Hyppää sisältöön

Moni hieraisi silmiään, kun maailmankuulu dj kertoi Youtubessa hankkineensa kaiuttimet Iisalmesta Suomesta – nyt David Guetta paljastaa syyn

Ranskalainen kertoo Ylen haastattelussa kaipaavansa yleisön eteen, sillä ei lämpene virtuaalikeikoille.

David Guetta esiintymässä Amsterdamissa vuonna 2011.
David Guetta esiintymässä Amsterdamissa The Sand Clubilla vuonna 2011. Kuva: OLAF KRAAK / EPA / ALL OVER PRESS
Ville Vedenpää

– Lapseni ovat olleet iloisia, koska ovat voineet viettää kesälomaa isänsä kanssa ensimmäistä kertaa koskaan.

Maailman tunnetuimpiin dj:hin kuuluva David Guetta vastaa videopuheluun Lontoosta. Hän on siellä tapaamassa kahta teini-ikäistä lastaan, 16-vuotiasta Tim Elvistä ja 12-vuotiasta Angieta. He asuvat Britanniassa äitinsä kanssa.

Normaalisti Guetta lentää kesäisin tauotta yksityiskoneella ympäri maailmaa soittamassa festivaaleilla. Korona vei keikat, joten kerrankin on aikaa perhe-elämälle.

Guetta, 52, kertoo olevansa tällä hetkellä kotioloissa jopa yliaktiivinen, sillä ei ole tottunut olemaan paikoillaan.

– On ollut hyvä elää normaalia elämää. Olen jopa kokannut itse, ja se oli itse asiassa kivaa.

Videopätkä David Guettan haastattelusta myöhemmin jutussa.

Koronayhteistyötä Sian kanssa

David Guetta on viettänyt viimeiset kolme kuukautta läppärin ja kosketinsoittimen kanssa. Hän ei ole keskittynyt musiikin tekemiseen sillä tavalla pitkään aikaan ja kokee olevansa luovempi kuin koskaan aikaisemmin.

– Se on kummallista, kun tulee menestyväksi artistiksi, niin elämä täyttyy kiertueista ja haastatteluista eikä niinkään musiikin luomisesta.

David Guetta
David Guetta on tehnyt uransa aikana yhteistyötä maailman ykkösartistien kanssa. Listalta löytyvät esimerkiksi Madonna, Rihanna, Lady Gaga, Justin Bieber ja John Legend. Kuva: Ellen von Unwerth

Kun Guetta sai luovan tilansa jälleen käytiin, hän laittoi ensimmäiseksi viestin australialaiselle supertähti Sialle. Heidän yhteistyöstään ovat syntyneet Guettan suurimmat hitit Titanium (2011) ja Flames (2018).

– Kirjoitin hänelle, että maailma on aivan sekaisin. Kaikki on synkkää, ihmiset syyttelevät toisiaan ja maiden ja yhteisöjen välillä on kireyttä. Meidän täytyy tehdä kappale, joka inspiroi ihmisiä ja saa heidät onnellisiksi.

Guetta lähetti Sialle säveltämänsä biisin pohjan, ja vuorokauden sisällä laulaja oli tehnyt oman osuutensa. Dj kuorrutti vielä kappaleen trendikkäillä kasarisoundeilla.

Perjantaina julkaistu Let's love -kappale tuo mieleen A-ha:n Take on me -klassikon. Guettan mielestä se on epätyypillinen biisi niin hänelle kuin Siallekin etenkin nopean poljentonsa takia.

– Tällä kappaleella haluamme kertoa maailmalle, että voitamme rakkauden avulla olemalla yhdessä emmekä toisiamme vastaan.

Dj-keikkoja hyväntekeväisyyteen

Maailmankuulu dj on tottunut tanssittamaan suurta yleisöä isoilla festareilla. Kun korona iski, David Guetta joutui pohtimaan tekemistään uusiksi. Hän seurasi, kun kollegat soittivat musiikkia makuuhuoneistaan virtuaalikeikoilla.

– En halunnut tehdä sellaista. Halusin luoda jotain spektaakkelimaisempaa ja tehdä kunnolla tuotetun shown. Tahdoin myös kerätä rahaa ihmisten auttamiseen koronan keskellä.

Guetta järjesti keväällä kaksi United at home -hyväntekeväisyyskeikkaa Yhdysvalloissa. Huhtikuussa hän esiintyi Miamissa korkeiden rakennusten keskellä yleisön bailatessa parvekkeilla. New Yorkin keikalla hän soitti pilvenpiirtäjän huipulla edessään screenit, joilta näkyivät kodeissa eristyksissä tanssivat ihmiset.

