Hyppää sisältöön

Annika Saarikko keskustan johtoon selvin lukemin – "Saatte minusta sitoutuneen puheenjohtajan ja naisen, jolla on jalat arjen kuralätäköissä"

Petri Honkonen, Markus Lohi ja Riikka Pakarinen valittiin keskustan varapuheenjohtajiksi.

Kuvassa on Annika Saarikko.
Puoliso Erkki Papunen onnittelee Annika Saarikkoa puheenjohtajatuloksen selvittyä.

Ennakkosuosikki Annika Saarikko on valittu keskustan uudeksi puheenjohtajaksi.

Hän kiitti keskustalaisia lämpimästi luottamuksesta heti tuloksen selvittyä.

– Saatte minusta paitsi sitoutuneen puheenjohtajan, myös naisen jolla on jalat arjen kuralätäköissä ja pyykkikone pyörimässä.

Myös Saarikon puoliso Erkki Papunen ja parin kaksi poikaa saivat kiitosta tuestaan.

Annika Saarikko tuulettaa valinnan jälkeen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko sai 1157 ääntä eli yli puolet annetuista äänistä vaalin ensimmäisellä kierroksella. Puheenjohtajan paikan hävinnyt Katri Kulmuni sai 773 ääntä. Hän johti keskustaa vain vuoden ajan.

  • Päivitimme juttuun keskustan puoluekokouksen keskeisen annin ja valinnat.
  • Voit katsoa Ylen lähetyksen keskustan ja kokoomuksen kokouksista klikkaamalla pääkuvaa.

Saarikko kiitteli voittopuheessaan Kulmunia hänen sinnikkyydestä ja uupumattomasta työstä keskustan eteen.

– Sanon tämän painokkaasti, minä, keskusta ja Suomi tarvitsee sinun panostasi jatkossakin. Tukijasi tietävät, että tunnen vastuuni tästä vaalista. Oveni on aina sinulle auki, Saarikko sanoi.

Katri Kulmuni vaalituloksen jälkeen. Annika Saarikko keräsi keskustan puheenjohtavaalissa 1157 ääntä, Kulmuni sai 773 ääntä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Saarikko sanoi yhdistävänsä keskustalaiset seuraavaan etappiin, ensi kevään kuntavaaleihin.

– Jos keskustalaiset luottavat toisiinsa, suomalaisetkin voivat luottaa. Se ei tule hetkessä, mutta johdantoluku on nyt kirjoitettu täällä, Saarikko painotti.

– Keskustalaiset, on vain yksi suunta, eteenpäin. Mennään valoa kohti.

Hän sanoi valinnan jälkeen tiedotustilaisuudessa, että kuntavaaleissa tavoitellaan vähintään vuoden 2017 tulosta. Keskusta keräsi äänistä silloin 17,5 prosenttia.

Saarikko aikoo jatkaa tiede- ja kulttuuriministerinä. Saarikko vakuutti, että hän on sitoutunut hallituksen ohjelmaan, mutta hallitustyölle pitää kuitenkin asettaa omat seurantamittarit, kuten Juha Sipilän aikana oli.

Lue myös:"Tahdon lisäksi tarvitaan myös taitoa sopia" – Näin Annika Saarikon ura on edennyt keskustan johtoon, 10 kuvaa huippuhetkistä

Kansanedustaja Petri Honkonen sai 308:n äänisaaliin ja yrittäjä Ilkka Tiainen keräsi 22 ääntä. Kisaan päivällä ilmestynyt yllätysnimi, saarnaaja Jari Tasanen sai neljä ääntä.

Keskustan varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustajat Petri Honkonenja Markus Lohi sekä valtiovarainministerin erityisavustaja Riikka Pakarinen.

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen jatkaa tehtävässään. Hänelle ei tullut vastaehdokkaita.

Keskustan uudet varapuheenjohtajat Petri Honkonen, Markus Lohi ja Riikka Pakarinen sekä puheenjohtaja Annika Saarikko. Kuva: Silja Viitala / Yle

Puheenjohtajavaali venyi tuntikaupalla

Puheenjohtajavaali venyi nelisen tuntia alkuperäisestä aikataulusta runsaiden puheenvuorojen takia.

Vaalin piti alkaa kello yhden aikaan, mutta se alkoi puoli viideltä. Vaalista innostuneet keskustalaiset pyysivät paljon puheenvuoroja.

Käytännössä kannattajat kehuivat ehdokkaitaan yli 200:ssa puheenvuorossa. Äänestykset toteutettiin koronan takia "maakuntamallilla" Ouluhallin lisäksi etänä 15:sta eri toimipaikasta.

Kokous kesti lopulta lähes kello yhteentoista illalla. Vaalien myöhästymisen takia varsinaisia asioita, aloitteita ja kannanottoja sekä 2030-luvun ohjelmaa, ei päästy käsittelemään.

Annika Saarikko pitää esittelypuhettaan ennen valintaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ennen puheenjohtajavaalia ehdokkaat esittelivät itsensä vielä lyhyesti. Kulmuni totesi esittelyssään, että hän ei voi luvata täydellisyyttä.

– Olen taistelija, sen voin teille luvata.

Kyselyiden ennakkosuosikki Saarikko listasi tärkeimmän lupauksensa – katson teitä kohti silmien tasalla. Saarikko puhui myös vaalityötään tehneestä edesmenneestä isästään.

