Hyppää sisältöön

Opiskelijatapahtumat tasapainottelevat turvallisuuden ja yhteisöllisyyden välillä – massabileet ovat jäissä, mutta uusia ei haluta jättää yksin

Kuopiossa ei tänä syksynä nähdä perinteisiä opiskelijatapahtumia.

Opiskelijahaalareita näkyy Kuopion kaduilla vähemmän kuin syksyllä yleensä, sillä iso osa opiskelijatapahtumista on peruttu. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Kuopiossa korkeakouluopiskelijoita eli haalarikansaa näkee kaduilla nyt tavallista vähemmän.

Suurimmat opiskelijatapahtumat on tältä syksyltä peruttu. Tavallisesti syksyn isoimmat juhlat keräävät yhteen tuhansia opiskelijoita.

Opiskelijatapahtumissa on todettu satoja koronavirusaltistumisia ympäri Suomea. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kehottanut opiskelijajärjestöjä välttämään suuria kokoontumisia (siirryt toiseen palveluun).

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Aino Peltonen kertoo, että opiskelijatapahtumia on nyt jonkin verran vähemmän kuin tavallisesti. ISYY on keskustellut yliopiston ainejärjestöjen kanssa siitä, miten juhlia ja illanviettoja pidetään turvallisesti.

ISYY on suositellut, että ainejärjestöt pitäisivät tapahtumiaan ulkotiloissa ja pyrkisivät siihen, että tapahtumissa ei olisi yli viittäkymmentä ihmistä.

Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Savotta on perunut kaikki syksyn tapahtumansa sen jälkeen, kun Savonialla todettiin opetustilanteessa lähes 50 hengen korona-altistuminen. Suurin osa tapahtumista oli peruttu jo sitä ennen.

Ei haalaribileitä tai baarijatkoja

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kauppatieteilijöiden ainejärjestö Preemio on järjestänyt esimerkiksi haalaribileitä, jotka ovat lähemmäs tuhannen ihmisen poikkitieteellinen juhla. Niitä ei nyt pidetä.

– Järjestämme vain pienissä tutor-ryhmissä tapahtumia, eikä niissä ole tavalliseen tapaan baarijatkoja, kertoo Preemion puheenjohtaja Vesa Janhunen.

Kuopion kaupunkikuvassa ovat olleet näkyvästi esillä ainakin lääketieteen opiskelijoiden ulkona pidetyt tapahtumat, joihin on osallistunut enimmillään noin 150 ihmistä.

Isot tapahtumat on pidetty ulkona, ja niissä on pidetty huolta turvaväleistä sekä tarjottu maskeja ja käsidesiä, kertoo Kuopion lääketieteen opiskelijat ry:n Kuolon puheenjohtaja Eemu Väliaho.

– Olemme pyrkineet tekemään kaikkemme uusien opiskelijoiden yhteishengen kannalta. Yritetään luoda uusille opiskelijoille hyvä syksy, turvallisuus edellä.

Uusille ja vanhemmille opiskelijoille ei järjestetä yhteisiä tapahtumia, sillä kolmannesta vuosikurssista ylöspäin opiskelijat ovat mukana sairaalatyössä ja heillä on lähiopetusta sekä potilaskontakteja.

– Noudatamme viranomaisten ja THL:n ohjeita, yliopiston ohjeita ja omia, vielä tiukempia ohjeitamme. Olemme järjestäneet vain sellaisia tapahtumia, jotka voidaan varmasti hyvällä omallatunnolla järjestää.

"Uusia opiskelijoita ei voi jättää tyhjän päälle"

Opiskelijatapahtumat tarjoavat paitsi juhlaa arjen keskelle, myös tilaisuuden tutustua opiskelukavereihin. Etenkin uusille opiskelijoille ne ovat tärkeä osa ensimmäistä syksyä uudessa opinahjossa ja uudessa kaupungissa.

Kuolon puheenjohtaja Eemu Väliaho kertoo, että ensimmäisen vuoden opiskelijoille halutaan järjestää yhteistä ohjelmaa, vaikka paljon muuta on syksyltä peruttu.

– Meidän kandiseuramme on perinteisesti tunnettu hyvästä yhteishengestä, ja meillä on ollut tapana, että heti opiskelujen alkuvaiheeessa pääsee tutustumaan ylempien vuosikurssien opiskelijoihin, mutta se ei ollut nyt tavalliseen tapaan mahdollista.

Myös Preemion puheenjohtaja Janhunen on sitä mieltä, että uusia opiskelijoita ei pidä jättää syksyllä yksin.

– Ihan kaikkea emme halunneet perua. Lähes kaikki opiskelu tehdään nyt etänä yksin kotona. Mielestäni uusia opiskelijoita ei voi jättää niin tyhjän päälle, ettei ainejärjestö pitäisi ryhmäytymisestä ja kaverien löytämisestä huolta.

Lue lisää:

Korona vei opiskelijoilta bileet ja sosiaalisen elämän: "Ryyppäämisellä ja remuamisella on syvempi tarkoitus"

Kyselytutkimus kumoaa ennakkoluuloja opiskelijoista: enemmistön opinnot sujuvat hyvin, talous on kunnossa ja opiskelijariennoissa käydään vain harvoin

Savonia-ammattikorkeakoulun Microkadun kampuksella korona-altistuminen – lähes 50 karanteenissa

Suosittelemme sinulle