Hyppää sisältöön

Lennu-koira katosi julkisuudesta – Presidentti Sauli Niinistön mukaan syynä on koiranjalostuksen nurja puoli

Presidentti Sauli Niinistö kertoo Ylen Avoin kysymys -podcastissa suhteestaan julkisuuteen.

Presidenttiparin Lennu-koira on pysytellyt viime aikoina poissa julkisuudesta. Kuvassa Lennu-koira rouva Jenni Haukion sylissä kesällä 2018

Presidentti Sauli Niinistön mukaan koiranjalostukseen liittyvien ongelmien tiedostaminen on johtanut siihen, että presidenttiparin Lennu-koiraa ei ole viime aikoina enää nähty julkisuudessa.

Ylen Avoin kysymys -podcastissa toimittaja Olli Seuri kysyi presidentti Niinistöltä, miten tarkkaan tämä miettii, missä ja milloin Lennu-koira esiintyy julkisuudessa?

Presidentti Niinistö vastasi, että Lennu-koiran esiintymisiä ei ole mitenkään harkitusti mietitty.

– Sitä paitsi hän ei ole tainnut olla julkisuudessa nyt viimeiseen neljään vuoteen, Niinistö totesi.

Presidentti Niinistö jatkoi, että hän voi kyllä kertoa siihen syynkin.

– Silloin, kun me hankittiin Lennua, niin meillä ei ollut minkäänlaista käsitystä niistä ongelmista, jotka liittyvät tylppänokkien rodunjalostukseen, Niinistö sanoi.

Voit kuunnella podcastin jakson tästä:

Lennu-koira pysyttelee nyt kotioloissa

Presidentti Niinistö muistutti, että kaikkia koirarotuja jalostetaan ja mitä pidemmälle jalostetaan, niin sen suurempia riskejä saattaa myös olla.

– Kun tämä sitten tuli aika pian sen jälkeen tietoisuuteen, niin käytin siitä kyllä jonkun puheenvuoronkin, ja sitten kun Lennu muutaman kerran oli julkisuudessa, niin siinä sitten tuli myöskin vähän ajateltavaa aihetta, että kannattaako sitten ikään kuin tuoda niin paljon näkösälle, Niinistö pohdiskeli.

Presidentti Niinistön mukaan pohdiskelun lopputulos oli, että Lennu on pysytellyt nyt enempi kotioloissa.

– Siinä koiranjalostuksessa on nyt vähän kauneusarvot ohittaneet hyvän voinnin vaatimukset ja se ei ole kyllä terve kehitys. Siinä on nyt varmaan tapahtumassa kyllä aika paljon, Niinistö arvioi.

Rouva Jenni Haukio vastasi twitter-tilillään presidentti Niinistön haastattelun herättämiin kannanottoihin. Haukion mukaan koirien terveyden kustannuksella tapahtuva, ulkomuotopiirteisiin keskittyvä jalostus on yksiselitteisesti väärin.

–Valitettavasti ongelma koskee lukuisia eri rotuja ja terveyshaittoja on monenlaisia, myös sellaisia, jotka eivät koirasta ulospäin näy, Haukio totesi.

Presidentti Niinistön podcast-haastattelun Lennu-kommenteista uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Selvitys: Koirien lyttynaamat ja lyhyet kallot ovat eläinsuojelulain vastaisia – tiettyjä rotuja muutettava terveempään suuntaan

Ensimmäinen kuva presidenttiparin Aaro-pojasta julki – mukana myös Lennu

Suosittelemme sinulle