Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yle seurasi hetki hetkeltä: Eduskunta väänsi EU:n elvytyspaketista – "Onko hallituksen tavoitteena edes, että jäsenvaltiot hoitavat omat velkansa?"

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan järeät toimet ovat kriisissä tarpeen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi eduskunnalle pääministerin ilmoituksen EU:n elvytyspaketista keskiviikkona.
Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnassa on käyty keskiviikkona kiivasta keskustelua pääministeri Sanna Marinin (sd.) antamasta ilmoituksesta EU:n elvytyspaketista.

EU-maat pääsivät heinäkuussa sopuun jättimäisestä elvytyspaketista, jossa Suomi on nettomaksaja. Eurooppa ottaa yhdessä 750 miljardin lainan markkinoilta, jakaa sen avustuksina ja lainoina jäsenmaille ja vastaa yhdessä, että velka maksetaan takaisin.

Marin puolusti pakettia keskustelussa. Hänen mukaansa Suomen kaltaiselle viennistä riippuvaiselle maalle koko Euroopan talousalueen elpyminen on tärkeää.

Hän korosti, että järeät toimet ovat kriisissä tarpeen.

Marin piti kiinni näkemyksestään, että Suomi onnistui neuvotteluissa hyvin. Esimerkiksi avustusmuotoisen tuen määrää onnistuttiin laskemaan.

  • Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi eduskunnalle ilmoituksen EU:n jättimäisestä elvytyspaketista kello 14 alkaneessa täysistunnossa.
  • Oppositiossa erityisesti perussuomalaiset hyökkäsi pakettia vastaan.
  • Seurasimme keskustelua hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Oppositiossa erityisesti perussuomalaiset kritisoi pakettia voimakkaasti. Perussuomalaiset on jo aiemmin ilmoittanut, että sen tavoitteena on kaataa EU-paketti.

Perussuomalaiset syytti hallitusta siitä, että huonosti talouttaan hoitaneille maille ohjataan rahaa. Puolueen näkemyksen mukaan Suomea höynäytettiin neuvotteluissa.

Oppositiossa epäiltiin laajasti myös sitä, että EU:n elvytyspaketti ei jää kertaluonteiseksi vaan pysyväksi tavaksi.

Myös hallituspuolueissa myönnettiin, ettei paketti ole täydellinen. Esimerkiksi keskustan kansanedustajat esittivät osin kriittisiä puheenvuoroja.

Hallituspuolueet pyysivät kuitenkin oppositiolta suhteellisuudentajua, sillä hallituksen mukaan ilman elvytyspakettia Suomi ajautuisi ongelmiin.

Hetki hetkeltä -seuranta alla:

Marin on puolustanut pakettia

Marin on puolustanut EU-pakettia muun muassa sillä, että Euroopan talouden elpyminen on Suomen teollisuudelle ja viennille tärkeä kysymys.

  • Voit lukea lisää EU-paketista tästä:

Mikä on kiistelty EU:n elvytysrahasto? Lue 7 kysymystä ja vastausta, miten rahasto rakennetaan ja miksi Suomen poliitikot riitelevät siitä

Oppositiosta perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat jo aiemmin ilmoittaneet, että ne haluavat kaataa paketin. Perussuomalaisten mukaan läpimenneessään rahasto tekisi EU:sta tulonsiirto- ja liittovaltiounionin.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 10.9.2020 kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Mikä on kiistelty EU:n elvytysrahasto? Lue 7 kysymystä ja vastausta, miten rahasto rakennetaan ja miksi Suomen poliitikot riitelevät siitä

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen: Koronaepidemian synnyttämää lainsäädäntövelkaa on ryhdyttävä purkamaan rivakasti

Pääministeri Marin: Suomeen voisi jatkossa matkustaa ulkomailta, jos esittää negatiivisen koronatestituloksen

Suosittelemme sinulle