Hyppää sisältöön

Suomen ainoalta kansainvälisen tason kestävyysjuoksijalta rehellistä puhetta: Kova kisa Belgiassa olisi palvellut paremmin kuin Ruotsi-ottelu – "Sanktioita väläyteltiin"

Topi Raitanen teki vastapalveluksen Urheiluliitolle elokuun superviikon tapahtumien takia.

Topi Raitanen juoksi Ruotsi-ottelussa, vaikka tälle viikolle olisi ollut tarjolla huippukisa Belgiassa. Kuva: Tomi Hänninen

Ennen Ruotsi-ottelua puhutti kovasti, kuinka joillain kärkiurheilijoilla olisi ollut mahdollisuus kisata tämän viikonlopun maaottelun sijaan kansainvälisissä kisoissa. Yksi heistä oli Topi Raitanen.

Suomen ainoa kansainvälisen tason kestävyysjuoksija Raitanen olisi voinut mennä Belgiaan juoksemaan 5000 metrin kovan kansainvälisen tason kisan sunnuntaina. Sen sijaan Raitanen veti saman matkan lauantaina Tampereella Ruotsi-ottelussa.

Raitanen haki matkalla ennätystään ja hän paransikin ennätyksensä lukemiin 14.13,52. Aiempi ennätys oli vuodelta 2014 ja se oli 15.04,47.

Raitanen olisi kuitenkin hakenut vielä kovempaa ennätysaikaa. 14 minuutin alituksen pilasi hidas ensimmäinen kilometri.

Raitanen myönsikin, että kova kansainvälisen taso kisa Belgiassa olisi palvellut paremmin Suomen kestävyysjuoksun ykkösnimeä kuin Ruotsi-ottelu.

– Totta kai. Kaikkihan sen tietää. Liittokin tietää sen. He sanoivat sen ääneenkin. Me tykkäsimme siitä, että he näkivät meidän kannan asiassa, Raitanen sanoi.

Raitasta sitoi Ruotsi-otteluun Urheiluliiton kanssa tehty urheilijasopimus, jota hänen ei omien sanojensa mukaan kannattanut lähteä rikkomaan. Sen lisäksi suomalaisjuoksijan mielessä olivat tapahtumat elokuun puolivälistä suomalaisen yleisurheilun superviikolta. Tuolloin Raitanen kisasi ensiksi Turussa kovissa kansainvälisissä kisoissa Paavo Nurmen kisoissa päämatkallaan 3000 metrin esteissä. Kalevan kisoihin Raitanen ei lähtenyt kuitenkaan tavoittelemaan Suomen mestaruutta, vaan meni Monacon Timanttiliigan osakilpailuun.

– Pääsin kuitenkin jättämään Kalevan kisat sillä verukkeella, että pääsin Monacoon. Oli kiva palvelus tulla tänne. Yritettiin Belgiaa, mutta ei lähdetty tekemään liian kovaa vääntöä. Annettiin liitolle takaisin, mitä he antoivat meille Monacon tapauksessa, Raitanen sanoi.

Raitanen oli tehnyt kuitenkin päätöksen kisata Ruotsi-ottelusta viime viikonloppuna.

– Aluksi vänkäsimme sitä, että haluamme juosta Belgiassa. Kokeilimme, voiko liitto vaatia puolentoista viikon varoitusajalla tänne otteluun juoksemaan tulemista. Liitto piti pintansa. Ei kannattanut lähteä tappelemaan sen enempää, Raitanen sanoi.

Kävittekö keskustelua mahdollisista sanktioista?

– Noo, väläyteltiin niitä. Mutta ne ovat sopimusasioita, Raitanen pyöritteli.

Raitasen mukaan Ruotsi-ottelun 5000 metrin kisa oli hänelle kauden viimeinen ratakisa. Nyt hän aikoo suunnata saunomaan Pyhännälle.

Raitaselle jäi kuitenkin omien sanojensa mukaan erittäin hyvä maku koronaviruspandemian aiheuttamasta poikkeuksellisesta kaudesta.

– Kaikki kisat olivat toisiaan parempia ja sitä haluttiin. Saimme myös tasaisuutta. Saatiin yksi kova kansainvälinen kisa kalenteriin ja se vielä onnistui, Raitanen totesi ja viittasi Monacon Timanttiliigaan.

Raitanen juoksi Monacossa uuden ennätyksensä 3000 metrin esteissä eli 8.16,57. Hän juoksi lähes kuusi sekuntia kovempaa kuin muutama päivä aiemmin Turussa.

– Vähän jännitti ennen sitä viikkoa, jolla oli Paavo Nurmen kisat ja Monacon Timanttiliiga. Mietin, miten jaksaa yhdistelmän, jossa Paavo Nurmen kisat olivat kuin arvokisakarsinta ja Monacon Timanttiliiga arvokisafinaali, Raitanen kertoi.

– Siinä oli kaksi välipäivää ja kuitenkin kahdet huonot yöunet. Aikaiset lennot ja muuta. Ei ollut itsestään selvää, että pystyisi juoksemaan Monacossa paremman ajan kuin Turussa. Vaikkakin Turussa juoksu oli todella helppoa. Kiva, että pystyin onnistumaan Monacossa.

5000 metrillä nähtiin myös dramatiikkaa, kun Suomi teki kisan jälkeen protestin Vidar Johanssonin toiminnasta. Johansson kävi rata-alueen ulkopuolella ja hänet diskattiin. Paperilla oli Suomi oli etukäteen alakynnessä 5000 metrillä, mutta vei lopulta lajista pisteet 14–5.

**Lue lisää:
**

Ruotsi-otteluun liittyvä epävarmuus sekoitti kärkiurheilijoiden suunnitelmia – Raitasella jää kovatasoinen startti Belgiassa väliin

Kolmoisvoitto keihäässä helpotti naisten hankalaa tilannetta, miehissä Suomi johdossa ensimmäisen päivän jälkeen – näin kisatapahtumat etenivät

Äiti on pyrkinyt välttämään virheitä omalta uraltaan, kun on koulinut pojastaan Suomen parhaan – Joonas Rinne kadotti myös teinivuosien pelkonsa: "Olen oppinut nauttimaan"

Suosittelemme sinulle