Hyppää sisältöön

Hyviä uutisia maailmalta: pikkulapsien kuolleisuus on vähentynyt dramaattisesti viime vuosina

Suomessa pikkulasten ja varsinkin vastasyntyneiden kuolleisuus on maailman vähäisimpiä.

Tuoreen raportin mukaan pikkulapsikuolemien määrä on nyt ennätyksellisen alhainen. Kuvituskuva. Kuva: Michael Weber / AOP

Pikkulasten kuolleisuus on vähentynyt koko maailmassa dramaattisesti viime vuosikymmeninä. Asia ilmenee YK:n lastenjärjestön Unicefin, Maailman terveysjärjestön WHO:n (siirryt toiseen palveluun) ja Maailmanpankin yhteisestä raportista.

Raportin mukaan vuonna 2019 alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus putosi 38 kuolemaan suhteutettuna tuhanteen elävänä syntyneeseen lapseen. Vuonna 2000 kuolleisuusluku oli 76 tuhatta synnytystä kohti ja vuonna 1990 vastaavasti 93 tuhatta kohti.

Viime vuosikymmeninä pikkulapsia on siis jäänyt henkiin yli puolet aiempaa enemmän koko maailmassa. Pikkulapsikuolemien määrä on ennätyksellisen alhainen.

Myös vastasyntyneiden kuolemantapaukset ovat vähentyneet rajusti. Viime vuonna koko maailmassa 17 vastasyntynyttä kuoli tuhatta elävänä syntynyttä kohti, kun 2000 vastasyntyneinä kuoli 30 tuhatta elävänä syntynyttä kohti ja vuonna 1999 vastaavasti 37.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kaikista lasten ja nuorten kuolemista yli 70 prosenttia sattui alle viisivuotiaana. Alle viisivuotiaiden pikkulasten kuolemista 2,4 miljoonaa eli vajaa puolet kaikista kuolemista tapahtui ensimmäisen elinkuukauden aikana ja 28 prosenttia alle vuoden ikäisenä.

Suurin riski kuolla on vauvojen 28 ensimmäisenä vuorokautena.

Viime vuonna noin 6 700 vastasyntynyttä kuoli vuoden jokaisena päivänä. Se tarkoittaa yhtä kuollutta vastasyntynyttä joka 13. sekunti.

Korona saattaa muuttaa suunnan

Unicef ja WHO kuitenkin varoittivat, että lapsikuolleisuus saattaa lähteä uudelleen kasvuun koronapandemian seurauksena.

Taustalla ovat pandemian vaikutukset terveydenhoitoon sekä lapsi- ja perhepalveluihin. Lasten kannalta elintärkeitä palveluja on koronan vuoksi supistettu maailmanlaajuisesti. Terveyspalveluihin myös hakeudutaan vähemmän koronan pelossa.

Unicefin kesällä 77 maassa tekemän tutkimuksen mukaan lähes 70 prosentissa maista oli häiriöitä lasten terveystarkastuksissa ja rokotuksissa ja noin 60 prosentissa maista oli häiriöitä äitiysneuvoloissa.

WHO:n 105 maassa tekemä tutkimus puolestaan osoitti, että 52 prosentissa maista muun muassa aliravitsemuksen hoito kärsi.

Jo toukokuussa Unicef arvioi, että jopa 6 000 lasta enemmän voi kuolla joka päivä koronan heikentämien terveyspalveluiden vuoksi.

– Emme saa antaa koronan muuttaa tätä kehityksen suuntaa. Päinvastoin, nyt on osattava hyödyntää kaikkea sitä tietotaitoa, jota meillä on, ja panostaa entistä vahvempaan terveydenhuoltoon, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pikkulapsia kuolee eniten Afrikassa

Kaikkialla maailmassa vastasyntyneellä lapsella on paljon paremmat henkiinjäämismahdollisuudet kuin vuonna 1990. Tuolloin yksi 11 lapsesta kuoli ennen viidettä syntymäpäiväänsä, kun viime vuonna luku oli yksi 27:stä lapsesta.

