Kaksi australialaisjournalistia on joutunut lähtemään nopeasti Kiinasta maiden diplomaattisen solmun kiristyessä.
Australian yleisradioyhtiö ABC:n mukaan sen Pekingissä asuva kirjeenvaihtaja ja Australian Financial Review (AFR) -lehden Shanghaissa toimiva kirjeenvaihtaja olivat hakeutuneet turvaan Australian suurlähetystöön ja konsulaattiin.
Australialaisdiplomaatit neuvottelivat Kiinan viranomaisten kanssa, jotta kaksikko pääsi poistumaan maasta.
Australian Pekingin-diplomaatit kehottivat viime viikolla ABC:n Bill Birtlesiä poistumaan maasta.
Poliisit saapuivat ovelle
Birtlesin oli määrä lähteä Kiinasta viime torstaina, mutta keskiviikkona kiinalaisviranomaiset ilmestyivät tämän asunnolle. ABC:n mukaan Birtlesille ilmoitettiin, että hän ei saisi poistua maasta. Hänelle kerrottiin, että seuraavana päivänä häntä kuulusteltaisiin kansalliseen turvallisuuteen liittyvästä tapauksesta.
Tämän jälkeen Birtles hakeutui turvaan suurlähetystöön. Sunnuntaina viranomaiset kuulustelivat kirjeenvaihtajaa Australian Kiinan-suurlähettilään läsnä ollessa. ABC:n mukaan tapaamisessa ei keskusteltu Birtlesin raportoinnista tai käytöksestä Kiinassa.
AFR:n kirjeenvaihtaja Michael Smithiä kuulusteltiin maanantaina. Molemmat journalistit saapuivat tiistaina Sydneyyn.
– Tämä tapaus, joka kohdistui kahteen tavallista raportointivelvollisuuttaan täyttävään toimittajaan, on sekä valitettava, että huolestuttava. Se ei ole Australian ja Kiinan välisen yhteistyön edun mukainen, AFR:n Michael Stutchbury ja Paul Bailey totesivat lehden tiedotteessa.
ABC kirjoittaa, että ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun Kiinassa ei nyt työskentele yhtäkään australialaismedian akkreditoitunutta toimittajaa.
Uutisankkuri saattaa joutua kidutetuksi
Australian viranomaiset kertoivat noin viikko sitten Kiinan pidättäneen australialaistoimittajan, joka työskenteli kiinalaiselle valtion pyörittämälle CGTN-televisioverkolle. Australialainen Cheng Lei toimi englanninkielisen CGTN:n talousuutisten ankkurina.
Uutistoimisto AFP:n mukaan viranomaiset eivät ole antaneet syytä uutisankkurin pidätykselle. Guardian kirjoittaa, että kiinalaistaustaisella Cheng Leillä on riskinä tulla kidutetuksi Kiinassa.
Kiinan ja Australian välit alkoivat hapantua yli kaksi vuotta sitten. Australian viranomaiset alkoivat tuolloin uutistoimisto AFP:n mukaan syyttää Kiinaa sekaantumisesta Australian politiikkaan. Kiina on Australian merkittävin kauppakumppani.
Kiinan ja Australian väliset jännitteet liittyvät muun muassa koronaviruspandemiaan, kauppaan, Hongkongiin ja vakoiluun.
Australia on muun muassa pyytänyt riippumatonta tutkintaa Kiinan Wuhanista leviämään lähteneen koronaviruksen alkuperästä, mistä Kiina on tuohtunut.
Heinäkuussa Australia muutti matkustussuosituksiaan Kiinaan. Se varoitti maan kansalaisten voivan joutua mielivaltaisesti pidätetyiksi Manner-Kiinassa, kirjoittaa ABC.