Striimatut keikat tuottivat hyväntekeväisyyteen 1,5 miljoonaa dollaria.

Guettan Miamin-keikan voi katsoa Youtubesta täältä (siirryt toiseen palveluun) ja New Yorkin -keikan täältä (siirryt toiseen palveluun).

Dj:n mieleen on jäänyt Miamin keikan tunnelma, kun ihmiset pääsivät pitkästä aikaa nauttimaan musiikista yhdessä.

– Sillä hetkellä ihmiset olivat niin turhautuneita. He tarvitsivat bileitä piristykseksi. Kun lopetin settini, ihmiset jatkoivat huutamista ainakin puoli tuntia. Se oli hullua, Guetta muistelee.

Genelecit toimivat myös Ibizalla

Helmikuussa suomalaiset hieraisivat silmiään, kun David Guetta hehkutti Youtube-videolla (siirryt toiseen palveluun) suomalaisia Genelec-kaiuttimia. Hän kertoi hankkineensa kaiuttimet Ibizan kotinsa studioon.

Asiasta uutisoi tuolloin esimerkiksi Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

David Guetta
David Guetta on soittanut musiikkia Ibizan klubeilla yli 20 vuotta. Kuvassa hän on esiintymässä Ushuaïa-klubilla. Kuva: Jose Woldring

Guetta kertoo, että törmäsi Genelecin kaiuttimiin reilut kymmenen vuotta sitten saksalaisen tuottaja-dj:n studiossa, ja niiden äänentoisto teki häneen vaikutuksen. Muutama vuosi sitten hän päätti hankkia samanlaiset omaan käyttöönsä.

Genelecin mukaan Guetta hankki kaksi studiomonitoria ja subwooferin eli bassokaiuttimen ammattilaismalliston isoimmasta päästä. Iisalmelaisyritys kävi myös asentamassa ne dj:n Ibizan kotistudioon.

– Kalustosta lähtee ääntä kuin olisin klubilla, mikä on hyvä kun tekee tanssimusiikkia. Nämä kaiuttimet pystyvät toistamaan ääntä erittäin tarkasti myös hiljaisella äänentasolla, sillä tykkään tehdä musiikkia niin.

– Aloittelija haluaa laittaa aina volat kaakkoon, mutta siinä väsyttää vain itsensä. Lujalla kuuluvan musiikin ääressä työskentely ei ole hyväksi.

David Guetta kertoo videohaastattelussa, miksi päätyi hankkimaan suomalaiset Genelec-kaiuttimet Ibizan kotistudioonsa.

Musiikin ikuinen lähde

Dj:n työ on David Guettalle elämäntapa. Hän on jaksanut kiertää ympäri maailmaa soittamassa musiikkia vuosikymmenestä toiseen.

Dj-kulttuurissa yli viisikymppinen Guetta on jo ikämies, ja siksi häntä onkin kutsuttu EDM:n kummisedäksi. Ainainen matkustelu ja myöhäisillan soittoajat eivät kuitenkaan miehessä näy. Siitä osoituksena hän on viime aikoina postaillut itsestään Instagramiin kuvia, joissa hän esittelee hyvin treenattua ylävartaloaan kuin nuoremmat.

Guetta jatkaa edelleen musiikin soittamista ja tekemistä, vaikka siihen ei olisi mitään pakkoa. Rahasta ei ainakaan ole pulaa, sillä hänen vuositulonsa ovat miljoonia euroja.

Ranskalaisen mukaan häntä ajaa eteenpäin musiikki ja uuden oppiminen.

– En ole koskaan varsinaisesti opiskellut musiikkia, joten aina voi oppia lisää musiikin tekniikasta. Musiikista oppiminen on ikuinen lähde.

David Guetta
– Koen olevani korona-aikana onnekas, koska olen laittanut rahaa syrjään. Minun ei tarvitse huolehtia, kuinka maksan laskuni ensi kuussa, David Guetta sanoo. Kuva: Ellen von Unwerth

David Guetta toivoo pääsevänsä keikoille jälleen ensi vuonna. Ja oikean yleisön eteen, sillä hän ei virtuaalikeikoille edelleenkään lämpene.

– Jos se on tulevaisuutta, alan tehdä jotain muuta. Tuotan vaikka vain musiikkia.

– Keikoillani annan ihmisille rakkautta ja energiaa, mutta saan sitä myös itselleni. Sillä tavalla show'n taika tapahtuu. Siksi tarvitsen oikean yleisön.

Suosittelemme sinulle