Maantieteellisesti eniten pikkulapsia kuolee yhä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Viime vuonna alueen pikkulapsikuolleisuus oli 76 tuhatta kohti. Se tarkoittaa, että yksi jokaisesta 13 lapsesta kuolee alueella ennen viidettä ikävuottaan. Luku on 20 kertaa korkeampi kuin esimerkiksi Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Yli puolet kaikista alle viisivuotiaista kuolleista lapsista olivat Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Vajaa kolmasosa oli Keski- ja Etelä-Aasian lapsia ja loput eli 19 prosenttia oli lopusta maailmasta yhteensä.

Lähes puolet kaikista pikkulapsikuolemista tapahtuu vain viidessä maassa: Nigeriassa, Intiassa, Pakistanissa, Kongon demoraattisessa tasavallassa ja Etiopiassa.

Tämä keskonen voi hyvin Etelä-Sudanissa. Kuva: Hugh Rutherford

Alle viisivuotiaiden lasten kuolinsyinä ovat useimmiten sairaudet, etupäässä keuhkokuume, ripuli ja malaria. Lisäksi ennenaikaisen synnytys, synnytyksen aikaiset komplikaatiot, esimerkiksi hapenpuute, sekä alhainen syntymäpaino aiheuttivat kuolemia.

Lisäksi aliravitsemus vaikeutti lasten eloonjäämismahdollisuuksia sairauksien tarttuessa. Toisaalta esimerkiksi rokotukset ovat pelastaneet miljoonia lapsia viime vuosikymmeninä.

Yli viisivuotiaiden lasten ja nuorten yleisimmät kuolinsyyt olivat onnettomuudet, mukaan luettuna liikenneonnettomuudet, hukkuminen, väkivalta ja sodat sekä itsemurhat.

Nuorten kuolemat ovat vähentyneet kuitenkin lähes 40 prosenttia sitten vuoden 1990.

Syyrialaistaapero nukkumassa pakolaisleirillä Turkissa. Kuva: Sedat Suna / EPA

Tulevista 5–24 -vuotiaiden kuolemista noin 70 prosenttia tapahtuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Asiassa vuoteen 2030 mennessä.

Raportin mukaan poikia kuolee alle viisivuotiaina hivenen tyttöjä enemmän. Kuitenkin muutamissa maissa tyttöjen riski kuolla alle viisivuotiaana on merkittävästi suurempi kuin mitä tilastojen mukaan pitäisi tapahtua. Näin on asia erityiseti Etelä- ja Länsi-Aasian alueella.

Toisaalta tyttöjen normaalia korkeampi kuolleisuus on pienentynyt moninkertaisesti vuodesta 1990.

Suomessa kuolee nuoria

Suomessa varsinkin vastasyntyneiden kuolleisuus on maailman vähäisintä. Viime vuonna vastasyntyneiden suhteellinen kuolinluku oli yksi tuhatta elossa syntynyttä vauvaa kohden.

Kaikkiaan alle viisivuotiaita kuoli 2019 Suomessa suhteellisesti kaksi lasta tuhatta lasta kohden. Samaan suhdelukuun pääsevät raportissa Islanti, Japani, Montenegro, Norja, San Marino, Slovenia ja Viro. Kaikissa muissa maissa pikkulapsia kuoli enemmän.

Sen sijaan nuoria, 15–24 -vuotiaita, Suomessa kuolee monia Euroopan maita enemmän. Suhdeluku on viisi nuorta tuhatta kohden, kun sama suhdeluku esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa on kolme nuorta ja Irlannissa ja Tanskassa kaksi.

Iso osa ehkäistävissä

Raportin laatijat kuitenkin muistuttavat, että positiivisesta kehityksestä huolimatta yksin viime vuoden aikana 7,4 miljoonaa lasta ja nuorta kuoli valtaosin syihin, jota olisi voinut ehkäistä.

Intialaislapsi etsii äitiään tiilityömaalla Hajipurin osavaltiossa. Kuva: Piyal Adhikary / EPA

Nykyisellä tahdilla noin 23 miljoonaa yli 5-vuotiasta lasta ja nuorta kuolee 2030 mennessä. Alle viisivuotiaita kuolee 48 miljoonaa 2030 mennessä nykyisillä luvuilla.

Noista alle viisivuotiaista hieman vajaa puolet kuolee vastasyntyneenä komplikaatioihin, jotka voitaisiin välttää paremmalla raskaudenaikaisella ja -jälkeisellä hoidolla ja koulutettujen kätilöiden sekä paremman keskoshoidon avulla.

Suosittelemme sinulle