Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

"Minulla jäi vähän sellainen kuva, että kukaan ei puhunut ihan totta, ei KHL, Jokerit tai Venäjä" – Jälkihiki pui Jokereiden tilannetta

KHL:n on sanottu olevan Venäjän pehmeän propagandan väline. Jälkihien urheiluasiantuntijaraati pohti muun muassa, voiko eteen tulla tilanne, jossa Jokereiden on pakko jättää KHL.

Jokereiden kisamatka Minskiin torpattiin, Emil Ruusuvuori joutui antamaan luovutuksen, Suomi-Ruotsi-maaottelu kisattiin Tampereelle
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Urheiluasiantuntijat Reetta Meriläinen, Kaj Kunnas ja Kalle Rantala keskustelivat Ylen aamun Jälkihiessä jääkiekon KHL-seura Jokereiden tilanteesta. Jokereiden ympärillä kuohui viime viikolla, kun helsinkiläisjoukkueen piti avata kautensa Valko-Venäjällä Dinamo Minskiä vastaan, mutta pelimatka peruuntui kalkkiviivoilla.

Uutinen nousi urheiluväen ykköspuheenaiheeksi niin Suomessa, Valko-Venäjällä kuin KHL:n emämaassa Venäjällä.

KHL:n on sanottu olevan Venäjän pehmeän propagandan väline. Jälkihien urheiluasiantuntijaraati pohti muun muassa, voiko eteen tulla tilanne, jossa Jokereiden on pakko jättää KHL.

– Uskon, että KHL haluaa pitää Jokerit. KHL tarvitsee Jokereita, koska Jokerit on, vähän kärjistäen, ainoa länsimaista tuleva KHL-joukkue. Liigaan haluttiin Tukholma, Berliini, Pariisi ja Lontoo mukaan, mutta kaikki sanoivat kiitos ei. Jokerit lähti, Kunnas totesi.

– Kysymys on siitä, joutuuko Jokerit maksamaan liian kalliin hinnan imagon kannalta. Joukkueen fanit ovat kuitenkin kotimaassa, Meriläinen sanoi.

Meriläisen mukaan viimeistään nyt voidaan lopettaa puheet siitä, että urheilu ja politiikka eivät kuulu yhteen.

– Politiikka on kaikkialla, se on aina ollut ja tulee aina olemaan. Politiikkaa on niin monella eri tasolla urheilussa, Meriläinen alleviivasi.

Kunnaksen mukaan Jokereiden Minsk-matkan peruutus ei mennyt ihan sillä tavalla, mitä julkisuudessa annettiin ymmärtää.

– Kenen leipää syöt, niin sen lauluja laulat. Venäjällähän nämä asiat hoidetaan vähän eri tavalla. Minulla jäi vähän sellainen kuva, että kukaan ei puhunut ihan totta, ei KHL, Jokerit tai Venäjä, mutta kaikki pelastivat oman nahkansa, Kunnas totesi.

– Tämä on sellainen tilanne, mitä suomalaisen demokratian kannattajat ovat koko ajan salaa toivoneet – Jokerit on vastaisku sille venäläisen KHL-propagandan leviämiselle länteen. Jokerit levittääkin nyt suomalaisia arvoja, kun jätti menemättä Minskiin. Tämähän on ihan hirveä tilanne KHL:lle, Rantala sanoi.

Jälkihiessä keskusteltiin myös Joel Kivirannan NHL-hattutempusta, Huuhkajista, Suomi–Ruotsi-ja yleisurheilumaaottelusta. Klikkaa jutun kuvaa ja katso koko Jälkihiki.

Lue myös:

Kommentti: Jokerit teki kaikkensa, etteivät KHL:n pomot suuttuisi – yritys kääntyikin Venäjällä seuraa vastaan

Jokerien Minskin-matkan perumisesta liikkui ristiriitaista tietoa – KHL kertoo nyt versionsa Yle Urheilulle

Tutkija uskoo, että Venäjällä on käyty kuumia keskusteluja Jokereista, mutta sympatiaa voi tulla kadunmiehiltä: "Se on ainoa joukkue, joka on uskaltanut tehdä jotain"

Kommentti: Jari Kurri marssi pois kesken haastattelun – tyly käytös symboloi Jokerien raskasta roolia Venäjän pelinappulana

Jokerien kapteeni Marko Anttila tyrmäsi liikkeellä olevia huhuja Minskin matkan perumisesta: "Selvä asiavirhe"

Tutkija: Jokerien ottelun peruuntumisessa on merkittävä poliittinen viesti – tämän vuoksi yhdestä jääkiekko-ottelusta Valko-Venäjällä nousi valtava kohu

Dinamo Minskin fani kertoi Yle Urheilulle olevansa iloinen, ettei Jokerit tule Valko-Venäjälle – venäläisvaikuttajilta rajuja kannanottoja: "Sylkemistä meidän kaikkien kasvoille"

Suosittelemme sinulle