Hyppää sisältöön

Kuumuus koettelee Kaliforniaa

Eri puolilla osavaltio tehtiin kaikkien aikojen lämpöennätyksiä. Ilmastonmuutos myös tekee helteistä aiempaa vaarallisempia.

Eri puolilla Kaliforniaa on mitattu ennätyskorkeita lämpötiloja. Los Angelesin kaupungissa lämpötila nousi 49 asteeseen.

Helleaalto sai ihmiset suuntaamaan rannoille.

Vaikka helteestä rannoilla nautittiinkin, on lämpötila kuitenkin monille vaarallinen. Monin paikoin mittari pysyi yli 37 asteessa myös yön aikana.

Helleaalto on tähän mennessä vaatinut ainakin yhden kuolonuhrin, kun 41-vuotias retkeilijä kuoli Malibu Creekin alueella lähellä Los Angelesia.

Meteorologien mukaan poikkeuksellisen korkeat lämpötilat johtuvat ilmavirroista, jotka estivät merituulta viilentämästä rannikon lämpötiloja.

Viranomaiset antoivat varoituksen vaarallisesta helteestä Los Angelesin, Venturan, Santa Barbaran ja Luis Obiskon piirikuntiin.

Poikkeuksellisen korkeat lämpötilat kuivattavat kasvillisuutta ja lisäävät maastopalojen riskiä.

Creek Fire -nimellä kulkeva maastopalo riehuu jo 182 neliökilometrin alueella. Maastopalot ovat surmanneet kahdeksan ihmistä ja tuhonneet tuhansia rakennuksia viimeisten kolmen viikon aikana.

Lauantaina viranomaiset joutuivat pelastamaan 220 retkeilijää Sierra National Forestista, kun maastopalo tukki ainoan tien pois kansallispuistosta.

Helle lisää ilmastointilaitteiden käyttöä, ja sähköntuottajat uhkaavat katkaista sähkönjakelun asteittain lyhyeksi ajaksi.

Helteen myötä erityisesti kodittomat ovat riskiryhmässä, sillä heillä ei käytössään ilmastoitua asuntoa. Kaliforniassa on enemmän kodittomia kuin missään muussa Yhdysvaltain osavaltiossa.

Kun lämpötila on yli 40 astetta ja asut teltassa, on se vaarallista terveydelle. Siinä on katastrofin ainekset.

Scott Wagers, kodittomia auttava pappi San Josen kaupungista

Helteet riepottelivat Kaliforniaa myös elokuussa, jolloin lämpötila nousi monin paikoin yli 45 asteen.

Ilmastonmuutoksen myötä helteet yleistyvät Kaliforniassa, asiantuntijat varoittavat. Ilmastonmuutos myös tekee helteistä aiempaa vaarallisempia.

Tekijät

Petri Burtsoff

Lähteet

KuvatAOP, EPA
VideotReuters, EBU