa vastaan.

— Nyt purkautuu vuosikymmenten aikana kasaantunut katkeruus. Emme suostu olemaan enää Moskovan siirtomaa, josta viedään kaikki resurssit, eikä mitään anneta tilalle, hän sanoo.

IT-alalla yksityisyrittäjänä työskentelevän Lihonosovin mukaan ihmisten mitta Kaukoidässä on täynnä. Reaalitulot ovat laskeneet vuosien ajan samalla, kun elinkustannukset nousevat. Ärtymystä Moskovaa kohtaan on lisännyt koronavirusepidemia ja valtion vaatimattomaksi jäänyt taloudellinen apu siitä selviämiseksi.

Paikalliset eivät ole myöskään unohtaneet pian kuvernöörivaalien jälkeen sinetöityä päätöstä, jolla Putin siirsi Kaukoidän pääkaupungin Tyynenmeren rannalla sijaitsevaan Vladivostokiin, jota habarovskilaiset ovat aina pitäneet pahimpana kilpakumppaninaan.

Täällä pääkaupunkistatuksen menettämistä pidetään yleisesti Kremlin kostona sille epämieluisasta äänestystuloksesta.

Lue kirjeenvaihtajan blogi Kaukoidässä sijaitsevan Kamtšatkan niemimaan arjesta.

Enimmillään joka kymmenes reilusta 600 000 Habarovskin asukkaasta lähti kesän aikana osoittamaan mieltä keskusvaltaa vastaan.

Kiinniottoja ja pidätyksiä tapahtuu edelleen säännöllisesti. Poliisi on antanut silti ihmisten osoittaa mieltä suhteellisen vapaasti, vaikka mielenosoituksille ei ole annettu Venäjän lainsäädännön niille vaatimaa ennakkolupaa.

— Täällä kaikki tuntevat toisensa. Saartorenkaassa seisovat poliisitkin tietävät, että myös heidän äänensä varastettiin, Anton Lihonosov sanoo

Marija Manajeva ja Anton Lihonosov kävelevät kotinsa lähettyvillä. Aitaan on kirjoitettu: "Putin on roisto". Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Moni kaduille lähteneistä on osoittanut mieltään tänä vuonna ensimmäistä kertaa elämässään. Niin myös Antonin puoliso Marija Manajeva, joka ei aiemmin ollut lainkaan kiinnostunut politiikasta.

— Elämään täytyy saada muutos. Meidän täytyy herätä vaatimaan oikeuksia, sanoo sairaalassa työskentelevä Manajeva.

Mielenosoituksissa on osoitettu myös solidaarisuutta Valko-Venäjän kansannousulle ja tuettu myrkytyksen uhriksi joutunutta oppositiojohtaja Navalnyia.

Leninin aukiolla istuva mielenosoittaja pitää kylttiä, jossa lukee "Vova, juo teetä, Habarovsk tarjoaa". Vova on Vladimirin lempinimi. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Poliittisten teknologioiden keskuksen varajohtajan Aleksei Makarkinin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Habarovskin mielenosoittajien tuki Navalnyille kertoo siitä, että oppositiojohtaja osaa yhdistää alueiden Kremliä kohtaan esittämän kritiikin laajempaan Putiniin kohdistuvaan arvosteluun.

Tässä mielessä Navalnyi voi näyttäytyä Putinin hallinnolle paljon vaarallisempana vastustajana, mitä mielipidemittausten vaatimattomat prosentit kertovat.

Makarkin myös uskoo, että Navalnyin myrkytys voi yhdistää hajanaista oppositiota.

Lue tästä kirjeenvaihtajan kommentti siitä, kuinka jälkien peittely on Venäjän turvallisuuselinten automaattinen reaktio.

Vallanpitäjät kokevat uhkaksi myös oppositiojohtajan esittelemän “älykkääksi äänestämiseksi” nimetyn vaalitaktiikan.

Navalnyi lanseerasi menetelmänsä vuosi sitten, ja sen uskotaan vaikuttaneen opposition menestykseen muun muassa Habarovskin aluepiirissä ja Moskovassa viime vuonna järjestetyissä paikallisvaaleissa.

