Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mikkelin Jukurien koko edustusjoukkue kahden viikon koronakaranteeniin – uudet tartuntaryppäät voisivat typistää Liigakauden

Jukurien toimitusjohtajan mukaan Liiga tähtää täyteen kauteen.

Kalevankankaan jäähalli Mikkelissä.
Mikkelin jäähallissa on lähiviikot tavallista hiljaisempaa. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Antti Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon Liiga pyörähtää käyntiin alle kuukauden kuluttua. Mikkelissä koko Jukurien edustusjoukkue on kahden viikon karanteenissa organisaatiossa levinneen koronaviruksen vuoksi.

– Joukkue ei harjoittele, ja pelaajat voivat treenata vain itsekseen. Se muuttaa valmistautumisen ja valmennuksen strategiaa, kun tämä kaksi viikkoa menee nyt aika eri tavalla kuin oli tarkoitus, sanoo Jukurien toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Toivakka.

Tulevaisuus on enemmän tai vähemmän hämärän peitossa ja toiveiden varassa. Jukurien organisaation toive on tietenkin, että kahden viikon päästä kaukaloon luistelee terve joukkue.

– Liigan yhteinen tavoite on 60 pelin runkosarja ja playoff-sarja perään, vaikka kausi venyisi normaalia pidemmälle kevääseen. Se on seuroille elinehto taloudellisestikin.

Liiga ei kuitenkaan ole yksin päättämässä miten jääkiekkoa pelataan, ja kiekkoväki kantaa syystäkin huolta uusista tartuntaryppäistä.

– Aluehallintovirastot joutuvat nyt tarkkaan harkitsemaan lokakuun päätöksiä, etenkin jos vastaavia tapauksia tulee enemmän, sanoo kansliapäällikkö Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Uusia positiivisia ei ole tullut

Jukurien organisaatioon kuuluvia on testattu ja testataan parasta aikaa koronan varalta. Uusia positiivisia ei edustusjoukkueen ympärillä toistaiseksi ole tullut.

– Toivomme, että pahin on takana, eikä Mikkelin ja Etelä-Savon alueelle synny laajempaa epidemiaa. Samoin toivomme sitä, että tartunnan saaneet Jukurien organisaation jäsenet pärjäisivät mahdollisimman hyvin, sanoo Toivakka.

Mikkelin Jukurien toimitusjohtaja Jukka Toivakka jäähallin käytävällä.
Jukka Toivakka sanoo, että jos otteluita jää pelaamatta, sarjataulukko saatettaisiin ratkaista viime kevään tapaan pistekeskiarvolla. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Mikkelin alueella on viime päivinä tullut ilmi 21 koronavirustartuntaa, jotka liittyvät kaikki tiettävästi Jukureihin. Tautiryppäässä on jo satoja altistuneita, ja odotettavissa on myös lisää todettuja koronatartuntoja.

Korona on saattanut levitä Mikkelistä myös Kouvolaan, kun kaksi KooKoon liigapelaajaa on altistunut koronalle Jukurien kautta.

– Yksikin henkilö voi tietyissä olosuhteissa tartuttaa ison määrän ihmisiä. Jos on sosiaalisia kontakteja ja ihmisiä samassa paikassa, riski on olemassa, ja joukkueurheilussa kontakteja ei voi välttää, sanoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän Essoten terveysjohtaja Santeri Seppälä.

Seurat rajoittamaan pelaajaliikennettä

Toivakan mukaan Liigassa on jo keskusteltu siitä, miten kontaktien määrä voitaisiin pitää mahdollisimman rajattuna ja kuitenkin pelata kiekkoa.

– Pelaajaliikenne Liigan, Mestiksen ja A-junioreiden välillä on normaalisti aika vilkasta. Sitä varmasti nyt rajoitetaan, ei millään säännöillä, vaan ihan terveellä järjellä.

Myöskään Essoten Seppälä ei lähtisi laatimaan rajoituksia.

– Näkisin, että tässä on yksittäinen tartuntaketju kyseessä, en ehkä lähtisi vielä tämän perusteella lähtisi johtopäätöksiä tekemään. Mutta jos vastaavia tartuntaryppäitä tulee lisää, täytyy rajoituksiakin miettiä, hän sanoo.

Suosittelemme