Hyppää sisältöön

EU vaatii Valko-Venäjää vapauttamaan yli 600 vangittua mielenosoittajaa

Sunnuntain pidätysaallossa otettiin kiinni 633 ihmistä laittomista kokoontumisista.

Mellakkapoliisi tukki mielenosoittajien kulun Itsenäisyyden aukiolle Minskissä, Valko-Venäjän pääkaupungissa sunnuntaina 6. syyskuuta 2020.
Mellakkapoliisi tukki mielenosoittajien kulun Itsenäisyyden aukiolle Minskissä, Valko-Venäjän pääkaupungissa sunnuntaina 6. syyskuuta 2020. Kuva: AOP
STT–Yle

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell vaatii Valko-Venäjää vapauttamaan yli 600 "poliittisin perustein" vangittua ihmistä.

Sunnuntain pidätysaallossa otettiin kiinni 633 ihmistä laittomista kokoontumisista.

EU:n korkein diplomaatti Borrell ei maininnut nimeltä Valko-Venäjän opposition kadonnutta johtohahmoa Maryia Kalesnikavaa, joka otettiin kiinni maanantaina aamulla.

Saksa ja Britannia ovat vaatineet Valko-Venäjältä tietoja Kalesnikavan olinpaikasta.

Silminnäkijöiden mukaan tuntemattomat miehet pakottivat Maryia Kalesnikavan maanantaiaamuna pakettiautoon pääkaupungissa Minskissä. Poliisi kiistää, että se olisi pidättänyt Kalesnikavan.

Kalesnikava on Valko-Venäjällä tunnettu muusikko ja oppositiopoliitikko. Hän on yksi kolmesta tunnettusta naisvaikuttajasta, jotka yhdistivät elokuussa voimansa oppositiotoimintaa varten. Kalesnikava oli ainoa kolmikosta, joka oli enää kotimaassaan. Muut kaksi ovat paenneet ulkomaille.

Sunnuntaina presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallintoa vastustaviin mielenosoituksiin osallistui arviolta yli 100 000 ihmistä. Protestit ovat jatkuneet kuukausi sitten pidetyistä ja vilpillisiksi katsotuista presidentinvaaleista lähtien.

Lue myös:

Valko-Venäjän opposition viimeinen maassa oleva naisjohtaja kaapattiin tuntemattomaan autoon

Valko-Venäjällä nähtiin taas uusi suurmielenosoitus – Kaduilla kymmeniä tuhansia ihmisiä, mielenosoittaja: "Haluan uudet ja rehelliset vaalit"

”Näpit irti lapsistamme” – Tuhannet naiset marssivat kaduilla Valko-Venäjän Minskissä, kymmeniä opiskelijoita pidätetty

Suosittelemme sinulle