Aleksei Navalnyi (keskellä) murhatun oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin muistomarssilla Moskovassa helmikuussa 2020. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

“Älykkään äänestämisen” ideana on keskittää kaikki Putinia vastustavat äänet sellaiselle valtapuolueen ulkopuoliselle ehdokkaalle, jolla on kussakin vaalipiirissä parhaat mahdollisuudet päästä valituksi.

Tavallisesti Navalnyi kehottaa äänestämään Yhtenäisen Venäjän kanssa läheistä yhteistyötä tekeviä kommunisteja tai äärikansallismielisen LDPR-puolueen ehdokkaita, sillä hänen omia tukijoitaan ei usein rekisteröidä vaaleihin.

Lue kirjeenvaihtajan analyysi siitä, kuinka Venäjällä vaalit eivät ole sellaiset, joihin Suomessa on totuttu.

Juuri tätä Navalnyin poliittista kampanjointia on pidetty yhtenä mahdollisena syynä tämän myrkytykseen. Ensi viikon sunnuntaina järjestettävien paikallisvaalien lisäksi vuoden päässä siintävät erityisen tärkeäksi koetut parlamenttivaalit.

Habarovsk sijaitsee Amurin ja Ussurin yhtymäkohdassa. Maisema Amurin sillasta on venäläisille tuttu 5000 ruplan setelistä. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Venäjän itäreunalla sijaitsevassa Habarovskissa ei tänä vuonna käydä varsinaisia vaaleja.

Kreml on lähettänyt alueelle virkaa tekeväksi kuvernööriksi nuoren moskovalaisen Mihail Degtjarjovin, jolle on annettu tehtäväksi saada järjestys aikaan keskusvallan otteesta pois rimpuilevassa kaukaisessa aluepiirissä — ja mahdollisesti voittaa sitten ensi vuodeksi määrätyt ennenaikaiset kuvernöörivaalit.

Monilla muilla alueilla Kreml joutuu taistelemaan vallastaan vaaleissa jo viikon päästä.

Yhtenäisen Venäjän todellisen kannatuksen on arvioitu pysyvän edelleen ennätysheikolla tasolla (siirryt toiseen palveluun). Asiantuntijoiden mukaan monissa kuvernöörivaaleissa saatetaan joutua Kremlille kiusalliselle toiselle kierrokselle, jotka ovat usein päättyneet valtapuolueen tappioon.

Arvostetun Minchenko Consulting -yrityksen tuoreen arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) toinen kierros on todennäköinen kuvernöörivaaleissa viidellä alueella eli Irkutskin, Arkangelin, Kostroman ja Penzen alueilla sekä Krasnodarin aluepiirissä. Yhteensä ensi viikon sunnuntaina äänestetään suorissa vaaleissa 18 kuvernööristä tai muusta aluejohtajasta.

Andrei Pastuhov on yksi Navalnyin paikallistoimiston aktivisteista Habarovskissa. Hän kertoo tunteneensa inhoa, kun kuuli Navalnyin myrkytyksestä. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Navalyin Habarovskin paikallistoimistossa Andrei Pastuhov toivoo, että “älykkään äänestyksen” avulla valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ylivalta voidaan kaataa myös muilla Venäjän alueilla samalla tavalla kuten täällä vuosi sitten.

Rautatieinsinöörinä työskentelevä Pastuhov ei myöskään usko, että Navalnyin myrkyttämisellä oppositio voitaisiin pelotella hiljaiseksi.

— Päinvastoin! Tapaus suututtaa ja antaa energiaa taistella entistä kovemmin nykyisten vallanpitäjien kukistamiseksi, hän sanoo.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää aiheesta:

Venäjä kiistää: Ei mitään perusteita syyttää Venäjää Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä

Poikkeuksellisen suuret ihmisjoukot osoittavat jälleen mieltään Venäjän hallitusta vastaan Habarovskissa

Suosittelemme sinulle