Hyppää sisältöön

Jalkapalloilija Essi Sainio selvisi anoreksiasta ja masennuksesta normaaliin elämään – selviytyjäsankarin viittaa hän ei kuitenkaan halua kantaa

Sainion mielestä yhteiskunnassa on jotain hyvin väärin, jos pahasta olosta puhumiseen vaaditaan erityistä rohkeutta.

Jalkapalloilija Essi Sainio Puoli seitsemän -ohjelmassa
Essi Sainio kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa, millaista elämä oli, kun hän sairastui pelatessaan jalkapalloammattilaisena Saksassa.
Niina Honka

Kymmenisen vuotta sitten jalkapalloilija Essi Sainio eli unelmaansa ja pelasi jalkapalloammattilaisena Saksassa Bundesliigassa. Samaan aikaan hän myös sairastui vakavasti masennukseen ja anoreksiaan.

– Hiipienhän se [sairastuminen] tulee. Kyllä se oli jonkun aikaa ollut jo mukana ja jossain vaiheessa tulee sitten stoppi. Että eihän sitä voi ikuisesti ikään kuin huonolla akulla kulkea. Lopulta keho pysäyttää.

Sairastuminen meni lopulta niin pitkälle, että ainoa mahdollisuus oli jalkapallon lopettaminen ja paluu Suomeen. Toipuminen vaati sen, että hän sulki joksikin aikaa rakkaan lajin elämästään kokonaan.

Sainio kertoo välillä miettineensä, selviääkö hän enää Suomeen ja Helsinkiin. Kaipuusta kotiin hänellä on yhä merkkinä käsivarren tatuointi, jossa on Helsingin koordinaatit.

Mielenhuollon pitäisi olla yhtä tärkeää kuin kehonhuolto

Jalkapalloilu on sittemmin palannut Sainion elämään. Nykyisin hän pelaa HJK:ssa naisten jalkapallon pääsarjaa eli Kansallista liigaa.

Sainio kertoo elävänsä nyt normaalia elämää. Sairastuminen tulee olemaan jollain tapaa läsnä kuitenkin aina.

Hän ei halua puhua kokemuksistaan ja toipumisestaan selviytyjän sankaritarinana.

– Kun pääsee takaisin normaaliin elämään, niin saatetaan sanoa, että olet selviytynyt tai olet sankari. Nämä ovat kuitenkin tosi yleisiä ongelmia. Toivoisin, ettei aseteltaisi mitään rohkeuden viittaa, kun niistä kertoo.

Sainion mielestä yhteiskunnassa on jotain pielessä, jos pahasta olosta puhumiseen tarvitsee kerätä ensin valtavasti rohkeutta.

– Toivoisin, että päästäisiin sellaiseen tilanteeseen, että mielenhuolto on ihan yhtä suotavaa kuin vaikkapa kehonhuolto.

Katso tästä Essi Sainion koko vierailu Puoli seitsemän-ohjelmassa:

Jalkapalloilija Essi Sainio Puoli seitsemän -ohjelman vieraana

Suosittelemme sinulle