Hyppää sisältöön

”Näpit irti lapsistamme” – Tuhannet naiset marssivat kaduilla Valko-Venäjän Minskissä, kymmeniä opiskelijoita pidätetty

Lukašenkan eroa vaativat mielenosoitukset jatkuvat Valko-Venäjällä.

Tuhannet naiset osallistuivat mielenosoitukseen Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä 5. syyskuuta 2020. Kuva: AOP

Valko-Venäjällä on jälleen pidätetty kymmeniä presidentti Aljaksandr Lukašenkan eroa vaatineita opiskelijoita. Uutistoimistojen mukaan naamioituneet miehet nappasivat opiskelijoita kesken mielenosoitusten kaduilta.

Uutistoimisto Tassin mukaan ainakin 30 ihmistä pidätettiin lauantain mielenosoituksissa.

Valko-Venäjää on kutsuttu Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi. Nyt maassa kuohuu jo neljättä viikkoa. Kansa on noussut kaduille vastustamaan Valko-Venäjää jo 26 vuotta itsevaltiaan elkein hallinneen Lukašenkan uudelleenvalintaa kiistanalaisissa presidentinvaaleissa.

Mielenosoittaja näyttää miliisille kylttiä, jossa lukee: "Väkivalta on avuttomuutta". Tuhannet Minskiin kokoontuneet naiset osoittivat mieltään presidenttiä ja mielenosoittajiin kohdistunutta väkivaltaa vastaan. Kuva: AOP

Tuhannet naiset marssivat Minskin halki

Opiskelijaprotestien lisäksi Minskin kaduilla marssi myös tuhansia naisia. He huusivat iskulauseita kuten ”näpit irti lapsistamme”. Protestoijat vastustivat myös pidätysten yhteydessä raportoituja väkivaltaisuuksia.

Ensimmäistä kertaa mielenosoituksiin osallistui myös näkyvästi sukupuolivähemmistöjen edustajia.

– LGBT-yhteisö vaatii vapautta. Olemme kyllästyneet elämään diktatuurissa, jossa meitä ei yksinkertaisesti ole olemassa, sanoo sateenkaarilippua marssilla kantanut Anna Bredova uutistoimisto AP:lle puhelimitse.

Lukašenka huolissaan turvaväleistä mielenosoituksessa

Presidentti Lukašenka on aiemmin vähätellyt koronapandemiaa ja kutsunut tilannetta ”psykoosiksi”, joka voidaan selättää juomalla vodkaa ja saunomalla, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mukaan presidentti omaksui lauantaisessa televisiopuheessaan uuden linjan. Hän soimasi mielenosoittajia taudin levittämisestä, sillä turvavälien noudattaminen ei Lukašenkan mukaan onnistu mielenosoituksissa.

Lue myös:

Valkovenäläistoimittaja uskoo kotimaansa muuttuneen pysyvästi – "Presidentti Lukašenkaa kutsutaan torakaksi ja psykopaatiksi"

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteydenpito yhä tiiviimpää: ministerit sukkuloivat tapaamisissa, yhteistä sotaharjoitusta valmistellaan

Valko-Venäjän kouluvuosi alkoi mielenilmausten merkeissä – Miliisit pidättivät opiskelijoita

Suosittelemme sinulle