Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tiktokissa leviää itsemurhavideo – tässä 1 muistutus ja 4 ohjetta, joita jokaisen tulisi noudattaa kohdatessaan häiritsevää some-sisältöä

Häiritsevää some-sisältöä kohdatessaan kaikkien tulee muistaa, että kokemusten kanssa ei saa jäädä yksin.

kuvituskuva älypuhelimesta ja nappikuulokkeista. puhelimen näytöllä näkyy mm. tiktok- ja instagram-sovellusten kuvakkeet
Itsemurhavideon levitessä kannattaa muistaa, että kyseessä on yksi pisara valtavassa sisältömeressä. Nyt Tiktokissa leviävä video ei ole ainoa laatuaan. Kuva: Alamy / All Over Press
Viljami Vaarala
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaalisen median palvelu Tiktokissa alkoi viime sunnuntaina levitä itsemurhavideo. Tiktok on vahvistanut, että videon leviäminen on jatkunut palvelussa alkuviikon aikana. Videon leviämistä ei ole vielä saatu estettyä kokonaan.

Tiktok ei vastannut Ylen haastattelupyyntöön, mutta tähän juttuun on koottu lapsille, nuorille ja vanhemmille tarkoitettuja ohjeita: miten videon näkemisen voi pyrkiä estämään, ja kuinka toimia tilanteessa, jossa video on jo nähty?

Ohjeet on laadittu yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) psykologi Marie Rautavan sekä some-tutkija Suvi Uskin kanssa.

1. Vanhempi, ota asia puheeksi lapsen tai nuoren kanssa

Vanhemman tärkein rooli on osoittaa, että somen häiritsevästä sisällöstä saa ja voi puhua turvallisesti kotona.

Asia kannattaa ottaa puheeksi, vaikka lapsi ei olisi nähnytkään sisältöä.

– Kyselemällä pääsee hyvin kiinni siihen, mitä lapsi nyt kokee ja ajattelee, MLL:n Rautava sanoo.

– Kannattaa käyttää aikaa lapsen tai nuoren kanssa keskustelemiseen ja kuuntelemiseen.

2. Jos ole nähnyt itsemurhavideon tai muuta häiritsevää sisältöä somessa, puhu siitä

Joskus voi olla myös niin, että lapsi ei kerro nähneensä sosiaalisessa mediassa jotakin häiritsevää, koska pelkää vanhemman reaktiota.

Pelko voi johtua esimerkiksi siitä, että lapsi ei saisi olla 13-vuotiaille tarkoitetussa Tiktokissa.

– Lapsi voi lähestyä vanhempaa esimerkiksi pahoittelemalla, että on hankkinut sovelluksen, Rautava neuvoo.

Vanhempien tulee kuitenkin ymmärtää, että lapsi saattaa haluta olla Tiktokissa, koska muutkin kaverit ovat siellä.

Some-tutkija Suvi Uskin mukaan on myös todennäköistä, että lapsi saattaa nähdä häiritsevää sisältöä kaverien puhelimilta liittymättä itse palveluun.

Uski ja Rautava muistuttavat, että puhua voi myös muille aikuisille, kuten opettajille tai koulupsykologille, ja apua voi pyytää myös MLL:n Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista tai Sekasin-chatista.

Suvi Uski sosiaalipsykologi, sosiaalisen median tutkija
Sosiaalisen median tutkijan ja sosiaalipsykologi Suvi Uskin mukaan monet vanhemmat ovat vähän pihalla Tiktokista. Nyt on hyvä aika tutkia, miten se toimii. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

3. Tarkasta sovelluksen turvallisuusasetukset

Uski muistuttaa, että some-palveluiden turvallisuusasetukset kannattaa tarkastaa tilanteessa, jossa häiritsevän sisällön tiedetään leviävän somessa.

Tiktokissa on esimerkiksi mahdollista rajata sisältöjä ja estää sekä ilmiantaa käyttäjiä. Tämän voi tehdä yhdessä vanhemman kanssa.

– Vanhemmat ovat pääsääntöisesti hieman pihalla Tiktokista. Se on hyvä hetki vanhemmalle tutustua lapsen käyttämiin some-palveluihin, Uski toteaa.

Uskin oma yritys Someturva on laatinut yksityiskohtaiset ohjeet nimenomaan Tiktokin turvallista käyttöä varten. Löydät ohjeet täältä.

Tiktokissa tällä viikolla levinneen videon ongelmaksi on kuitenkin muodostunut se, että se on onnistunut kiertämään Tiktokin rajoituksia. Tiktokin algoritmit eivät siis ole tunnistaneet videon sisältöä häiritseväksi, sillä video on naamioitu esimerkiksi kissavideoksi.

4. Tarkkaile käytöstä videon näkemisen jälkeen

Uskin ja Rautavan mukaan ammattilaisen apuun ei ole välttämätöntä turvautua kaikissa tapauksissa.

Lapsen tai nuoren käytöstä kannattaa kuitenkin seurata hetken aikaa. Joskus kokemus voi näkyä esimerkiksi lapsen leikeissä tai unissa.

– Sillon tällöin lapselta kannattaa kysyä, onko häntä vielä mietityttänyt somessa nähty sisältö, Uski neuvoo.

Joissain tapauksissa voi kuitenkin olla aiheellista hakeutua ammatillisen avun piiriin. Ammattilaisen apuun kannattaa turvautua varsinkin, jos lapsella tai nuorella on aiempia traumaattisia kokemuksia kuolemasta tai läheisten itsemurhista.

5. Muista, häiritseviä videoita on somessa todennäköisesti tulevaisuudessakin

Itsemurhavideon levitessä kannattaa muistaa, että kyseessä on yksi pisara valtavassa sisältömeressä. Nyt Tiktokissa leviävä video ei ole ainoa laatuaan.

Se on poikkeuksellinen vain sen takia, että se nousi laajempaan keskusteluun mediassa.

– Nettimaailmassa on aina riski törmätä vastaavaan sisältöön, Uski muistuttaa.

– Siksi nyt on hyvä hetki puhua näistä asioista.

Lisää aiheesta:

Rasismi saa rehottaa supersuositussa Tiktokissa – yhtiö myöntää, että sisältöön olisi pitänyt puuttua aiemmin

Keskustelu on avoinna 10.9. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle