Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yle Pirkanmaan uudeksi päälliköksi nousee Yle Jyväskylää ja Yle Mikkeliä luotsannut Aki Karjalainen

Karjalainen sanoo seuranneensa pitkään Tampereen seudun uudistusmielistä kehitystä ja uskoo, että alueellisella journalismilla on iso merkitys muutoksessa.

Ylen aluetoimituksen päällikkö Aki Karjalainen.
Aki Karjalaisella on jo 35-vuotiaana takanaan pitkä ura media-alalla. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Pirkanmaan uudeksi päälliköksi on valittu Yle Jyväskylän ja Yle Mikkelin päällikkö Aki Karjalainen, 35. Karjalainen siirtyy tehtäväänsä lokakuun alussa, jolloin nykyinen päällikkö Marjo Ahonen jää eläkkeelle.

– Olen ilolla monta vuotta seurannut Tampereen seudun uudistusmielistä kehitystä ja sitä valtavaa muutosta, mitä siellä Suomen mittakaavassakin etulinjassa tehdään. Sellaisessa ympäristössä on hyvä tehdä journalismia, Karjalainen perustelee hakeutumistaan uusien haasteiden pariin.

Edellisessä pestissään Karjalainen ehti työskennellä vajaat kolme vuotta. Aiemmin hän työskenteli Yle Pohjois-Suomen päällikkönä.

Ennen Yle-uraansa Karjalainen toimi radioalalla 13 vuotta. Hän on ollut muun muassa Radio Kajauksen toimitusjohtajana ja vastaavana päätoimittajana Kajaanissa. Hän on koulutukseltaan medianomi YAMK ja humanististen tieteiden kandidaatti.

Alueelliselle journalismille kysyntää juuri nyt

Aki Karjalainen uskoo, että alueellisen journalismin rooli korostuu muutoksissa, joita esimerkiksi kaupungistuminen ja koronaepidemia tuovat.

– Yleisö tarvitsee meitä tekemään maailmasta ymmärrettävän ja havainnollistamaan muutoksia. On tärkeää seurata, miten alueen ihmiset tulevat huomioitua.

Karjalainen painottaa asioiden taustoittamista ja laittamista asiayhteyksiin. Hän sanoo, että Ylen on oltava kaikille ymmärrettävä.

Pirkanmaan mediakenttää Karjalainen pitää monipuolisena. Radiokanavia on paljon ja paikallisen Aamulehden ja monien paikallislehtien siirtyminen mediajätti Sanoman haltuun kertoo vahvasta alueellisesta mediakentästä.

– Haluan uskoa siihen, että myös Ylen toiminnalla me voimme kirittää toisiamme tulevaisuudessa entistäkin paremmin.

Lisää ääntä, kuvaa ja reagointia

Päällikön roolissa Aki Karjalainen haluaa olla mahdollistaja. Yle on viime vuosina myllännyt organisaatiotaan moneen otteeseen, mutta Karjalaisen mukaan se on ollut välttämätöntä muuttuvassa mediakentässä.

– Haluamme pitää kanta-asiakkaistamme huolta, mutta samalla meidän on julkisen palvelun roolin myötä tarjottava palveluita kaikille suomalaisille. Meidän pitää omassa toiminnassamme pitää huolta siitä, että tavoitamme kaikki suomalaiset, jotta he voivat tässä demokratiassa toimia aktiivisina osapuolina ja kansalaisina, Karjalainen sanoo.

Nyt keskeisenä tavoitteena on kehittää sisältöjä edelleen niin, että Ylen vahvuudet äänen ja kuvan tuottajana korostuvat. Myös reagointiin kiinnitetään huomiota.

Karjalainen pitää tärkeänä sitä, että Ylen alueelliset sisällöt ovat jatkossa entistä paremmin löydettävissä.

– Etsimme yhdessä muiden Ylen aluetoimitusten kanssa tapoja, joilla voimme tarjota sisältöjämme monissa uusissa muodoissa. Ne auttavat tavoittamaan pirkanmaalaiset yleisöt ja yleisöt muualtakin pirkanmaalaisten uutisten pariin.

Karjalainen johtaa myös Ylen alueiden yhteisiä toimintoja, joita ovat alueellisten tv-uutisten atvu-paja, Mediadeski ja Suomi-deski.

Ville Grahn Mediadeskin esimieheksi

Alueiden yhteisen palvelu- ja kehitystiimi Mediadeskin uudeksi tuottajaksi ja esimieheksi nimitettiin tänään Ville Grahn, joka siirtyy tehtävään Keskisuomalaisen digikehityspäällikön paikalta.

Koulutukseltaan Ville Grahn on sekä humanististen tieteiden kandidaatti että filosofian maisteri.

Ylen alueiden yhteinen Mediadeski tukee aluetoimituksia tarjoamalla niille yhteistä erityisosaamista, mahdollistamalla eri puolilla Suomea sijaitsevien toimitusten yhteistyön laajoissa juttuprojekteissa ja kehittämällä alueiden journalistista kerrontaa kaikissa Ylen kanavissa.

Mediadeskin lisäksi Ville toimii myös aluetoimitusten yhteistä uutistoimintaa koordinoivan Suomi-deskin esimiehenä. Hän aloittaa tehtävässään lokakuussa.

Suosittelemme sinulle