Hyppää sisältöön

Saudi-Arabia järjesti toimittaja Khashoggin murhasta muodollisen oikeudenkäynnin ja piti liittolaissuhteet kunnossa

Murhasta tuomittujen kuolemantuomiot muutettiin vankeusrangaistuksiksi. Tuomittujen henkilöllisyyksiä ei ole paljastettu.

Jamal Khashoggi kuvattuna joulukuussa 2014. Kuva: Mohammed Al-Shaikh / AFP

Saudi-Arabia on lopettanut toimittaja Jamal Khashoggin murhan käsittelyn.

Sharia-oikeuden pöytäkirjojen kannet laitettiin eilen maanantaina kiinni eikä tapahtumiin ainakaan maan sisällä ole enää paluuta.

Pelotevaikutus elää Saudi-Arabiasta paenneiden ja maassa asuvan opposition joukossa. Kuningashuone ja kruununprinssi Mohammad bin Salman jatkavat yksinvaltaista johtamistaan.

Vajaat kaksi vuotta sitten Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa raa'asti murhatun Jamal Khashoggin perheen lakimies kiittää oikeutta (siirryt toiseen palveluun)reilusta ja pelotteena toimivasta ratkaisusta.

Twitter-viesteissä Saudi-Arabiassa ylistetään prosessia, (siirryt toiseen palveluun)joka 'on lopettanut kuningaskunnan vaikeimman poliittisen tapauksen ja tehnyt Saudi-Arabiasta oikeudenmukaisen valtion'.

Kaikki nämä ylisanat huolimatta siitä, että Jamal Khashoggin murhan määrääjästä, teon suunnittelusta eikä tuomituista tiedetä mitään. Khashoggin ruumistakaan ei ole löydetty.

Oikeudenkäynti eteni ennalta tiedettyyn ratkaisuun

Saudi-Arabiassa noudatetaan islamiin perustuvaa sharia-lakia, samalla kun kuningashuoneella on maansa hallitsemiseen absoluuttinen yksinvalta.

Yhdistelmä takaa sen, että kuningashuoneen kriitikot saadaan vaiennetuksi millä hyvänsä syyllä, ja ratkaisut ovat ankaria niin syytetyille kuin uhrien omaisillekin.

Viimeisen tuomion sisältö oli, että viime joulukuussa kuolemanrangaistukseen määrättyjen viiden saudiarabialaisen tuomiot muutettiin 20 vuoden vankeusrangaistuksiksi. Kolmen muun tuomio oli 7–10 vuotta vankeutta.

Kuolemanrangaistukset muuttuivat odotetusti vankilatuomioiksi, koska Khashoggin perhe eli pojat antoivat rikoksen anteeksi viime toukokuussa, paastokuukausi ramadanin päätteeksi. Saudi-Arabian ulkopuolella anteeksiannon vapaaehtoisuus on asetettu kyseenalaiseksi.

Jo tätä ennen Khashoggin aikuiset lapset olivat mediatietojen mukaan saaneet huomattavat rahalliset korvaukset ja kalliit talot kuningasperheeltä. Käytännössä heidät siis ostettiin hiljaisiksi eikä vaihtoehtoja annettu.

Maanantaina tuomituista ei tiedetä mitään, ei edes nimiä. Kansainvälisten arvioiden mukaan he kuuluivat 15 hengen saudiryhmään (siirryt toiseen palveluun), joka syys–lokakuun vaihteessa 2018 saapui Istanbuliin tehtävänään murhata toimittaja Khashoggi.

Saudi-Arabian virallisen selityksen mukaan tapahtumat riistäytyivät käsistä, kun ryhmä ei saanut Khashoggia lähtemään mukanaan takaisin Saudi-Arabiaan.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad Bin Salman Jeddassa syyskuussa 2019. Kuva: Ron Przysucha / EPA

Saudioikeuden mukaan kruununprinssi Mohammad bin Salmanilla ei ollut osuutta tekoon, vaan ryhmä toimi omavaltaisesti. Länsimedialle antamassaan haastattelussa bin Salman väitti itsekin, ettei voi tietää kaikkien alaistensa toimista, vaikka onkin johtajana muodollisesti vastuussa.

Tätä ei uskota edes Saudi-Arabian läheisimmässä liittolaismaassa Yhdysvalloissa. Keskustiedustelupalvelu CIA sanoo (siirryt toiseen palveluun), että suurella todennäköisyydellä kruununprinssi oli murhan tilaaja.

Samaan tulokseen tuli vain muutama kuukausi murhan jälkeen YK:n erityisraportoija Agnes Callamard.

Khashoggin rikos oli puhua suoraan yleisölleen

Jamal Khashoggi tunsi hyvin Saudi-Arabian hallitsijasuvun ja sen valtarakenteet.

Khashoggi osasi perustella kritiikkinsä. Hänen ei ollut kumouksellinen, vaan halusi muutosta ja avata etenkin tiedonvälityksen. Tämä näkemys oli liikaa kruununprinssi Mohammad bin Salmanille.

Khashoggi aavisti vaaran ja lähti turvaan Yhdysvaltoihin ja aloitti työt Washington Postin kolumnistina. Siellä hänen lukijakuntansa lisääntyi entisestään. Ärtymys kasvoi Riadissa entisestään.

Voit lukea tästä jutun Jamal Khashoggin viimeisestä kolumnista Washington Postissa lokakuussa 2018. Lehti julkaisi sen vasta Khashoggin kuoleman jälkeen.

Liittolaissuhde Yhdysvaltoihin kesti tämänkin kriisin

Saudi-Arabian läheisin liittolainen Yhdysvallat on seurannut varsin vaitonaisesti toimittaja Khashoggin murhan selvittelyä.

Heti Istanbulin tapahtumien jälkeen 2018 Yhdysvallat ja jopa presidentti Donald Trump uhkasivat tiukoilla vastatoimilla, mutta matkan varrella uhkaukset ovat hyytyneet.

Eilen, tuomion tultua julki Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti enää seuraavansa tapahtumia.

Tässä Yle uutisten laaja artikkeli Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian liittolaissuhteesta.

Trumpilla ja kruununprinssi Mohammad bin Salmanilla on hyvin likeiset suhteet. Trump teki presidenttinä ensimmäisen ulkomaanmatkansa juuri Saudeihin. Suuren huomion matkalla saivat Trumpin markkinoimat valtavat asekaupat.

Donald Trump Riadissa toukokuussa 2017. Kuva: Bandar Algaloud / Saudi Royal Council Handout

Yhdysvaltain kongressi sen sijaan on ollut tiukempi ja omatoimisempi Saudi-Arabiaa kohtaan Khashoggin murhan jälkeen.

Kesäkuussa 2019 senaatti torjui miljardien asekaupat (siirryt toiseen palveluun) ja lopetti tuen saudien hyökkäyksille Jemeniin. Trump kuitenkin kaatoi päätökset veto-oikeudellaan.

Yhdysvaltain presidentinvaalien myötä liittolaissuhde saattaa olla tarkastelun alla jälleen marraskuun jälkeen. Demokraattipresidentti Barack Obama otti etäisyyttä kuningashuoneeseen.

Vaalituloksen odottaminen on Saudi-Arabialle hermostuttavaa aikaa. Julkisuuskuvansa parantamiseksi se tekee kaikkensa mitä rahalla saa, kun se ensimmäisenä arabimaana isännöi G20-maiden huippukokouksen Riadissa (siirryt toiseen palveluun) marraskuun loppupuolella.

Suosittelemme sinulle