Hyppää sisältöön

Yle tapasi Valko-Venäjältä paenneen oppositiojohtaja Tsihanouskajan Liettuassa: "Taistelu kotimaassa jatkuu ilman minuakin"

Svjatlana Tsihanouskaja on erityisen otettu naisten aktiivisuudesta Valko-Venäjän protesteissa.

Svjatlana Tsihanouskajaa pidetään Valko-Venäjän presidentinvaalien todellisena voittajana. Kuva: Jyri Pitkänen
Silja Massa

VILNA – Ihmiset innoittavat nyt toisiaan. Tavalliset valkovenäläiset inspiroivat minua vähintään yhtä paljon kuin minä heitä, sanoo Valko-Venäjän opposition symbolinen johtaja Svjatlana Tsihanouskaja, joka pakeni elokuussa Valko-Venäjältä Liettuaan.

Valko-Venäjällä mielenosoitukset itsevaltaista presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa vastaan jatkuvat jo neljättä viikkoa putkeen.

Oppositio vaatii Lukašenkan eroa sekä rehellisiä vaaleja ja perustuslain uudistamista.

Mutta säilyykö ihmisten taistelutahto tilanteessa, jossa opposition merkittävimmät johtohahmot ovat joko maanpaossa tai vangittuina?

Tsihanouskaja, joka oli Lukašenkan vastaehdokas vaaleissa, ei usko protestien loppuvan ennen kuin uudet vaalit järjestetään.

– Mielenosoituksia ei organisoida ylhäältä, vaan ihmiset järjestäytyvät omaehtoisesti. Vaikka minusta on tullut muutoksen symboli, taistelu jatkuu ilman minuakin, Tsihanouskaja kertoo Ylelle hotellissa Vilnan keskustassa.

Lue lisää: Miksi Valko-Venäjällä kuohuu ja mihin se voi johtaa? Tässä lyhyet vastaukset

Naisten esiinnousu kertoo uudesta ajasta

Aljaksandr Lukašenka on hallinnut Valko-Venäjää diktatorisesti vuodesta 1994 saakka, ja häntä vastaan on protestoitu aiemminkin. Tsihanouskajan mukaan tämän vuoden mielenosoitukset poikkeavat kuitenkin aiemmista.

– Protesteja ei ole vain pääkaupungissa Minskissä, vaan pienissäkin kaupungeissa. Ihmiset kaikkialla ovat heränneet, ja tällä kertaa poliittinen muutos on väistämätön, hän sanoo.

Myös naisten vahva rooli Valko-Venäjän protesteissa on hänen mukaansa uutta. Tsihanouskaja sanoo, että naisten esiinnousun seuraaminen on ollut kaikkein inspiroivinta tässä kriisissä.

– Naiset ovat ymmärtäneet, ettemme kuulu keittiöön, vaan olemme taistelijoita. Voimme seisoa vahvojen miestemme rinnalla, mutta myös heidän edessään.

Svjatlana Tsihanouskaja antaa Vilnassa tiiviiseen tahtiin haastatteluja kansainväliselle lehdistölle. Kuva: Jyri Pitkänen

Painostettiinko Tsihanouskaja maanpakoon?

Pian Valko-Venäjältä lähtönsä jälkeen Tsihanouskaja julkaisi YouTubessa videon, jossa hän selitti lähtönsä syitä. Videolla Tsihanouskaja vaikutti järkyttyneeltä ja lannistuneelta, mikä sai monet miettimään, millä keinoilla hänet oli painostettu lähtemään maasta.

Tsihanouskaja myöntää, että päätös lähteä oli vaikea. Hän pelkäsi, että valkovenäläiset pitäisivät häntä sen takia petturina.

– En voi kertoa päätökseeni johtaneista yksityiskohdista tarkemmin. Lähteminen oli kuitenkin oman ja lasteni turvallisuuden vuoksi ainoa vaihtoehto, Tsihanouskaja kertoo.

Tsihanouskajan aviomies, oppositiopoliitikko ja aktivisti Sjarhei Tsihanouski on parhaillaan pidätettynä Valko-Venäjällä. Tsihanouskaja kertoo pitävänsä mieheensä yhteyttä pari kertaa viikossa.

– Hän on valkovenäläisessä vankilassa, joten en voi sanoa, että hän olisi turvassa. Toistaiseksi hän on kuitenkin terve ja kunnossa.

Tsihanouskaja suunnittelee Liettuassa Valko-Venäjälle uusia, demokraattisia vaaleja. Työn jatkumisen kannalta Liettuaan pakeneminen on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.

– Olisin mieluummin oman kansani luona, mutta täällä pääsen tapaamaan kansainvälisiä johtajia ja keskustelemaan heidän kanssaan. Se ei olisi mahdollista, jos olisin jäänyt Minskiin.

Svjatlana Tsihanouskajan mukaan Valko-Venäjän kaduilla kuohuva kansanliike on kehittymässä todelliseksi poliittiseksi muutokseksi. Kuva: Jyri Pitkänen

Sekaantuuko Venäjä kriisiin?

Svjatlana Tsihanouskaja ei edusta omien sanojensa mukaan enää Valko-Venäjän oppositiota vaan enemmistöä. Ylivoimainen valtaosa valkovenäläisistä vaatii uusia, rehellisiä vaaleja, ja poliittinen muutos on vain ajan kysymys.

Aljaksandr Lukašenkalla on kuitenkin edelleen käsissään virallinen valta ja maan turvallisuus- ja väkivaltakoneistot.

