Hyppää sisältöön

Liikunnan vähyys ja liian energiapitoiset ruoat näkyvät painonhallinnan ongelmina – Kainuussa pojat kolmansina ylipainotilastossa

Ravitsemusterapeutti: perusravinnon kuntoon laittaminen sallii herkuttelun kohtuuden rajoissa.

Pääsääntöisesti terveellinen ruoka sekä ruokarytmi auttavat painon hallinnassa. Kuvituskuva. Kuva: Gustaf Antell

Kainuussa sekä pojat että tytöt menevät ylipainotilastossa yli valtakunnan keskiarvon. Kainuun pojat ovat kolmanneksi eniten ylipainoisia, tytöt sijoittuvat keskiväliin tilastoa.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen eli THL:n tuoreesta tilastosta selviää, että joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö on vähintään ylipainoinen. Ylipaino ja lihavuus olivat kouluikäisillä yleisempiä kuin alle kouluikäisillä.

Lasten ylipainon taustalla on useita yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia tekijöitä. Elinympäristömme on muuttunut lihomista edistäväksi, sillä tarjolla on runsaasti ruokia ja juomia, joissa on liikaa energiaa ja aktiivinen liikkuminen on vähentynyt.

Kainuun soten ravitsemusterapeutti Sirpa Pääkkönen ei ole yllättynyt tilastosta

– Ongelma on ollut jo pitkään, mutta näyttää koko ajan, että tilanne kehittyy huonompaan suuntaan.

Arjen valinnat kuntoon

Pääkkönen kertoo annoskokojen kasvavan koko ajan, myös herkuissa. Perheiltä puuttuvat yhteiset ateriat huolettavat, ja ravitsemusterapeutti kehottaakin katsomaan arjen valintoja. Kuitenkin suurin osa lapsista ja perheistä voi Pääkkösen mielestä hyvin.

– Kiinnitetään huomiota ateriarytmiin. Ruokaa ja ravintoa tarvitaan 3–4 tunnin välein. Jos ruokailuvälit venyvät, niin voi tulla makeanhimoa. Se vaikuttaa myös oppimiseen. Lapset ja murrosikäiset tarvitsevat perheiden tukea oikein syömiseen.

Kajaanilaiset 9-luokkalaiset Vilja Vatanen ja Otto Jääskeläinen yllättyivät tilastosta. Itse paljon liikkuvat nuoret katsovat tarkkaan, mitä he syövät. Ja huolehtivat esimerkiksi siitä, että lautasella on myös salaattia.

– Tulee mietittyä, että ottaa salaattia ja katsottua, ettei joka päivä herkuttele, Vilja Vatanen sanoo.

Kavereiden kanssa painosta ei paljoa puhuta, kun siihen ei ole tarvetta.

– Ei kyllä hirveänä puhuta, ei koske asia itseä. Jonkin verran tulee mietittyä mitä syö. Pyrin syömään salaattia, sen kummempaa ruokavaliota ei ole, Otto Jääskeläinen summaa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Suosittelemme sinulle