Hyppää sisältöön

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Maryia Kalesnikava yritettiin muiluttaa väkisin Ukrainaan – Repi passinsa ja on nyt tiettävästi KGB:n kiinni ottamana

Rajavartioston mukaan eilen kadonneen oppositiojohtajan seurassa oli kaksi muutakin kadonnutta oppositioaktivistia.

Maryia Kalesnikava
Maryia Kalesnikava mediatilaisuudessa Minskissä 18. elokuuta Kuva: Sergei Gapon / AFP
Jussi Nurminen,
Yrjö Kokkonen,
Teemu Juhola

Eilen maanantaina kadonneen valkovenäläisen oppositiojohtajan Maryia Kalesnikavan kohtalosta on saatu uutta tietoa.

Valko-Venäjän rajavartiolaitos kertoi aiemmin, että Kalesnikava oli pidätetty maan Ukrainan-vastaisella rajalla.

Valko-Venäjän valtiollisen television mukaan Kalesnikava pidätettin hänen yritettyään ylittää Ukrainan-vastaisen rajan. Ukrainan rajavartiosto vahvistaa, ettei Kalesnikova ole tullut Ukrainan maaperälle.

Ukrainan varasisäministerin Anton Herašenkon Facebook-päivityksen mukaan Kalesnikava "esti onnistuneesti karkotuksen kotimaastaan". Interfax Ukraina -uutistoimiston mukaan Kalesnikava repi passinsa rajalla, jotta häntä ei voitu karkottaa Ukrainaan.

Tiistai-iltana Kalesnikavan seurassa ollut oppositiovaikuttaja Anton Radnenkov vahvisti Kalesnikavan repineen passinsa, kun häntä yritettiin vielä väkisin Ukrainan puolelle.

Radnenkov kertoi, että siviiliasuiset miehet kuljettivat heidät rajalle yöllä. Mukana ollut Ivan Kratsov totesi, etteivät he tiedä Kalesnikavan tämänhetkistä olinpaikkaa. Hän oletti, että oppositiojohtaja on Valko-Venäjän KGB:n hallussa.

Rodnenkov on Valko-Venäjän opposition muodostaman koordinaationeuvoston tiedottaja. Kravtsov on neuvoston hallinnollinen sihteeri, kertoo esimerkiksi Britannian yleisradio BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tapahtumat Valko-Venäjän ja Ukrainan välisellä rajalla, Aleksandrovkan raja-asemalla, ovat toistaiseksi epäselviä.

Valkovenäläisen Tut.by-uutissivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan miehet olivat ajaneet autolla Ukrainan raja-asemalle, mutta Kalesnikova oli syystä tai toisesta poistunut autosta raja-asemien välillä. Kyseisellä rajaseudulla Ukrainan ja Valko-Venäjän raja-asemien välillä on 13 kilometriä.

Valko-Venäjän poliisi on kiistänyt, että se olisi Kalesnikavan katoamisen takana.

Valko-Venäjän opposition viimeinen maassa oleva naisjohtaja kaapattiin tuntemattomaan autoon

Yle tapasi Valko-Venäjältä paenneen oppositiojohtaja Tsihanouskajan Liettuassa: "Taistelu kotimaassa jatkuu ilman minuakin"

8.9. klo 20.47: Juttua päivitetty

Suosittelemme sinulle