Huolta on herättänyt myös Venäjän mahdollinen sekaantuminen kriisiin. Venäjän presidentti Vladimir Putin on luvannut lähettää tarvittaessa poliisivoimia presidentti Lukašenkan tueksi.

– Se, että Lukašenka pyytää apua Venäjältä kertoo siitä, että hän pelkää oman maansa kansalaisia, Tsihanouskaja sanoo.

Iso kysymys on, onko Putin valmis toistamaan Ukrainan vuoden 2014 vallankumousta seuranneet tapahtumat ja ryhtymään samanlaisiin toimiin kuin Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

Venäjän turvallisuuspolitiikan asiantuntija Keir Giles arvioi elokuussa Ylen haastattelussa, ettei Venäjän sotilaallista väliintuloa voi sulkea pois tilanteessa, jossa se yrittää turvata asemaansa naapurimaissa.

Venäjän suurin pelko on Gilesin mukaan se, että Valko-Venäjä kääntyisi lännen puoleen ja Venäjä menettäisi otteensa maahan.

Tässä mielessä Valko-Venäjän tilanne eroaa kuitenkin olennaisesti Ukrainan kansannoususta. Toisin kuin Ukrainassa, Valko-Venäjän protesteissa ei heilu EU:n lippuja.

Valkovenäläisten tavoite ei ole ajaa maataan osaksi länttä tai vastustaa Venäjän vaikutusvaltaa, vaan kyselytutkimusten mukaan jopa 70 prosenttia kansasta kannattaa nykyisenlaista tiivistä suhdetta Venäjään.

Sotilaallisen väliintulon onkin arveltu tärvelevän kansalaisten ystävällisen suhtautumisen Venäjään.

Svjatlana Tsihanouskaja pakeni Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan elokuun alussa. Kuva: Jyri Pitkänen

Tavoitteena demokraattinen yhteiskunta

Myös Svjatlana Tsihanouskaja painottaa, ettei Valko-Venäjän kansannousussa ole kyse Venäjä-vastaisuudesta.

– Protestimme kohdistuvat vain yhteen ihmiseen, Aljaksandr Lukašenkaan. Meillä valkovenäläisillä on vain yksi toive: elää vapaassa ja turvallisessa maassa, jota Lukašenkaei enää hallitse.

Tsihanouskaja kertoo olevansa kiitollinen tuesta ja huomiosta, jota Valko-Venäjä on saanut kriisissä EU:lta ja muilta länsimailta.

– Demokraattiset maat ymmärtävät, mitä haluamme. Me haluamme vapaan maan, jossa ihmisoikeuksia kunnioitetaan, Tsihanouskaja sanoo.

Liettualaiset rohkaisevat naapurimaan kansalaisia: "Pysykää vahvoina"

Liettua on tarjonnut pääkaupunkinsa Vilnan valkovenäläisen opposition tukikohdaksi.

Myös tavalliset liettualaiset ovat osoittaneet tukensa naapurimaalle muun muassa muodostamalla elokuussa kymmenien tuhansien ihmisten ketjun, joka jatkui Vilnasta Valko-Venäjän rajalle saakka.

Lue miten Liettua on tarjonnut pääkaupunkinsa valkovenäläisen opposition tukikohdaksi

Artautas Mickevicius, Vaiva Mickieviciene ja lapset Gite, 5, ja Igna, 1, lähettävät terveisiä valkovenäläisille: "Pysykää vahvoina!" Kuva: Jyri Pitkänen

– Seuraamme joka päivä naapurimaan uutisia, ja joka päivä pelkään, että valkovenäläiset menettävät toivonsa. En tiedä, menettäisinkö itse, jos olisin heidän tilanteessaan, sanoo vilnalainen Vaiva Mickieviciene.

Mickievicienen aviomies Artautas Mickevicius vertaa naapurimaan kansannousua Liettuan tilanteeseen kolmekymmentä vuotta sitten.

– Historiamme takia ymmärrämme valkovenäläisiä hyvin. Toivon, että he jatkavat taistelua vapautensa puolesta, hän sanoo.

17-vuotias Anika Vaitiekunaite oli mukana elokuun ihmisketjussa.

– Ainoa mitä voimme nyt tehdä, on tukea Valko-Venäjää osoittamalla mieltämme kaduilla ja kertomalla avoimesti, miten pettyneitä olemme heidän johtoonsa, hän sanoo.

Vilnalainen Aiste Marion kertoo nähneensä Facebookissa järkyttäviä kuvia ja videoita ihmisten pidätyksistä ja pahoinpitelyistä Valko-Venäjällä. Hän uskoo naapurimaan muutokseen mutta pelkää, että muutos tapahtuu hitaasti.

– Valta ei vaihdu hetkessä. Tarvitaan jatkuvia mielenosoituksia ja jatkuvaa painostusta. Se voi viedä jopa vuosia.

Lisää aiheesta:

Kirjeenvaihtajan analyysi: “Vihreät miehet” voivat pian turvata Venäjän aseman Minskissä, mutta Kreml tuntuu vielä harkitsevan vaihtoehtojaan

Tsihanouskaja soittaa nyt puheluja ympäri maailmaa — Liettua on tarjonnut pääkaupunkinsa valkovenäläisen opposition tukikohdaksi

Pavel, 22, pidätettiin Valko-Venäjän mielenosoituksissa ja kertoo nyt kohtelustaan Ylelle: "He löivät pampulla kovaa, päähän myös potkittiin"

Kirjeenvaihtajalta: Valkovenäläiset näyttävät voittaneen pelkonsa, ja silloin paluuta vanhaan ei enää ole

Suosittelemme sinulle