Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Jokerien Minskin-matkan perumisesta liikkui ristiriitaista tietoa – KHL kertoo nyt versionsa Yle Urheilulle

Itä-Euroopan kiekkoliiga kommentoi, miten päätös Jokerien Minskin-matkan perumisesta syntyi.

Jokerien KHL-kausi alkoi teknisellä tappiolla, kun joukkue ei matkustanut Dinamo Minskin vieraaksi.
Jokerien KHL-kausi alkoi teknisellä tappiolla, kun joukkue ei matkustanut Dinamo Minskin vieraaksi. Kuva: Jaakko Stenroos/AOP
Jelena Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

KHL-kauden avauspäivien ykköspuheenaiheesta ei ole ollut epäselvyyttä.

Helsinkiläisseura Jokerit ei matkustanut torstaina vierasotteluun Dinamo Minskiä vastaan, vaan ilmoitti samana päivänä jäävänsä sittenkin Suomeen.

Uutinen nousi urheiluväen ykköspuheenaiheeksi niin Suomessa, Valko-Venäjällä kuin KHL:n emämaassa Venäjällä.

Jokerien puheenjohtaja ja pääomistaja Jari Kurri sekä joukkueen kapteeni Marko Anttila olivat vielä torstaina päivällä käsityksessä, että peli Minskiä vastaan oli siirretty. Kurri kertoi tuolloin Yle Urheilulle, että Jokerit oli jo pari viikkoa sitten pyytänyt Dinamolta ja KHL:ltä ottelun siirtämistä myöhemmäksi. Kurrin mukaan KHL taipui viime tipassa pyyntöön.

Moni – alkuun myös Kurri ja Anttila – yllättyi kuitenkin myöhemmin torstaina, kun KHL ilmoitti rankaisevansa narripaitoja väliin jääneestä pelireissusta teknisellä 0–5-tappiolla. KHL:n ilmoituksen jälkeen Jokerit täsmensi verkkosivuillaan seuran näkemystä tapahtumien kulusta.

– Jokerit pyrki siirtämään kauden avausottelua Valko-Venäjän tilanteeseen vedoten, mutta Dinamo Minsk ei pyyntöön suostunut. Lopulta torstaina aamupäivällä tehtiin päätös, ettei joukkue matkusta Minskiin turvallisuussyistä johtuen, seura tiedotti.

"Jokerit teki itsenäisesti päätöksen"

KHL:n viestintäosasto kertoi perjantaina Yle Urheilulle lähettämässään sähköpostiviestissä liigan version, miten neuvottelut Jokerien kanssa menivät.

– KHL oli jatkuvasti yhteyksissä Jokerien johdon kanssa. Liiga pysyi keskusteluissa yksiselitteisessä kannassaan, että ottelu Dinamoa vastaan voidaan järjestää vain sille merkittynä kalenteripäivänä. Dinamo Minsk takasi puolestaan Jokereille ja muille joukkueille turvalliset olosuhteet Minskissä. Jokerit teki itsenäisesti päätöksen olla osallistumatta otteluun Dinamoa vastaan, KHL:n lähettämässä viestissä luki.

– Aamulla 3. syyskuuta Jokerit ilmoitti liigalle, ettei se saavu Minskissä järjestettävään otteluun. Heti sen jälkeen liiga julkaisi sivuillaan uutisen aiheesta. Koska Jokerit ei saapunut KHL-otteluun, seuralle määrättiin sääntöjen mukainen tekninen tappio. Joukkueille ilmoitettiin asiasta virallisilla kirjeillä, KHL:n viesti jatkui.

Jokerien väliin jäänyt matka Valko-Venäjälle on herättänyt ristiriitaisia tunteita. Suomessa ja Valko-Venäjällä ratkaisua on kiitelty laajasti. Venäjän KHL-piireissä narripaitoja on taas syytetty politiikan sotkemisesta urheiluun ja niskuroinnista.

Jokerien ja Dinamon ottelu herätti etukäteen kovaa arvostelua Valko-Venäjän tulenaran tilanteen vuoksi. Presidentti Aleksandr Lukashenkon hallinto on tukahduttanut väkivaltaisesti käynnissä olevia laajoja mielenosoituksia, mikä on johtanut voimakkaaseen kansainväliseen kritiikkiin.

Lue myös:

Tutkija uskoo, että Venäjällä on käyty kuumia keskusteluja Jokereista, mutta sympatiaa voi tulla kadunmiehiltä: "Se on ainoa joukkue, joka on uskaltanut tehdä jotain"

Jokerit saa pelata kotipelinsä Helsingin Areenassa – vierasjoukkueille tiukat koronasäännöt

Kommentti: Jari Kurri marssi pois kesken haastattelun – tyly käytös symboloi Jokerien raskasta roolia Venäjän pelinappulana

Jokerien kapteeni Marko Anttila tyrmäsi liikkeellä olevia huhuja Minskin matkan perumisesta: "Selvä asiavirhe"

Hannu Jortikka ällistyi täysin, kun uutispommi Jokerien Valko-Venäjän matkasta tuli julki – vihjaa, miten Venäjällä suhtaudutaan asiaan

Suosittelemme