Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ruotsalaisikoni hehkutti tämän kesän SE-miestä – Kristian Pulli kuittasi: "Omaan silmään osuu aina miljoona vikaa"

Kristian Pulli sai kehut Pohjoismaiden ennätymies Michael Torneukselta.

Kristian Pulli liiteli SM-kultaa tuloksella 783. Pullin kesäkuussa hyppäämä Suomen ennätys on 827.
Kristian Pulli räväytti tänä kesänä hurjan Suomen ennätyksen. Kuva: Tomi Hänninen
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

TAMPERE. Koronaviruspandemian aiheuttamista erikoisjärjestelyistä huolimatta Ratinan stadionille pääsi raportoimaan Ruotsi-ottelusta tänä viikonloppuna myös ruotsalaista mediaa. Heistä Ruotsin radiolle teki maaottelussa asiantuntijadebyyttinsä ikoninen pituushyppääjä Michael Torneus.

34-vuotias Torneus pitää yhä hallussaan pituushypyn Pohjoismaiden ennätystä tuloksella 844. Hän ehti kommentoida asiantuntijatöiden välissä myös nykyistä Pohjoismaiden pituushypyn tilaa.

Torneus ihasteli tänä kesänä Suomen ennätyksen 827 hypännyttä Kristian Pullia.

– Kristian on todella nopea ja hänellä on todella hieno tekniikka, Torneus kehaisi Yle Urheilulle.

Pulli vei ennätyksen pois Tommi Evilältä, jota vastaan Torneus aktiiviurallaan monta kertaa kilpaili. Torneuksen paras muisto Ruotsi-otteluista vuosien varrelta liittyy juuri Tommi Evilään.

– Rehellisesti sanottuna muistan sen, kun Tommi Evilä hyppäsi Ullevin stadionilla 841. Se oli mahtava hetki, Torneus muisteli.

Torneus viittasi vuoden 2007 Ruotsi-ottelun tapahtumiin, jolloin Evilä ponkaisi hirmuhypyn. Se on yhä suomalaisen pisin hyppy kilpailuissa, vaikka se ei ollutkaan tilastokelpoinen liian kovan myötätuulen takia.

– Tommi oli meille Skandinaviassa sankari, kun hän otti Helsingissä MM-mitalin 2005, Torneus totesi.

Pulli on itsekriittinen

Kristian Pullille Torneuksen kommentit kuulostivat totta kai hienoilta. Hän meni

– Kun itse katsoo hyppyjä, omaan silmään osuu aina miljoona vikaa, Pulli sanoo ja kertoo olevansa itsekriittinen.

– Olemme yrittäneet hakea nopeutta ja varsinkin lajinopeutta. Meidän vahvuus on juuri lajinopeus. En välttämättä ole satasen sileällä nopein, mutta lankulla minun pitäisi olla nopein.

Pulli kertoo, että kesän Suomen ennätys on avannut mukavasti ovia kansainvälisille kentille. Se ei ole välttämättä vielä näkynyt niin paljoa, koska koronaviruspandemian takia kisoja on ollut ulkomailla vähän. Mutta Pulli pääsi tekemään elokuussa esimerkiksi debyytin Timanttiliigassa, kun hän hyppäsi Tukholman kisassa.

– Nyt karanteenit ovat estäneet ulkomailla kisaamista, mutta tulevaisuudessa Suomen ennätys on tärkeä juttu kisoja etsiessä, Pulli sanoo.

"Ensimmäinen kivuton kisa SE:n jälkeen"

Pulli vei nimiinsä sunnuntaina miesten pituuskisan Ruotsi-ottelussa. Paras hyppy kantoi 786 ja se tuli heti ensimmäisellä hypyllä.

– Sitten kisa latistui. En tiedä, johtuiko se tiivistä hyppytahdista vai pyörivästä tuulesta. Olin kuitenkin päivän paras mies ja se riitti tänään, Pulli sanoi.

Kristian Pulli
Kristian Pulli löytää omista hypyistään usein itse virheitä. Kuva: Tomi Hänninen

Vaikka Pulli odotti itseltään kovempaa tulosta, oli hänellä myös aihetta iloon. Suomen ennätyksen jälkeen Pulli loukkasi reittään harjoituksissa. Sen jälkeen tulostaso ei ole enää yltänyt uuden SE:n lähettyville.

– Terveystila on nyt hyvä. Oli ensimmäinen kivuton kisa Suomen ennätyshypyn jälkeen, Pulli sanoo.

Kausi jatkuu Pullilla vielä syyskuun puolivälissä Sveitsissä. Sinne hän suuntaa jo maanantaina hakemaan etuja lämpöisestä kelistä.

– Yritän hakea vielä yhtä kuntopiikkiä, Pulli sanoo.

Lämpöleiri tärkeä asia

Pulli haki huippuvirettä tähän kesään Yhdysvalloissa keväällä pidetyllä leirillä. Tänä kesänä matkustusrajoitusten takia on riittänyt paljon puhetta siitä, ovatko ulkomailla pidettävät lämpöleirit tarpeellisia kovan kunnon saamiseksi kesällä.

Pullin vastaus kysymykseen on selvä kyllä.

– Jenkkileiri oli positiivinen juttu. Tuli heti alkukaudesta tosi hyvässä kunnossa mies ulos. Pystyin saamaan sellaista tulosta, mitä olin ajatellut, Pulli sanoi.

– Minuun kylmät kelit vaikuttavat heti. Meikäläiselle lämpö on todella tärkeä juttu.

Pullin mukaan leiri Floridassa tehtiin ajatellen ensi kesän Tokion olympialaisia. Hän uskoo, että hyvien kokemuksien pohjalta leiri Yhdysvalloissa on luvassa jälleen ensi keväänä. Toki leirin toteutuminen riippuu koronavirustilanteesta.

– Toivotaan, että tilanne paranee. Suunnitelmat, varasuunnitelmat ja varavarasuunitelmat pitää tehdä. Kaikki on nyt niin epävarmaa, mutta jotain pitää suunnitella, Pulli kommentoi.

Lue lisää:

Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske nostavat esiin ongelman, johon pitäisi puuttua nopeammin ja paremmin – kuusi suomalaistähteä kertoo, mitä poikkeuksellinen kausi opetti

Kommentti: Yksi harmittava hetki nousee ylitse muiden – Suomi olisi juhlinut sensaatiomaista Ruotsi-ottelun voittoa ilman ikävää epäonnea

Suomalaisyleisön upea ele sai Ruotsin supertähden vitsailemaan – avasi lennokkaalla tavalla maaottelun kovia turvajärjestelyjä

Dramaattinen tappio Suomelle otti koville! Ruotsalainen yleisurheilulegenda joutui lohduttamaan poikaansa Tampereella – "Tämä oli katastrofi"

Kommentti: Suomen moukarilupausten tilastot ovat huimaa luettavaa – yksi kullanarvoinen tekijä loistaa kuitenkin vielä poissaolollaan

Suomen ainoalta kansainvälisen tason kestävyysjuoksijalta rehellistä puhetta: Kova kisa Belgiassa olisi palvellut paremmin kuin Ruotsi-ottelu – "Sanktioita väläyteltiin"

Suosittelemme