Hyppää sisältöön

Parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaaksi voi jatkossa päästä vain, jos elokuva täyttää uudet vaatimukset monimuotoisuudesta

Vaatimuksiin liittyy vähemmistöryhmien suurempi edustus sekä valkokankaalla että tuotannossa.

Oscareita ja niitä jakavaa elokuva-akatemiaa on viime vuosina arvoseltu rankasti yksipuolisuudesta. Kuva: A.M.P.A.S

Elokuva-alan himoittuja Oscar-palkintoja jakava Yhdysvaltain elokuva-akatemia on uudistanut vaatimuksia, jotka elokuvan on täytettävä, jotta se voidaan asettaa ehdolle parhaan elokuvan palkintokategoriassa.

Vuoden 2024 Oscar-gaalasta lähtien kategoriaan kelpuutetaan ehdolle ainoastaan elokuvia, jotka täyttävät uudet monimuotoisuusstandardit sekä kameran edessä että takana, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Valkokankaalla vaatimus täytetään siten, että ainakin yhden pääosan esittäjän tai keskeisen sivuosan esittäjän on edustettava etnistä vähemmistöä Yhdysvalloissa.

Vaihtoehtoisesti esimerkiksi 30 prosenttia pienempien roolien näyttelijöistä on oltava naisia, seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen edustajia, etnisiä vähemmistöjä tai vammaisia.

Uudet vaatimukset ulottuvat myös tuotantoon, jossa vähemmistökiintiöitä on tarkoitus noudattaa kaikilla tasoilla harjoittelijoista johtajiin.

Parhaan elokuvan kategoriassa ehdolle asettaminen riippuu vastaisuudessa siitä, miten hyvin tarvittava osa näistä standardeista on elokuvassa täytetty. Kaikkien vaatimuskohtien ei tarvitse täyttyä.

– Kuvakulman on laajennuttava heijastamaan maailmanlaajuista monimuotoista väestöä sekä elokuvien tuotannossa että niiden katselijoissa. Uskomme, että nämä monimuotoisuusstandardit laittavat alulle kaivatun muutoksen alalla, sanovat elokuva-akatemian johtajat David Rubin ja Dawn Hudson The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Oscareita on viime vuosina arvosteltu yksipuolisista ehdokasasetteluista, joissa esimerkiksi kaikki ehdokkaat ovat olleet valkoihoisia. Oscareissa nähtyjen asetelmien on nähty heijastelevan alan tilaa laajemminkin.

Tänä vuonna parhaan elokuvan Oscar-palkinnon voitti ensi kertaa ei-englanninkielinen, eteläkorealainen elokuva Parasite.

Lue lisää:

Trump haikaili Tuulen viemää -elokuvan aikoja ja haukkui ulkomaalaisen Oscar-voittajan: "Mistä helvetistä siinä oli kyse?"

Oscar-gaalaa lykätään koronapandemian vuoksi – palkinnot jaetaan huhtikuun lopulla

Berliinin elokuvajuhlat sukupuolineutraaleiksi: Parhaiden näyttelijöiden palkintoja ei jaeta enää erikseen miehille ja naisille

Suosittelemme sinulle