Poikkeuksellinen Helsinki Pride -viikko käynnistyi tänään maanantaina avajaisilla.
Poikkeuksellisen Pride-viikosta tekee sen ajankohta 7.–13.9., kun aiempina vuosina tapahtuma on pidetty kesällä. Lisäksi tänä vuonna lauantainen kulkue ja puistokonsertti ovat virtuaalisia.
– Nyt emme voi järjestää jopa 100 000 ihmistä käsittävää kulkuetta. Mutta kannustamme, että ihmiset silti levittäisivät sateenkaarilippuja ympäri kaupunkia, sanoo Helsinki Pride -viikon vastaava tuottaja Annu Kemppainen.
– Tämän viikon järjestäminen on ollut iso haaste, mutta samalla se on ollut myös mahdollisuus keksiä tapahtuma uudella tavalla. Olemme yksi harvoista Pride-tapahtumista, joka järjestetään, jatkaa Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Aaro Horsma.
Helsinki Pride -konsertti näytetään suorana lähetyksenä Helsinki Priden nettisivuilla ja Yle Teemalla sekä jälkikäteen Yle Areenassa.
Pride-viikon avasi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
– Tuntuu valtavan hienolta, että tätä tapahtuma järjestetään kun niin moni hieno tapahtuma on jäänyt pitämättä koronan vuoksi. Priden viesti ja sanoma, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, ovat väkeviä sanomia, joita tulisi viedä jokainen päivä eteenpäin.
Avajaisissa esiintyi artisti Saara Aalto, jolla on keikka myös Pride-viikon perjantaina.
– Täällä on hyvä meininki, vaikka pienellä porukalla avajaisia vietetään. Keikkahommat alkavat vähitellen, olen todella innoissani perjantaisesta keikasta. Elämä ja rakkaus jatkuvat.
Esikuvat teemana
Helsinki Pride on Suomen suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma. Sen virallisena suojelijana toimii ensimmäistä kertaa istuva Suomen pääministeri. Sanna Marin on tapahtuman suojelija myös ensi vuonna.
Tänä vuonna viikon aikana järjestetään päivittäin ohjelmaa keskustelutuokioista erilaisiin juhlallisuuksiin. Viikon teemana ovat esikuvat.
– Haluamme nostaa esille erilaisia esikuvia ja muistuttaa ihmisiä heistä, ketkä ovat saaneet aikaseksi muutoksen. Lisäksi on myös se jokaisen oma vapaus ja vastuu toimia esikuvana, Horsma sanoo.
Horsma toteaa, että Pride-tapahtumaa tarvitaan edelleen vaikka esimerkiksi lait ovat muuttuneet.
– Meitä tarvitaan taistelemaan kaikkia syrjiviä rakenteita vastaan. Meillä on esimerkiksi translaki työn alla ja olemme erittäin toiveikkaita, että Suomi tekee parhaan mahdollisen translain. Vaikka lait ovat liikkuneet eteenpäin, asenteet ja yhteiskunta tarvitsevat edelleen muutosta.
Voit keskustella aiheesta 8.9. kello 23:een saakka.
Lue myös:
Katso kuvakooste Helsingin Pride-kulkueesta: Sateenkaariliput ja satuprinsessat valtasivat kaupungin (2019)