Hyppää sisältöön

Valko-Venäjällä nähtiin taas uusi suurmielenosoitus – Kaduilla kymmeniä tuhansia ihmisiä, mielenosoittaja: "Haluan uudet ja rehelliset vaalit"

Ihmisoikeusjärjestön mukaan satoja ihmisiä on pidätetty sunnuntaina eri puolilla maata.

Katso tunnelmia Minskin suurmielenosoituksesta: Kymmenet tuhannet vaativat presidentti Lukašenkan eroa
Katso tunnelmia Minskin suurmielenosoituksesta: Kymmenet tuhannet vaativat presidentti Lukašenkan eroa
Anu Kerttula

Kymmenet tuhannet valkovenäläiset ovat sunnuntaina kokoontuneet suurmielenosoitukseen maan istuvaa presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa vastaan.

Osa kadulle lähteneestä väestä järjesti piknikejä presidentin palatsin edessä. Iskulauseissa ja kylteissä vaadittiin Lukašenkan pidättämistä ja viemistä oikeuden eteen.

– Haluan uudet ja rehelliset vaalit, sanoi marssilla mukana ollut 28-vuotias Nikita Sazanovits uutistoimisto AFP:n mukaan.

Moni marssilla ollut sanoi aikovansa jatkaa protestoimista, kunnes Lukašenka luovuttaa ja eroaa.

– Lukašenkan on mentävä, sanoi 32-vuotias Nikolai Dyatlov AFP:lle.

Mellakkapoliisi tukki mielenosoittajien kulun Itsenäisyyden aukiolle Minskissä, Valko-Venäjän pääkaupungissa sunnuntaina 6. syyskuuta 2020. Kuva: AOP

Uutistoimistojen mukaan marsseille on osallistumassa ihmisiä eri elämänalueilta, katolilaisista papeista opiskelijoihin.

Lukašenka valittiin 9. elokuuta pidetyissä presidentinvaaleissa kuudennen kerran presidentiksi 80 prosentin äänisaaliilla.

Oppositio vaatii Lukašenkan eroa sekä rehellisiä vaaleja ja perustuslain uudistamista. Vaikka opposition merkittävimmät johtohahmot ovat joko maanpaossa tai vangittuina, oppositiojohtajan mukaan kipinä muutokselle elää yhä.

Lue lisää: Yle tapasi Valko-Venäjältä paenneen oppositiojohtaja Tsihanouskajan Liettuassa: "Taistelu kotimaassa jatkuu ilman minuakin"

Nainen kannatteli sateenvarjolla suurta punavalkoista kangasta Minskissä Valko-Venäjällä ennen suurmielenosoituksen alkua 6. syyskuuta 2020. Punavalkoinen lippu on noussut opposition symboliksi mielenosoituksissa. Kuva: AOP

Mielenosoitukset pääosin rauhallisia

Valko-Venäjän pääkaupungin Minskin suurmielenosoitukset ovat keränneet kolmena edellisenä sunnuntaina satatuhatta mielenosoittajaa, ja ne ovat pysyneet pääosin rauhallisina.

Lauantaina Minskissä osoitti mieltään noin 4 000 ihmistä. Valko-Venäjän sisäministeriön mukaan yli 90 mielenosoittajaa pidätettiin.

Tänään Minskin keskustaan on tuotu turvallisuusjoukkoja, vesitykkejä ja panssaroituja joukkojenkuljetusautoja. Lisäksi kaupungin keskustassa on suljettu metroasemia.

Mielenosoittajat ovat olleet liikkeellä myös muissa kaupungeissa, kuten Mahiljoussa ja Homelissa.

Satoja pidätetty sunnuntaina, valtaosa Minskissä

Valko-Venäjällä on sunnuntain mielenilmauksissa pidätetty arviolta 250 ihmistä. Heistä valtaosa, 175 protestoijaa on pidätetty Minskissä, arvioi ihmisoikeusjärjestö Viasna uutistoimisto AFP:n mukaan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun)paikalla olevien toimittajien mukaan turvallisuusjoukot pelottelevat mielenosoituksiin saapuvia ihmisiä ja heidän kulkuaan kokoontumispaikoille on yritetty estää.

Lue myös:

”Näpit irti lapsistamme” – Tuhannet naiset marssivat kaduilla Valko-Venäjän Minskissä, kymmeniä opiskelijoita pidätetty

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteydenpito yhä tiiviimpää: ministerit sukkuloivat tapaamisissa, yhteistä sotaharjoitusta valmistellaan

Valkovenäläistoimittaja uskoo kotimaansa muuttuneen pysyvästi – "Presidentti Lukašenkaa kutsutaan torakaksi ja psykopaatiksi"

Valko-Venäjän kouluvuosi alkoi mielenilmausten merkeissä – Miliisit pidättivät opiskelijoita

Mikä on punavalkoinen lippu, jota valkovenäläiset heiluttavat protesteissa – ja miksi EU:n liput loistavat poissaolollaan?

Suosittelemme sinulle