– Lupaan isälle ja teille, jos tuen saan, kaikkeni teen.

Puolueen puheenjohtajan ja muun johdon valitsivat noin 2400 virallista puoluekokousedustajaa, jotka ottivat osaa kokoukseen pääosin etänä.

Itsetunto kuntoon, kannatus nousee

Puheenjohtajaksi pyrkivät kohtasivat puolilta päivin tentissä, jossa ehdokkailla oli vielä viimeinen mahdollisuus vakuuttaa puoluekokousedustajat puolelleen.

Annika Saarikon mukaan keskustasta on puuttunut tekemisen henki ja palo. Saarikon mielestä puolue on ollut liian sisäänpäin kääntynyt ja itseluottamus on ollut heikko.

– Omatuntemuksemme itsestämme ei ole nyt myöskään riittävän kirkas. Kun nämä korjataan, uskon että kannatuskin nousee, Saarikko totesi.

Keskustan puheenjohtajantentti puoluekokouksessa. Katri Kulmuni, Annika Saarikko, Petri Honkonen, Ilkka Tiainen ja Jari Tasanen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Katri Kulmunin mukaan perussuomalaiset olisivat voineet syntyä hyvin myös keskustan sisälle. Petri Honkonen teki eroa perussuomalaisten ja keskustan välille.

– Keskeinen ero on se, että keskusta ei ole ihmisvihamielinen, vaikka olemme EU-kriittisiä, Honkonen sanoi.

Ilkka Tiainen lanseerasi uuden termin "maamu" eli kaupungista maalle muuttaja. Hän uskoo tämän olevan tulevaisuuden trendi, joka keskustan on otettava huomioon toiminnassaan.

Turusta Oripäähän keväällä muuttanut Saarikko totesi tähän olevansa juuri tällainen maamu.

Puheenjohtajaksi ehdolla ollut Petri Honkonen valittiin lopulta keskustan ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kulmuni korosti, että keskustan pitää olla pienyrittäjien puolella, että he uskaltavat palkata sen ensimmäisen työntekijän. Lauantaina viettettiin yrittäjän päivää.

– Myös paikallisen sopimisen esteitä tulisi poistaa. Vain yrittäjiä ja yrityksiä tukemalla Suomen talous saadaan kuntoon.

Kulmuni painotti EU-elvytyspaketin kertaluonteisuutta

Istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni aloitti kokouspäivän poliittisella katsauksellaan.

EU:n jättimäiseen 750 miljardin euron elvytyspakettiin kriittisesti suhtautunut Kulmuni painotti, että elvytysväline on kertaluonteinen päätös. EU:n pitäisi noudattaa omia sääntöjään.

Kulmunin mukaan näitä sääntöjä on nyt tulkittu poikkeuksellisesti. Osa EU-paketista on suoraa tukea, osa yhteistä velkaa.

– Perusasia on, että velka on velkaa ja joka ottaa taatakseen, se ottaa maksaakseen – näin on suomalaisia aina opetettu ajattelemaan.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni pitää poliittista katsaustaan lauantaina puoluekokouksessa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hän perusteli EU-paketin hyväksymistä unionin monivuotisella rahoituskehyksellä, joka pitää sisällään keskustalle elintärkeitä maataloustukia.

Kulmuni painotti, että elvytysvälineen tuloksellisuus riippuu siitä, miten hallitukset lopulta kohdentavat rahat.

Kulmuni suomi hallituksen yhteistyötä

Kulmuni käsitteli katsauksen aluksi koronakriisin aikana tehtyjä päätöksiä. Kulmuni myönsi, että viranomaiset ja poliitikot tekivät myös virheitä, joista pitää ottaa opiksi.

Kulmuni ei kuitenkaan halua etsiä syyllisiä, vaan löytää syitä ongelmille ja parantaa tätä kautta toimintaa.

– Että etsimme ratkaisuja, emmekä vain jankuta ongelmista. Muuten ilmapiiri kiristyy ja levottomuus leviää päätöksenteon parista koko kansaan.

Keskustan johtoa ja ministereitä kokouksen eturivissä. Kuva: Silja Viitala / Yle

– Yhteishengen ylläpito vaatii sitä, että toimitaan ennakoiden, avoimesti ja kuunnellen toisten ehdotuksia. Tässä suhteessa hallituksella on varmasti oppimisen kohteita.

Kulmunin mukaan mikään taloudellinen elvytys, mitkään puheet tai päätökset eivät lopeta epävarmuutta, vaan se loppuu vasta kun korona saadaan hallintaan tai sen kanssa opitaan elämään.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Analyysi: Saarikon valinta on hallitukselle lupaus "vähemmästä hässäkästä" – uuden puoluejohtajan tulikoe on jo nurkan takana

Paikastaan taisteleva Kulmuni piikitteli Marinia kuuden tunnin työpäiväpuheista – "Suurin huoli ei ole lyhyempi päivä, vaan miten suomalaisille saadaan työpaikka"

Keskustan ruotsinkielinen piirijärjestö syyttää puoluetta kielellisestä syrjinnästä – puoluesihteeri Pirkkalainen ei ymmärrä syytöstä

Keskusta kokoontuu valitsemaan puheenjohtajaa vaikeassa tilanteessa – entinen puoluesihteeri: "Tämän kokouksen pitää olla käänteentekevä"

Suosittelemme sinulle