Irwin Goodmania eivät oikein vuonna 1984 sävellyshommat enää innostaneet. Hänen aisaparillaan Vexi Salmella oli kuitenkin albumillisen verran tekstejä valmiina kansansuosikkia varten.
Kun Salmi törmäsi Takomo-studiolla nuoreen säveltäjä Kassu Haloseen, hän kysyi, kiinnostaisisko kokeilla. Ja kiinnostihan se.
– Se kohtaaminen oli minulle kuin lottovoitto, muistelee Halonen puhelimessa elinikäisen ystävyyden alkumetrejä.
– Hän oli viimeinen mammutti, ja nyt se mammutti kaatui. Ei sellaisia ihmisiä enää tule. Häneltä jää uskomattoman hieno perintö. Sanoittajana Vexi oli, jos ei suurin, niin ainakin yksi suurimmista.
Vexi Salmen ja Kassu Halosen Irwinille tekemästä Härmäläinen perusjuntti -menestyslevystä alkoi yhteistyö, joka poiki hittejä hittien perään.
– Olin siihen aikaan kova pelaamaan golfia, mutta Vexi ehdotti, että heitä golfvehkeet nurkkaan ja myydään mieluummin miljoona levyä. Ei siihen lopulta kovin kauaa mennytkään.
"Vexi opetti, ettei biisejä värkätä päiväkausia"
Toivo Kärjen ja Jaakko Salon opissa ollut Halonen arvelee olleensa säveltäjänä aika valmis miesten tutustuessa. Tolkuttoman työtahdin kuitenkin opetti Salmi.
– Siinä ei paljon kokouksia pidetty tai yön yli nukuttu. Hän oli toiminnan mies, joka osasi innostaa muutkin pistämään vauhtia. Jos joku jotain kysyi, vastaus tuli minuutissa; tehdään tai ei tehdä. Vexi opetti, ettei näitä biisejäkään päiväkausia värkätä.
Salmen vauhdikkuutta biisintekohommissa kuvaa Halosen mukaan hyvin se, mitä tapahtui, kun Kirka voitti Syksyn sävel -kilpailun 1988 Surun pyyhit simistäni -kappaleella.
– Meillä oli tämä yksi biisi. Sitten kuulin, kun Vexi lupasi Kirkalta ulos kokonaisen levyn kolmen viikon päästä. Kysyin, että mitäs tämä oikein tarkoittaa, niin Vexi totesi, että turpa kiinni ja töihin. Se oli hänen tunnuslauseensa.
Surun pyyhit silmistäni -albumi on edelleen Suomen kolmanneksi myydyin.
Salmen ja Halosen yhteistyön kultaiset vuodet sijoittuvat 1980- ja 1990-lukujen taitteeseen. Siihen aikaan faksi lauloi.
– Aamuseitsemältä tuli ensimmäinen faksi, siitä tiesin, että Vexi on herännyt. Puoleenpäivään mennessä oli tullut kymmenen tekstiä. Kolmelta se soitti ja kysyi, onko sävellykset sävelletty. Kun sanoin, ettei vielä kaikkia, se totesi: “Kato ettei susta tuu hidasta”.
Kisu Jernström: Vexi oli synnynnäinen lahjakkuus
Muusikko Kisu Jernström joutuu hieman nieleskelemään puhelimessa. Suru-uutinen vanhan ystävän kuolemasta on tullut perille vain minuutteja aikaisemmin.
– Vexissä oli monta hienoa puolta. Ensinnäkin hän oli älyttömän älykäs ja tietyllä tavalla kunnianhimoinen. Hän oli sekä sydämellinen että sille päälle sattuessaan jääräpäinen.
Jernström kuvailee Salmea synnynnäiseksi sanoittajaksi.
– Taitoa voi aina kehittää, mutta jos ei ole synnynnäistä lahjakkuutta, ei voi tehdä sitä mitä Vexi teki. Kun mietin vaikkapa Anna käsi -kappaleen kertosäettä, niin siitä on vaikea pistää paremmaksi.
Jernström pyöritti kymmenen vuotta yhdessä Vexi Salmen ja Kassu Halosen kanssa levy-yhtiö Flamingoa. Ystävyys ja yhteistyö jatkuivat myös sen jälkeen.
– Me kyettiin yhdessä luomaan monia ikivihreitä kappaleita, mistä voi olla ylpeä ja onnellinen. Erityisen hienolta tuntuu, että ne osuivat sellaisille artisteille kuin vaikkapa Kirka tai Irwin, jotka saivat keikoillaan sen suosion, jonka he ansaitsivat. Oli hienoa olla auttamassa siinä.
"Kun hän halusi tehdä jotain, hän meni vaikka mistä läpi"
Kassu Halosen lailla myös Jernström muistelee Salmen käsittämätöntä kirjoitusnopeutta. Salmi lopetti tupakoinnin vajaat kymmenen vuotta sitten, mutta aikoinaan kessua kului osana taiteellista prosessia.
– Meni pari röökiä, tuli pari riviä, sitten paperi roskiin. Sitten hän otti uuden paperin, veti pari röökiä ja kappale oli kohta valmis.
Kirkan huippusuositun Surun pyyhit silmistäni -kappaleen kanssa puljatttiin kuitenkin vähän pidempään. Kassu Halosen mielessä oli pyörinyt englanninkielinen nimi Sadness in your eyes, mutta Vexi Salmi ei saanut oikein ajatuksesta kiinni.
– Sitten yhtenä päivänä keksin lauseen “surun pyyhit silmistäni pois”. Heti kun Vexi sai sen nenänsä eteen, syntyi sanoitus. Ja se teksti on mielestäni yksi hienoimmista iskelmäjutuista, joita on koskaan tehty.
Takavuosina Salmen kanssa sattui ja tapahtui, ja Jernströmillä riittäisi anekdootteja kerrottavaksi.
– Tässä tilanteessa ei ole ehkä viisasta kaikkea muistella. Vexi tykkäsi aina välillä pistää menemään. Sellaisen nyt voi mainita, että kun olimme seuraamassa Bogart-yhtyeen levyntekoa Lontoossa, hän katosi yhtäkkiä jonnekin. Selvisi, että hän oli päätynyt putkaan. Vexi pääsi kuitenkin pois ja kotiinkin tultiin, mutta juttu kuvaa Vexin jääräpäistä puolta hyvin. Kun hän halusi tehdä jotain, niin hän meni vaikka mistä läpi.