Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Huntington myöntää takin olleen tyhjä Kalevan kisojen jälkeen – Samuelsson: "Luulen, että viedään miesten pikamatkoilla voitto molemmissa lajeissa"

Lotta Kemppinen urakoi Ruotsi-ottelussa viikonloppuna Tampereella kolmessa eri kilpailussa, mutta pikajuoksijan kropassa on tällä hetkellä hyvä vire ja tuntuma.

Samuli Samuelsson Ruotsi-ottelussa vuonna 2016
Samuelsson Ruotsi-ottelussa vuonna 2016, jolloin saldona oli voitto 100 mterillä, 200 metrillä ja viestissä. Kuva: Tomi Hänninen
Ella Rantalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen joukkue tekee vielä perjantaina viimeisiä viimeistelyharjoituksia viikonloppuna kisattavaa Ruotsi-ottelua varten. Tilastojen perusteella näyttäisi etukäteen siltä, että etenkin naisten puolella Ruotsi jyräisi voittoon kovalla kärkiurheilijanipullaan.

Vastikään eilen yhdeksi Suomen joukkueen kapteeniksi valittu moniottelija Maria Huntington muistuttaa kuitenkin, ettei aiemmilla tuloksilla ole kisoissa merkitystä.

– Olemme naisissa vähän altavastaavia, mutta tänä viikonloppuna ne tulokset tehdään. Se vaatii venymistä ja onnistumisia, Huntington sanoo.

Huntingtonille aikuisten maaottelu on vasta uran toinen, sillä edellisen kerran hän oli mukana karkeloissa pari vuotta sitten. Tänä vuonna Huntington osallistuu pityyshyppykisaan. Tämän kauden paras hyppy ulottuu pituuteen 6.51.

– Siellä on todella kovia kansainvälisiä hyppääjiä. Mitä enemmän saataisiin siihen väliin lyötyä kiilaa, niin sen parempi. Siitä lähtökohdasta lähdetään.

Tampereen Pyrintöä seuratasolla edustava Huntington pääsee nauttimaan kotiyleisön hurmoksesta kotikentälle. Tampereella kotiyleisön tuki tulee Huntingtonille tarpeeseen, sillä takana on jo pitkä kisarupeama.

– Oli takki aika tyhjä Kalevan kisojen jälkeen. Otin todella rennosti kisojen jälkeen, mutta nyt sitten treenit on otettu taas mukaan ja otetaan vielä viimeinen puristus kauteen, Huntington sanoo.

"Ihan arkijuttuja"

Pikajuoksija Samuli Samuelsson komppaa Huntingtonin tuntemuksia takana olevasta pitkästä kisakaudesta. Kalevan kisat verottivat myös Samuelssonilta voimia, mutta nyt hetkellisen levon jäljiltä katse on tiukasti viikonlopun kisoissa.

Samuelsson ei päästä itseään maaottelussa helpolla, sillä aikeissa on osallistua 100 metrille, 200 metrille ja pikaviestiin. Juoksija kuittaa urakan kuitenkin vain "arkijuttuna".

– Tämä on viides kerta, kun olen täällä (Ruotsi-ottelussa) ja olen joka kerta juossut nuo kaikki kisat, ihan arkijuttuja, Samuelsson hymähtää.

Lähtökohtien perusteella Suomi pärjää pika- ja aitajuoksuissa, vaikka muissa juoksulajeissa saattaakin tulla takkiin. 100 ja 200 metrillä Suomella olisi selkeästi saumaa lajivoittoihin miesten puolella.

Samuelsson lähtee 100 metrille tilastokärkenä ajalla 10.28, joka on juostu heinäkuun alussa Jyväskylässä. 200 metrillä kisa ykköspaikasta voi olla tiukempaa. Samuelssonin paras noteeraus tältä kaudelta on 21.15, ja ruotsalaiset kilpakumppanit (Tom Kling-Baptiste, Anders Pihlblad ja Erik Annerfalk) asettuvat melko samoihin marginaaleihin.

– Olen tilastoja kurkkinut ja sinänsä näyttää ihan tiukalta. Ei ihan selkeitä ykkösiä sieltä löydy, vaikka sataselle menenkin tilastokärkenä. Tiukka kisa tulee, mutta luulen, että me viedään voitto molemmisa lajeissa kyllä, Samuelsson näkee.

Samuelsson luottaa myös treenien ja kisakaden perusteella Suomen pikaviestijoukkueen iskukykyyn.

– Hyvältä näyttää, voidaan kolkutella kovia aikoja. Kaikki viestijoukkueen miehet ovat juosseet tänä vuonna kovia aikoja.

Voimaa ja kovempia vetotreenejä

Samuelssonin tavoin ison juoksu-urakan suorittaa Lotta Kemppinen, jolle on luvassa samanlainen kisapaketti. Kemppinen uskoo olevansa hyvässä vireessä juuri ennen starttiviivoille astumista.

– Ollaan ehditty nyt tekemään sellaista treeniä, mitä ei kisakaudella oikein pysty tekemään. Ollaan saatu voimaa ja tehty vähän kovempia vetotreenejä. Tuntuu kropassa todella hyvältä, olen saanut sitä treeniä mitä kroppa on vaatinut, Kemppinen kertoo.

Kemppinen pinkoi heinäkuun lopussa kotimaisen kärkiajan 200 metrillä. Samalla pikajuoksija teki uuden ennätyksensä kyseisellä matkalla, joka on nyt 23,56. Kemppinen arvelee, että tällä matkalla Suomi on kuitenkin altavastaajana.

– Lähdetään tavoittelemaan lajivoittoa satasella. 200 metrillä ollaan altavastaajina, mutta toisaalta jos tulee hyvä päivä, niin lyödään kiilaa sinne väliin.

– Mikäli vaan sattuu hyvät olosuhteet, niin odotan, että voidaan nähdä koviakin tuloksia, Kemppinen uskoo.

Yleisurheilun Suomi-Ruotsi, Tampere
la 5.9. klo 17.00- TV2, Yle Puhe
su 6.9. klo 12.30- TV2, Yle Puhe

Lue myös:

Huntington, Neziri sekä Lakka ja Raitanen Ruotsi-ottelun kapteeneiksi: "Sitä kuuluisaa venymistä tarvitaan"

Ruotsille viime hetken takaisku: Kim Amb jää pois Suomi-Ruotsi-maaottelusta

Suomen naisille tulossa paperilla Ruotsi-ottelusta kaikkien aikojen suurin tappio, miehilläkin vaikeaa – asiantuntija myöntää: “Vaatisi aika ihmeitä”

Ruotsi-maaottelun kokoonpano julki – Samuelsson, Kemppinen sekä Baas urakoivat, Kruger jää pois

Täydellisyyden tavoittelu poltti Taika Nummen loppuun – urheilijan identiteetin katoaminen vei monitaiturin synkkyyteen vuosiksi urheilu-uran jälkeen

Suosittelemme sinulle