Hyppää sisältöön

Valko-Venäjän opposition viimeinen maassa oleva naisjohtaja kaapattiin tuntemattomaan autoon

Poliisi kiistää, että Maryia Kalesnikava olisi pidätetty.

Maryia Kalesnikava
Maryia Kalesnikava mediatilaisuudessa Minskissä 18. elokuuta Kuva: Sergei Gapon / AFP
STT,
Yrjö Kokkonen

Valko-Venäjällä opposition toimintaa johtaneen "naisten triumviraatin" ainoa maassa ollut johtaja on kadonnut, kertovat silminnäkijät. Silminnäkijöiden mukaan tuntemattomat miehet pakottivat Maryia Kalesnikavan (venäläisittäin Maria Kolesnikova) pakettiautoon.

Kalesnikavan avustajat yrittävät nyt ottaa selvää, mitä hänelle on tapahtunut. Myös Minskin poliisi sanoo selvittävänsä, onko Kalesnikava mahdollisesti siepattu, kertoo venäläinen RIA-uutistoimisto. Poliisi kiistää, että se olisi pidättänyt Kalesnikavan.

Kalesnikava on Valko-Venäjällä tunnettu muusikko ja oppositiopoliitikko. Kolme tunnettua naisvaikuttajaa yhdistivät elokuussa voimansa oppositiotoimintaa varten perustamalla "naisten triumviraatin", joka kokoaisi opposition toimintaa.

Kalesnikava oli "triumviraatin" jäsen ja ainoa, joka oli enää kotimaassaan. Opposition korkea-arvoisin johtaja, Svjatlana Tsihanouskaja on paennut Liettuaan ja triumviraatin kolmas jäsen, Veronika Tsapkala Moskovaan.

Kalesnikava on ollut myös oppositiovoimia hallinnoivan koordinaationeuvoston johtajiston jäsen.

Veronika Tsepkalo, Svjatlana Tsihanouskaja ja Maryia Kalesnikava kampanjatilaisuudessa Baranovichissa, Valko-Venäjällä 2. elokuuta.
Veronika Tsapkala, Svjatlana Tsihanouskaja ja Maryia Kalesnikava kampanjatilaisuudessa Baranovišissa, Valko-Venäjällä 2. elokuuta. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Kalesnikava toimi ennen vaaleja Viktar Babarykan vaalipäällikkönä. Babaryka oli opposition vahvin ehdokas elokuun 9. päivän presidentinvaaleissa. Babaryka kuitenkin pidätettiin ennen vaaleja. Kalesnikava jatkoi vaalityötä ehdokkaan pidätyksestä huolimatta.

Syyskuun alussa Kalesnikava ilmoitti perustavansa puolueen, joka toimisi erillään opposition vallansiirtoa varten perustamasta komiteasta. Puolueen nimeksi tulisi Rasam (suom. Yhdessä).

Valko-Venäjällä on ollut vaalien jälkeen valtavia mielenosoituksia presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastaan. Myös eilen sunnuntaina Minskissä oli liikkeellä noin 100 000 ihmistä.

Poliisi on hillinnyt mielenosoituksia rajuin ottein ja pidättänyt tuhansia opposition kannattajia. Valko-Venäjän sisäministeriön mukaan sunnuntain mielenosoituksen yhteydessä pidätettiin 633 ihmistä.

Tutkija arvioi Valko-Venäjän yrittävän savustaa opposition Kalesnikavan ulos maasta

Maryia Kalesnikava pyrittäneen painostamaan ulos maasta, arvioi vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau Ulkopoliittisesta instituutista. Hänen mukaansa Kalesnikava on kuitenkin sellainen henkilö, joka ei välttämättä suostu helpolla lähtemään Valko-Venäjältä.

– Hän on ollut kaikista rohkein ja toiminut johdonmukaisesti alusta saakka, Nizhnikau kuvaa.

Tutkijan mukaan näkyvä toiminta ja pysyminen Valko-Venäjällä on kasvattanut Kalesnikavan suosiota. Tämä saattaa selittää myös sen, miksi Kalesnikava otettiin kiinni vasta nyt.

– Luulen viranomaisten odottaneen hetken, koska näin suositun johtohahmon pidätys epävarmassa tilanteessa olisi voinut aiheuttaa odottamattomia seurauksia. Nyt luulen viranomaisten tuntevan olonsa varmemmaksi, Nizhnikau sanoo.

Hänen mukaansa Valko-Venäjän hallinto tosin teki aluksi Kalesnikavan suhteen saman virheen kuin presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskajan tapauksessa eli aliarvioi hänet.

– Ajateltiin, ettei hän ole kukaan, pelkkä muusikko, Nizhnikau kuvaa.

Kaduille lähteneiden mielenosoittajien määrän arvioitiin nousseen useisiin kymmeniin tuhansiin.

Suosittelemme sinulle